Legea care limitează tranzacţiile în numerar şi reduce comisioanele bancare se amână, astfel încât documentul să fie discutat în continuare cu reprezentanţii mediului de afaceri, care au formulat numeroase observaţii, a declarat Eugen Nicolăescu, propus ministru de Finanţe, pentru Mediafax.
Pe 27 ianuarie 2014, Ministerul Finantelor Publice a publicat un proiect de Ordonanţă pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea unor acte normative. Acest proiect de act normativ este o altă versiune a proiectului de OUG publicat de MFP pe 21 ianuarie 2014.
Proiectul de OUG cuprinde mai multe măsuri financiar-fiscal, inclusiv modificarea și completarea Codului fiscal și Codului de procedură fiscală, măsuri pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar, modificări privind consultanții fiscali, se introduce o noua categorie profesionala – consultant fiscal asistent, certificarea declarațiilor fiscale.
Potrivit lui Nicolăescu, proiectul de lege a fost amânat la propunerea sa şi că, doar după discuţiile cu mediul de afaceri, va fi aprobat de Guvern şi transmis Parlamentului, care îl va adopta până la sfârşitul actualei sesiuni parlamentare.
„Guvernul a amânat adoptarea proiectului de lege, în urma propunerii mele, susţinută şi de ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri. Maria Grapini, motivul fiind că mediul de afaceri are numeroase observaţii formulate la acest proiect. S-a convenit ca, în perioada următoare, să avem consultări cu reprezentanţii mediului de afaceri, pentru a lua în considerare observaţiile acestora”, a spus Nicolăescu.
Eugen Nicolăescu, propus de PNL ca ministru de Finanţe în locul lui Daniel Chiţoiu, a precizat că proiectul de lege va fi aprobat de Guvern doar după aceste consultări şi va fi transmis spre Parlament spre aprobare până la sfârşitul actualei sesiuni.
Premierul Victor Ponta a anunţat anterior, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului, că acest proiect de lege va fi transmis Parlamentului, care este cel care va dezbate toate implicaţiile măsurilor şi „eventual” va modifica nivelul de plafonare.
Ponta a susţinut că Legislativul poate analiza cel mai bine toate implicaţiile legii, inclusiv prin consultarea sistemului bancar.