Analize Sinteze, Impozite Taxe Locale

Codul fiscal 2012: Modificari privind impozitele si taxele locale (OUG 125/2011)

Principalele modificari privind impozitele si taxele locale reglementate prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 125/2011 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal sunt prezentate in sinteza mai jos:

1. Sunt scutite de la plata impozitului pe cladiri, cladirile aflate in domeniul privat al statului, concesionate, inchiriate, date in administrare sau in folosinta institutiilor publice cu finantare de la bugetul de stat, utilizate pentru activitatea proprie a acestora.

2. Valoarea impozabila la care se calculeaza impozitul pe cladiri in cazul cladirilor care apartin institutiilor de credit ce aplica Standardele internationale de raportare financiara si aleg ca metoda de evaluare ulterioara modelul bazat pe cost, este valoarea rezultata din raportul de evaluare emis de un evaluator autorizat.

3. În intelesul taxei asupra mijloacelor de transport, mijlocul de transport este considerat marfa pana la prima inmatriculare/inregistrare in Romania. Dupa inmatricularea/inregistrarea in Romania, nu mai este marfa si se datoreaza impozit pe mijloacele de transport.

4. S-au majorat taxele pentru: mijloacele de transport de marfa cu masa totala autorizata egala sau mai mare de 12 tone si pentru autovehicule articulate sau tren rutier de transport de marfa cu masa totala maxima autorizata egala sau mai mare de 12 tone.

5. Taxa pentru afisajul in scop de reclama si publicitate se va plati anual, in doua rate egale, pana la 31 martie si 30 septembrie inclusiv fata de 15 martie, 15 iunie, 15 septembrie si 15 noiembrie inclusiv cum se plateau anterior.

Articol despre , ,

Distribuie pe
Articole recomandate


 • Paul Negreanu

  Din tot ce am citit pe net despre acest subiect nu am gasit decat mentiuni referitoare la PF care isi au sediul in locuinta proprie.
  Ce se intampla in cazul unui apartament inchiriat unui SRL, fara activitate in locatia respectiva, pt. care se plateste impozit pe venit de catre proprietarul persoana fizica? Se aplica impozitul de rezidential?
  Sau veniturile obtinute din inchiriere transforma locuinta respectiva intr-una in care se desfasoara activitate economica si, prin urmare se aplica impozitul de nerezidential?
  Sau, asa cum s-a mentionat in postarea de mai sus, totul se reduce la a demonstra ca nu se deduc cheltuielile cu utilitatile?
  Multumesc,

 • MrM

  Să înțelegem că pentru un apartament cu utilizare mixta (locuință și sediu profesional PFA cu activitate la domiciliu) se va aplica acea cotă între 0.08% – 0.2% în cazul în care PFA-ul nu suportă și nu-și deduce cheltuielile cu utilitățile?
  Pe baza cărui document se va stabili cine suportă cheltuielile?

  Contractul de comodat înregistrat la ONRC este cel care va sta ca dovadă a acestui lucru? Deși poate acesta este un simplu „template” în care nu se specifică un anumit spațiu din apartament ci întreg spațiul, totodată acesta incluzând și obligativitatea plății PFA-ului a utilităților deși el în realitate nu le plătește/deduce. Trebuie reînnoit contractul de PFA care să conțină date actualizate/reale și depus la ONRC?

  Conform ONRC există sute de mii de PFA-uri în România, marea lor majoritate având sediul la domiciliu (inclusiv activitatea). Conform legii, aceste persoane, neavând apartamentele reevaluate, se vor trezi cu sume absolut uriașe de plată care pot ajunge cu ușurință la sume de ordinul miilor de lei. În multe dintre cazuri, aceste sume chiar depășesc veniturile PFA-urilor respective.

  De ce nu s-a gândit nimeni și la ele atunci când au elaborat acest proiect? S-a dorit cu atâta ardoare închiderea acestora?

  • Da, în principiu, pentru sediul unui PFA – fără activitate economică – se va aplica cota între 0,08 si 0,2 %. Sperăm că Normele de aplicare vor clarifica unele aspecte.

   • mirela ostafi

    Buna ziua, numele meu este Mirela si locuiesc in Marasesti, jud. Vrancea. Am cumparat o cladire de la ministerul Transporturilor acum approx 10 ani. I actele de vinzare a cladiri se mentiona Club. Am platit impozitul mereu fara nici o problema dar anu acesta cind am vrut sa platesc la primarie mi s-a spus ca datorez un impozit imens pentru ca in actele de vinzare cumparare era mentionat Club. As vrea sa confirm ca nu am avut niciodata un club in cladirea pe care am cumparat-o si pe care o folosesc ca si locuinta. Niciodata nu am desfasurat aceasta activitate in cladirea mentionata. Fratele meu are o societate comerciala inregistrata la primarie pt care intotdeauna a platit impozitul pt activitatea economica care o desfasoara in cladire. Acest spatiu este bine delimitat cu actele specifice iar primaria este constienta de acest fapt. In ciuda tuturor acestor fapte primaria vrea sa platesc o suma exorbitanta de approx 6000£ motivind ca nu am schimbat destinatia cladirii. Mi s-a parut un abuz din partea primarie directia taxe si impozite care nu au vrut sa accepte faptul ca eu nu am desfasurat niciodata si nu desfasor nici acum activitate economica in cladirea pe care am cumparat-o. Am solicitat ajutorul instantei in aceasta delicat problema. Ma puteti sfatui ce altceva as putea sa fac in cazul meu deoarece suma in cauza este o suma enorma care nu reflecta situatia prezenta. Va multumes.