ARSIT

ARSIT – Fiscul util și politicos: Functionarii ANAF nu cunosc modificările legislative

Asociatia pentru Reformarea Sistemului de Impozite si Taxe (ARSIT) a verificat din nou, in perioada iunie-august 2013, modul in care Fiscul din Romania reuseste sa vina in ajutorul contribuabililor cu informatiile necesare.arsit-300-55

Cea de a treia editie a proiectului “Fiscul util si politicos” a inclus 216 administratii fiscale din toata tara, care au fost testate privind cunosterea unei prevederi relativ recente: OG 8/2013. Asa cum legislatia ne-a obisnuit, si in cazul testat de ARSIT exista prevederi contradictorii intre actul legislativ si normele sale de aplicare, asa cum ARSIT a sesizat public inca din ianuarie 2013.

Dintre cei 216 functionari publici, niciunul nu avea cunostinta despre faptul ca norma excede legea si nu a putut oferi un raspuns 100% corect.

Intrebarea adresata tuturor a fost urmatoarea:

“Sunt o microintreprindere inregistrata la Registrul Comertului ca platitor de impozit pe venit. Derulez activitati de arhitectura, dar probabil voi face si consultanta. CAND si CARE E PROCEDURA prin care devin platitor de impozit pe profit ? Am inteles ca este posibil  sa se intample asta chiar de la prima facturare a serviciilor de consultanta. »

Cele doua raspunsuri puteau fi:

a)      Treceti la impozit pe profit incepand cu anul urmator celui in care ati inregistrat primul venit din consultanta (conform prevederilor din Codul Fiscal, Titlul VI1, 1122, alin (5))

b)      Treceti la impozit pe profit chiar din trimestrul in care inregistrati primul venit din consultanta (conform prevederilor din Normele Metodologice de Aplicare a Codului Fiscal, Titlul VI1, pct 7)

REZULTATE:

Dintre cele 216 de administrații studiate:

a)      67 au dat raspunsuri eronate;

b)      109 nu au oferit raspuns;

c)       28 au dat raspunsul: “Citiți legea”;

d)      12 au dat raspunsul unul din cele doua raspunsuri posibil corecte, mentionate mai sus.

Din cele 12 de administratii care au dat raspunsul corect, cele mai profesioniste si amabile echipe au fost în Sectorul 1 Bucuresti, Bistrita-Nasaud (jud. Bistrita), Gaesti (jud. Dambovita), Focsani (jud. Vrancea), Beresti (jud. Galati).

Din pacate, concluziile anului 2012 raman valabile si in 2013. Astfel:

a)      Functionarii publici sunt supra-incarcati si nu sunt specializati pe un anumit domeniu de asistenta – motiv pentru care de multe ori nu sunt in masura sa ofere raspunsuri corecte si utile contribuabililor.

b)      Desi la nivelul ANAF există o procedura privind acordarea de asistenta telefonica, functionarii nu raspund spunand numele institutiei unde s-a sunat si nici numele lor. Inca de anul trecut, ARSIT a solicitat ANAF aceasta procedura, insa pana in acest moment nu a primit-o;

Ilustrat grafic, evolutia situatiei se prezinta astfel:

902_grafic_rezultate-arsit

In urma concluziilor primelor doua editii ale cercetarii, ARSIT a formulat o serie de propuneri de imbunatatire a calitatii serviciilor oferite contribuabililor de catre functionarii publici din administratiile fiscale. Din pacate, desi propunerile ARSIT de anul trecut au fost aduse la cunostinta ANAF, nici una dintre ele nu a fost macar urmarita la nivel declarativ.

In 2013, ARSIT se concentreaza, de asemenea, pe proiectul „Baromentrul Cromatic”, care isi propune transparentizarea modului in care institutiile publice din Romania cheltuie efectiv banii publici; proiectul are deja in curs de formulare primele concluzii.

ARSIT a initiat, de asemenea, proiectul „Tribunalul fiscal”si va continua sa sustina activ infiintarea de instante specializate in domeniul fiscal.

 

Detalii despre ARSIT: www.arsit.org.ro / sondajele anterioare Fiscul util si politicos

Articol despre

Distribuie pe
Articole recomandate


 • Pingback: INCREDIBIL: MINISTERUL a fost sesizat în 2013 privind CASS la sume infime, dar NU A FĂCUT NIMIC | CFNET - Finante Fiscal Conta()

 • Pingback: Asociația ARSIT a sesizat MFP în 2013 privind CASS la sume infime, MFP nu a răspuns | CodFiscal.NET - Finante Fiscal Conta()

 • Lucia

  care este finalizarea, ca au trecut deja ceva ani…

  • Niciuna, MFP nu a raspuns, nu a reactionat in niciun fel.

   • Cum este posibil asa o desconsiderare a contribuabililor? Doar sint platiti din taxele platite de oameni. Am plecat din tara de 21 de ani si nu mai sint obisnuita cu asa tratament din partea servicilor publice.
    Oricum nu am beneficiat de serviciile de sanatate din Romania de mai bine de 25 de ani si nu am nici un motiv sa apelez la ei in viitor. Vin in concediu din cind in cind.
    Am uitat ca am avut ceva actiuni din cupoane. Se pare ca mi s-au repartizat 12Lei Dividente pe 2012. Nu mi s-au platit acesti bani dar ni se cere 469Lei CASS.
    Este mai ieftin sa renunt la cetateni romana. Si asa nu imi foloseste la nimic acum ca nu mai am rude in tara, si dupa cum sintem tratati ca cetateni romani nu vad nici o pierdere. Ce fac bietii batrini care au platit toata viata taxe si asigurari de tot felul si acum au 20 Lei dobinda la un cont (considerat venit) dar trebuie sa plateasca CASS mai mult decit veniturile?

 • Articolul nu ia in consideratie faptul ca 44 lei reprezinta valoarea lunara. Estimarile sunt 6.449 lei pentru 5 ani+anul curent pentru fiecare roman care nu si-a platit asigurarea. Deja ANAF a pornit urmarirea sistematica a anumitor grupuri profesionale