GUVERN: Modificarea OUG 44/2008 – PFA, întreprinderi individuale şi familiale | Proiect LEGE

74

In sedinta de Guvern de miercuri, 2 octombrie 2013, a fost aprobat un proiect de LEGE pentru modificarea şi completarea OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare.

Proiectul de act normativ nu este publicat pe siteul ministerului. Hotnews a publicat urmatorul proiect.

Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism a publicat in 4 oct. 2013 urmatorul comunicat de presa:

In Sedinta de Guvern de miercuri, 2 octombrie 2013, Departamentul pentru IMM-uri, Mediu de afaceri si Turism a propus spre dezbatere Ordonanţa de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare.

Demersurile Ministrului Delegat Maria Grapini incearca alinierea la normele europene stipulate de Directiva 2010/41/EU. Aceasta Directiva urmareste atat cresterea economica, cat si realizarea unei coeziuni sociale, reglementand egalitatea de tratamente intre barbatii si femeile care desfasoara o activitate independenta.

Astfel „in cazul in care intr-un stat membru exista un sistem de protectie sociala pentru lucratorii independenti, respectivul stat ia masurile necesare astfel incat soţia/soţul colaborator a/al lucrătorului independent, respectiv a/al titularului întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate sa poata beneficia de protectie sociala in conformitate cu dreptul intern.

Având în vedere participarea lor la activitățile întreprinderii familiale, soțiile/soții, partenerele/partenerii de viață ale/ai lucrătorilor independenți care au acces la un sistem de protecție socială ar trebui să aibă la rândul lor dreptul de a beneficia de protecție socială. Statele membre pot prevedea ca această protecție socială să fie proporțională cu participarea la activitățile lucrătorului independent și/sau cu nivelul contribuției.”

Pana in acest moment aceasta categorie de beneficiari nu era definită în legislaţia naţională în vigoare fiind necesară modificarea OUG nr. 44/2008, în sensul includerii între termenii şi expresiile definite de ordonanţă a soţiei/soţului colaborator a/al lucrătorului independent, respectiv a/al titularului întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate.

In cadrul Sedintei de Guvern s-a decis modificarea Ordonantei de Urgenta in Proiect de Lege.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. […] Comunicatul Departamentului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, inițiatorul proiectului, precizează că “Demersurile Ministrului Delegat Maria Grapini incearca alinierea la normele europene stipulate de Directiva 2010/41/EU. Aceasta Directiva urmareste atat cresterea economica, cat si realizarea unei coeziuni sociale, reglementand egalitatea de tratamente intre barbatii si femeile care desfasoara o activitate independenta.” […]