ARSIT, Stiri, TaxEditor

ARSIT: Cum să fii dator la stat fără să ai nici un venit? | Scrisoare către MFP

Asociația pentru Reformarea Sistemului de Impozite și Taxe (ARSIT) a fost sesizată în legătură cu aplicarea CASS asupra veniturilor din dividende. Există un număr mare de acționari cu dețineri foarte mici de acțiuni, generate de Legea 133/1996.

Prin programele de privatizare în masă (cupoanele), contribuabilii au primit acțiuni la cele 5 Societăți de Investiții Financiare. Deținerile de acțiuni dobândite prin aceste programe sunt foarte mici, iar conform datelor furnizate de SIF Moldova, există circa 5,5 milioane de acționari care au dreptul la un dividend net de sub 5 lei/acționar.

Societățile de investiții au obligația de a plăti la buget impozitul pentru veniturile din dividende, desi de multe ori acestea nu sunt plătite efectiv acționarilor. De asemenea, ANAF a transmis informațiile către Casele de Sănătate iar acei acționari pentru care venitul din dividende era venit unic au primit decizii de impunere din oficiu expediate de CNAS pentru CASS aferent acestor venituri, calculul făcându-se la un salariu minim pe economie lunar. Deciziile stabileau debite de plată dar și dobânzi și penalități pentru neplata acestora la timp.

În acest sens ARSIT a trimis o scrisoare către MFP  în data de 27 august 2013 sesizând aspectele mai sus menționate și a solicitat anularea deciziilor de impunere din oficiu emise de Casele de Sănătate și reanalizarea acestora precum și o modificare legislativă.

Dividendele reprezinta pentru multi venituri in sume foarte mici pe care de cele mai multe ori nu le (mai) primesc, costurile de ridicare a lor fiind mai mari decat venitul insusi. Paradoxal, daca aceste venituri (uneori neincasate) reprezinta venit unic, legea stabileste ca trebuie platita si contributia de sanatate care se calculeaza ca procent la venitul minim pe economie de 800 lei, adica o datorie de plata la stat de aproximativ 44 lei lunar. La aceasta suma se adauga dobanzi si penalitati si iata cum devii dator la stat fara sa ai nici un venit.

ARSIT a solicitat schimbarea legislatiei in domeniu. Scrisoare este adresată dl. secretar de stat MFP Dan Manolescu, poate fi accesata pe siteul www.arsit.org.ro/aplicarea-cass-asupra-veniturilor-din-dividende.html.

Asociația pentru Reformarea Sistemului de Impozite și Taxe (ARSIT) este o organizație non-profit care s-a înființat din dorința de a reprezenta vocea contribuabilului român în relația cu autoritățile statului.
Asociația este persoană juridică romană, constituită ca organizație non-politică, fără scop lucrativ și are scopuri sociale și economice fiind înregistrată în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor sub nr. 97/2012.

TAEARSIT este membră a Taxpayers Association of Europe | Asociația Europeană a Contribuabililor –www.english.taxpayers-europe.com

Articol despre

Distribuie pe
Articole recomandate