Guvernul anunță că a abrogat art. 63 din OUG 47/2015. Prin acest articol a fost aprobată majorarea în regim de urgență a salariilor personalului din 4 instituții centrale. Salariile angajaților din Ministerul Finanțelor Publice, Agenția Națională de Administrare Fiscală, Agenția Naționala pentru Achiziții Publice și Direcția de Administrare a Marilor Contribuabili au fost majorate cu peste 62,5% de Guvern, începând cu luna noiembrie 2015. Măsura nu a fost discutată public sau cu sindicatele, înainte de aprobarea prin ordonanță de urgență.

După publicarea în Monitorul Oficial, MFP a precizat ca prin ordonanță se aprobă o majorare „medie a salariilor de baza” de 22% de care vor beneficia 5.700 de persoane.

Abrogarea majorării salariale a fost decisă după criticile din presă și după ce ieri au avut loc proteste la administrațiile finanțelor publice din țară (Cluj, Suceava, etc.).

Două aspecte care trebuie menționate:

  1. Modul în care a fost anunțată abrogarea măsurii criticate este o dovadă de CINISM. Comunicatul Guvernului nu apare pe siteul MFP – mfinante.ro. Anunțul apare într-un comunicat de presă de 2 pagini publicat ieri pe agerpress.ro si gov.ro, intitulat „Măsuri destinate operatorilor economici din industria de apărare” , în ultimul paragraf.
  2. Guvernul și MFP au decis o majorare a salariilor, fără a se gândi că angajații din țară, sindicatele și presa se vor revolta. Au sperat că decizia va trece neobservată. Astfel de comportament denotă cât de mare este INCOMPETENȚA și AROGANȚĂ politicienilor și funcționarilor din minister cu atribuții privind resursele umane și politicile publice. Guvernul nu este un SRL, în care administratorul poate decide că de mâine numai contabilul-șef va avea un salariu dublu.

Va răspunde cineva din minister? Va răspunde vreun director de resurse umane din minister? … Nu, se vor ascunde prin birouri.

Textul paragrafului din comunicatul de presă:

De asemenea, prin Ordonanța de Urgență aprobată astăzi, a fost abrogat art. 63 din OUG 47/ 2015 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 și unele măsuri bugetare. Prin acest articol se instituise acordarea unei majorări medii a salariilor de bază cu 22% pentru personalului din cadrul Ministerului Finanțelor Publice, ANAF, Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili și Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.

- Publicitate -

1 COMENTARIU