Cursul valutar pentru calculul accizelor 2015 | O ENIGMĂ !

333

Ce spune legislația în vigoare?

ART. 218 Conversia în lei a sumelor exprimate în euro
(1) Valoarea în lei a accizelor şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă, datorate bugetului de stat, stabilite potrivit prezentului titlu în echivalent euro pe unitatea de măsură, se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în situaţia în care cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, este mai mic decât cursul de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, valoarea în lei a accizelor şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă, datorate bugetului de stat, stabilite potrivit prezentului titlu în echivalent euro pe unitatea de măsură, se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul anterior anului precedent, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, valoare care se actualizează cu media anuală a indicelui preţurilor de consum calculată în luna septembrie din anul precedent, comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică, până la data de 15 octombrie.
(3) Pentru anul 2014, media anuală a indicelui preţurilor de consum calculată în luna septembrie a anului 2013 prevăzută la alin. (2) este de 104,77%.

Norme metodologice la ART. 218
32^1. Ministerul Finanţelor Publice comunică pe site-ul său modul de determinare a valorii în lei a accizelor şi a impozitului la ţiţeiului din producţia internă conform art. 218 din Codul fiscal, cel târziu până la data de 20 octombrie a fiecărui an.

Potrivit Jurnalului Oficial al UE nr. C344, publicat pe 2 oct 2014, cursul de schimb EUR / RON valabil în prima zi lucrătoare din octombrie este 1 EUR = 4,4093 RON. Acest curs este mai mic faţă de cel de anul trecut, iar conform Codului fiscal în vigoare, în anul 2015 se va folosi cursul de schimb publicat în oct 2013, și anume 1 EUR = 4,4485 RON,  care ar trebui actualizat cu media anuală a indicelui preţurilor de consum calculată în luna septembrie 2014.

Institutul Naţional de Statistică a comunicat că creşterea medie a preţurilor pe total, în ultimele 12 luni (octombrie 2013 – septembrie 2014) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2012 – septembrie 2013), determinată pe baza IPC este de 101,2%. sursa: INSSE

Cursul aplicabil în 2015 ar fi de 4,4485 RON/EUR x 101,2% = 4,5019 RON/EUR. În 2014, cursul aplicabil este de 4,7380 RON/EUR.

Cine NU respectă legislația în vigoare? 

Ministerul Finanțelor Publice (http://www.mfinante.ro/accizetaxe.html) și ANAF – Direcția Generală a Vămilor (http://www.customs.ro/ro/curs-valutar/pentru_calculul_accizelor.aspx). Aceste instituții NU respectă Normele Codului fiscal, întrucât nu au publicat online modul de determinare a valorii în lei  până la data de 20 octombrie 2014.

Ce declară politicienii?

„Cu siguranta vor fi accize mai mici (n.r. in 2015). Atunci cand Ministerul de Finante vine cu o decizie, o sa va anuntam”, a spus recent Victor Ponta, citat de agentia Mediafax.

„Faptul ca acciza are mod de calcul cursul de la 1 octombrie nu inseamna ca ea intra in vigoare de la 1 octombrie. Avem un grup de lucru care analizeaza mai multe versiuni si, in momentul in care ei vor definitiva modul de calculare al accizei, daca va ramane in vigoare sau nu, vom anunta, dar ea intra in vigoare de la 1 ianuarie. Deci, noi trebuie sa avem aceasta formula definitivata cel tarziu pana in momentul in care vom face bugetul pe 2015”, a spus Ioana Petrescu, ministrul Finanțelor Publice, potrivit Mediafax.

„O variantă pe care o luăm în calcul este să nu calculăm acciza la nivelul euro, ci la nivelul leului, pentru că aşa este normal în orice stat”, a spus Darius Vâlcov, ministrul delegat pentru Buget. Acestea a menţionat că încă se fac analize tehnice, iar modalitatea de calcul se va face publică odată cu prezentarea bugetului.

„Sunt mai multe variante de calcul, iar una dintre ele este ca acciza să nu se mai refere la euro, ci să se refere la leu, iar anual să se modifice în funcţie de inflaţie”, a precizat Vâlcov.

Pentru care produse se datorează accize?

 • alcool si bauturi alcoolice,
 • tutun prelucrat,
 • produse energetice (printre care se numara benzina cu si fara plumb, motorina, gazul natural, carbunele) si electricitate,
 • cafea verde, prajita, solubila,
 • berea/baza de bere din amestecul cu bauturi nealcoolice, la care ponderea gradelor Plato provenite din malt, cereale maltificabile si/sau nemaltificabile este mai mica de 30% din numarul total de grade Plato;
 • bauturile fermentate, altele decat bere si vinuri, la care ponderea de alcool absolut (100%) provenita din fermentarea exclusiva a fructelor, sucurilor de fructe si sucurilor concentrate de fructe este mai mica de 50%;
 • bijuterii din aur si/sau din platina, cu exceptia verighetelor;
 • confectii din blanuri naturale;
 • iahturi si alte nave si ambarcatiuni cu sau fara motor pentru agrement, cu exceptia celor destinate utilizarii in sportul de performanta;
 • autoturisme si autoturisme de teren, inclusiv cele importate sau achizitionate intracomunitar, noi sau rulate, cu codurile NC: 8703 23, 8703 24 si 8703 33, a caror capacitate cilindrica este mai mare sau egala cu 3.000 cm3, cu exceptia celor incadrate in categoria vehiculelor istorice definite conform prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, cu modificarile si completarile ulterioare;
 • arme, altele decat cele cu destinatie militara sau de tir sportiv, și munitie pentru aceste arme;
 • motoare cu puterea de peste 100 CP, destinate iahturilor si altor nave si ambarcatiuni pentru agrement.
- Publicitate -