Finanțe Personale, PF-PFA, PortalContabilitate.ro

PFA – profesie liberala – contributii si impozit

Intrebare – Problemă fiscală: O PFA contabilitate – profesie liberala are incheiat cu casa de sanatate contract si achita anual 5,5 % din venitul net, titularul PFA a incheiat cu casa de pensii contract si in prezent se achita 232 lei lunar. Toate astea pe langa 16% aplicat la venitul net care se achita la finante. Mai avem si alte obligatii ?

Raspuns – soluţie PortalContabilitate.ro: Aceste trei obligatii de plata, precum si metodologia de calcul sunt corecte.

Incepand cu data de 01.07.2012, odata cu intrarea in vigoare a Capitolului II „Contributii sociale obligatorii privind persoanele care realizeaza venituri din activitati independente, activitati agricole si asocieri fara personalitate juridica” al titlului IX^2 „Contributii sociale obligatorii” din Codul fiscal, nou introdus prin OUG 125/2011, se schimba atat metodologia de determinare a acestora, cat si virarea lor.

Astfel, incepand cu data de 01.07.2012, competenta de administrare a contributiilor sociale datorate in conformitate cu prevederile capitolului II revine ANAF (administratiilor financiare in raza carora contribuabilul isi are domiciliul fiscal) – conform art. V din OUG 125/2011.
Acest lucru presupune ca inclusiv contributiile sociale (CAS si sanatate) vor fi declarate si achitate la ANAF, si nu la Casa de pensii sau Casa de sanatate.
In continuare vom face o mica prezentare a contributiilor si impozitului datorate de PFA incepand cu 01.07.2012:
Despre CAS:
– baza lunara la care se aplica CAS, in cazul PFA, este venitul declarat de titularul PFA la ANAF (adica este venitul la care acesta doreste sa se asigure pentru pensie), care nu poate fi mai mic de 35% din salariul mediu brut (trebuie sa fie cel putin egal cu 741 lei) – art. 296^11 alin. (1) Cod fiscal.
Cota este de 31.3%, rezultind o suma de plata de 232 lei lunar.
Plata CAS se efectueaza trimestrial in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru – art. 296^24 alin. (3) Cod fiscal.
Platile efectuate in cursul anului sunt anticipate, urmand ca la finalul anului, prin depunerea declaratiei privind venitul realizat, AFAF sa efectueze regularizarile privind CAS.

Despre sanatate:
– baza lunara o constituie diferenta dintre venitul brut (total venituri incasate) si cheltuielie deductibile (cele efectuate in scopul realizarii veniturilor impozbile), exclusiv cheltuielile reprezentind contributii sociale – art. 296^22 alin. (2), stabilita de organul fiscal pe baza declaratiei de venit estimat, depusa de contribuabil – art. 296^24 alin. (2).
Rezulta, asadar, ca dupa 01.07.2012 contributiile sociale (CAS si sanatate) devin cheltuieli nedeductibile pentru stabilirea bazei pentru sanatate.
Cota este de 5.5%.

Plata contributiei de sanatate se efectueaza trimestrial, patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru – art. 296^24 alin. (4).
Platile efectuate in cursul anului sunt anticipate, urmand ca la finalul anului, prin depunerea declaratiei privind venitul realizat, AFAF sa efectueze regularizarile privind sanatatea.

Execeptiile de la plata contributiilor sociale nu sunt prevazute decat la CAS, in cazul in care titularul PFA obtine si alte venituri, cum ar fi: salarii, pensii etc. – art. 296^21 alin. (2).
Pentru sanatate nu sunt prevazute exceptii de la plata.

Despre impozit:
– baza o reprezinta venitul net, determinat ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile deductibile, altele decat cheltuielile de sponsorizare, mecenat, pentru acordarea de burse private, cheltuielile de protocol, cotizatiile platite la asociatiile profesionale – art. 48 alin. (6) din Codul fiscal.

In cadrul cheltuielilor deductibile pentru calculul impozitului pe venit intra si contributiilr sociale ale contribuabilului – punctul 38 alin. 15 din normele date in aplicarea art. 48 din Codul fiscal.
Activitatile desfasurate sub forma profesiilor liberale sunt asimilate activitatilor independente (generic numite PFA), fiind supuse regulilor de impunere, atat cu impozit, cat si cu contributii, ale acestora – art. 46 Cod fiscal.

In afara de aceste trei impozite (impozit pe venit, CAS si sanatate), un PFA (profesie liberala), catre bugetul de stat, nu mai are si alte obligatii.

Autor: Otilia-Mihaela Roman – expert PortalContabilitate.ro | Articol preluat cu acordul editurii Rentrop & Straton.

Articol despre , ,

Distribuie pe
Articole recomandate