CDEP: Noi plafoane privind plățile în numerar, Limitarea comisioanelor interbancare | LEGE ADOPTATĂ

184

Miercuri, 11 martie 2015, Camera Deputaților a adoptat proiectul de LEGE pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată.Parlament

Proces legislativ la Camera Deputatilor > PL-x 548/2014

MFP a publicat un proiect de lege in martie 2014. Comunicat MFP privind plafonarea tranzacțiilor în numerar.

Principalele modificări din proiectul de LEGE:

 • extinderea limitării plăţilor în numerar şi la alţi operatori economici decât persoane juridice, cum sunt: persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică (denumiți în continuare operatori economici)
 • Se pot efectua operaţiuni de încasări şi plăţi în numerar, în următoarele condiţii:
  a) încasări de la operatori economici, în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană;
  b) încasări efectuate de către magazinele de tipul cash and carry de la operatorii economici, în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoană;
  c) plăţi către operatorii economici, în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoană, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi;
  d) plăţi către magazinele de tipul cash and carry în limita unui plafon zilnic total de 10.000 lei;
  e) plăţi din avansuri spre decontare, în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoană care a primit avansuri spre decontare.

 

 • limitarea operaţiunilor de încasare în numerar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice, reprezentând contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii la plafonul zilnic de 10.000 lei/persoană
 • este interzisă acordarea oricăror avantaje clienţilor, de către persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1), pentru efectuarea de plăţi în numerar.
 • operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestării de servicii, precum şi cele reprezentând acordarea/restituirea de împrumuturi, se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacţie.
 • stabilirea sancţiunilor aplicabile celor care depăşesc plafoanele, respectiv aplicarea de amenzi în cuantum de 10% din sumele plătite/încasate care depăşesc plafoanele.
 • abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 15/1996, având în vedere că actualul context economic diferă semnificativ de cel existent la momentul publicării acestei ordonanţe.

Proiectul de Lege prevede că instituţiile emitente nu pot aplica instituţiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecărei operaţiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecărei operaţiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit.

Document atasat: Legea trimisă la promulgare

- Publicitate -

2 COMENTARII

 1. Cand o sa scoata o lege cum ca „legea gravitatiei” nu mai e valabila si toti incepem sa zburam, atunci o sa ma iau si eu dupa balariile lor. Pana atunci platesc tot cash si nu le dau banii prin banci. Nu trebuie sa stie statul cu cine fac eu afaceri si sa imi poata bloca contul daca concurenta de la partid le da niste bani.

  JOS SCLAVIA !