1 noiembrie 2013: Garda Financiară este istorie

661

Din 1 noiembrie 2013, Garda Financiară nu mai există, este istorie, fiind înlocuită cu Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF).garda-financiara

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală este structura fără personalitate juridică din cadrul ANAF care are atribuţii de prevenire şi de combatere a actelor şi faptelor de evaziune fiscală şi fraudă fiscală şi vamală.
În cadrul acestei structuri funcționează pe lângă structurile de prevenire şi control, Direcţia de Combatere a Fraudelor, care acordă suport tehnic de specialitate procurorului în efectuarea urmăririi penale în cauzele având ca obiect infracțiuni economico-financiare.

Pe 26 iunie a apărut OUG 74/2013 privind unele măsuri referitoare la reorganizarea ANAF, care stabilea desfiinţarea Gărzii Financiare, în termen de 90 de zile de la apariţia unei HG care să reglementeze Direcţia generală antifraudă fiscală.

Pe 30 iulie a fost publicată HG 520/2013 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Din august, au început să fie emise preavizele. Potrivit EVZ, sute de foști angajaţii de la Garda Financiară solicită în instanță anularea preavizelor de concediere. Unul dintre motive este discriminarea în raport cu alţi funcţionari publici din cadrul ANAF. „Celorlalţi funcţionari li s-a oferit de către ANAF posibilitatea de a opta în scris pentru alte funcţii publice vacante corespunzătoare şi numai în cazul în care două sau mai multe persoane au optat pentru acelaşi post s-a organizat examen de testare profesională. În schimb, funcţionarii publici ai Gărzii Financiare nu numai că nu au beneficiat de acelaşi tratament, dar, mai mult, li s-au refuzat cererile de transfer în funcţiile publice specifice de inspector antifraudă”.

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală și Direcțiile Regionale Antifraudă au început să funcţioneze doar teoretic, deorece practic nu prea au angajaţi și sedii.

Pe 1 noiembrie, nu era finalizaate ultimele probe pentru ocuparea funcţiei publice specifice de inspector antifraudă. Sâmbătă, 2 noiembrie, MFP a afişat rezultatele concursului şi probabil au rămas multe poziţii neocupate.

În principiu, primii inspectori antifraudă s-au prezentat la post luni, 4 noiembrie.

Din presa

Fostul şef al Gărzii Financiare Suceava, Ionuţ Vartic, nu a reuşit să treacă de interviul susţinut săptămâna trecută pentru unul dintre cele 60 de posturi vacante în noua Direcţie Regională Antifraudă Fiscală Suceava. Ionuţ Vartic candidase pentru un post de grad profesional superior din cadrul unui serviciu de control antifraudă. Vartic trecuse de proba scrisă organizată pentru ocuparea acestui post, însă la interviul pe care l-a susţinut la Bucureşti în cursul săptămânii trecute a fost declarat respins.
În aceste condiţii, fostul şef al Gărzii Financiare Suceava rămâne practic şomer, în condiţiile în care instituţia pe care a condus-o în ultimii opt ani a fost desfiinţată începând cu data de 1 noiembrie 2013. [http://www.monitorulsv.ro]

Activitatea din Alba este coordonată de la Sibiu, de Laurenţiu Dan Puşdercă. Numele acestuia apare într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Braşov, pentru fapte de corupţie. [http://alba24.ro]

„Păi eu nu am văzut-o ca pe o victorie, coroborat cu declaraţiile de la finalul şedinţei de Guvern, că direcţiile finaţelor s-au pus unde sunt bani mulţi şi antifraudă unde riscul de corupţie este mare. Nu-mi place. Aş fi preferat invers. Dar dacă aşa s-a hotărât, din motive tehnice sau tehnologice, nu am o problemă cu asta”, a declarat Iohannis. Sibiul a fost numit „capitală antifraudă” pentru regiunea centru, iar Braşovul „capitala fiscală”, în urma unei şedinţe de Guvern, la sfârşitul lunii trecute, având legătură cu reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). [http://www.ronduldesibiu.ro]

Din cei 11 foşti comisari de la Garda Financiară Gorj, numai trei au reuşit să fie declaraţi admişi. Printre cei care au picat examenul se numără şi doi dintre foştii comisari şefi [adevarul.ro]

- Publicitate -