Asistenta ANAF-MFP, Impozite Taxe Locale

MFP: Ghid privind impozitul pe clădiri 2016 – persoane fizice

Ministerul Finanțelor Publice a publicat online un GHID ilustrativ privind plata impozitului pe clădiri de către proprietarii, persoane fizice. Potrivit MFP, ghidul conţine explicații pentru toate situațiile întâlnite în practică, exemple pentru fiecare caz în parte și o simulare de calcul al impozitului local.

Ministerul precizează că acest Ghid este primul dintr-o serie de astfel de documente pe care Ministerul Finanțelor Publice intenționează să le realizeze pentru a-i ajuta pe contribuabili să-și plătească mai ușor taxele și impozitele.

Cuprinsul Ghidului:
Definiţii
Declaraţii care trebuie depuse
A.Clădiri rezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice
B. Clădiri nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice
B.1. Clădiri nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activități din domeniul agricol
B.2. Clădirea nerezidenţială este utilizată integral pentru desfăşurarea unor activităţi economice, altele decȃt cele din domeniul  agricol
C. Calculul impozitului pe clădirile cu destinație mixtă aflate în proprietatea persoanelor fizice
C.1. Se pot delimita suprafețele folosite în scop rezidențial de cele folosite în scop nerezidențial
C.2. NU se pot identifica separat suprafețele folosite în scop rezidențial de cele folosite în scop nerezidențial
C.3. În cazul în care la adresă este înregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfășoară nicio activitate economică

Ghid ilustrativ IMPOZIT CLADIRI Persoane fizice 2016 – .pdf

 

Articol despre ,

Distribuie pe
Articole recomandate


 • Paul Negreanu

  Din tot ce am citit pe net despre acest subiect nu am gasit decat mentiuni referitoare la PF care isi au sediul in locuinta proprie.
  Ce se intampla in cazul unui apartament inchiriat unui SRL, fara activitate in locatia respectiva, pt. care se plateste impozit pe venit de catre proprietarul persoana fizica? Se aplica impozitul de rezidential?
  Sau veniturile obtinute din inchiriere transforma locuinta respectiva intr-una in care se desfasoara activitate economica si, prin urmare se aplica impozitul de nerezidential?
  Sau, asa cum s-a mentionat in postarea de mai sus, totul se reduce la a demonstra ca nu se deduc cheltuielile cu utilitatile?
  Multumesc,

 • MrM

  Să înțelegem că pentru un apartament cu utilizare mixta (locuință și sediu profesional PFA cu activitate la domiciliu) se va aplica acea cotă între 0.08% – 0.2% în cazul în care PFA-ul nu suportă și nu-și deduce cheltuielile cu utilitățile?
  Pe baza cărui document se va stabili cine suportă cheltuielile?

  Contractul de comodat înregistrat la ONRC este cel care va sta ca dovadă a acestui lucru? Deși poate acesta este un simplu „template” în care nu se specifică un anumit spațiu din apartament ci întreg spațiul, totodată acesta incluzând și obligativitatea plății PFA-ului a utilităților deși el în realitate nu le plătește/deduce. Trebuie reînnoit contractul de PFA care să conțină date actualizate/reale și depus la ONRC?

  Conform ONRC există sute de mii de PFA-uri în România, marea lor majoritate având sediul la domiciliu (inclusiv activitatea). Conform legii, aceste persoane, neavând apartamentele reevaluate, se vor trezi cu sume absolut uriașe de plată care pot ajunge cu ușurință la sume de ordinul miilor de lei. În multe dintre cazuri, aceste sume chiar depășesc veniturile PFA-urilor respective.

  De ce nu s-a gândit nimeni și la ele atunci când au elaborat acest proiect? S-a dorit cu atâta ardoare închiderea acestora?

  • Da, în principiu, pentru sediul unui PFA – fără activitate economică – se va aplica cota între 0,08 si 0,2 %. Sperăm că Normele de aplicare vor clarifica unele aspecte.

   • mirela ostafi

    Buna ziua, numele meu este Mirela si locuiesc in Marasesti, jud. Vrancea. Am cumparat o cladire de la ministerul Transporturilor acum approx 10 ani. I actele de vinzare a cladiri se mentiona Club. Am platit impozitul mereu fara nici o problema dar anu acesta cind am vrut sa platesc la primarie mi s-a spus ca datorez un impozit imens pentru ca in actele de vinzare cumparare era mentionat Club. As vrea sa confirm ca nu am avut niciodata un club in cladirea pe care am cumparat-o si pe care o folosesc ca si locuinta. Niciodata nu am desfasurat aceasta activitate in cladirea mentionata. Fratele meu are o societate comerciala inregistrata la primarie pt care intotdeauna a platit impozitul pt activitatea economica care o desfasoara in cladire. Acest spatiu este bine delimitat cu actele specifice iar primaria este constienta de acest fapt. In ciuda tuturor acestor fapte primaria vrea sa platesc o suma exorbitanta de approx 6000£ motivind ca nu am schimbat destinatia cladirii. Mi s-a parut un abuz din partea primarie directia taxe si impozite care nu au vrut sa accepte faptul ca eu nu am desfasurat niciodata si nu desfasor nici acum activitate economica in cladirea pe care am cumparat-o. Am solicitat ajutorul instantei in aceasta delicat problema. Ma puteti sfatui ce altceva as putea sa fac in cazul meu deoarece suma in cauza este o suma enorma care nu reflecta situatia prezenta. Va multumes.