(1) In cazul leasingului financiar utilizatorul este tratat din punct de vedere fiscal ca proprietar, in timp ce in cazul leasingului operational, locatorul are aceasta calitate.
Amortizarea bunului care face obiectul unui contract de leasing se face de catre utilizator, in cazul leasingului financiar, si de catre locator, in cazul leasingului operational, cheltuielile fiind deductibile, potrivit art. 24.
(2) In cazul leasingului financiar utilizatorul deduce dobanda, iar in cazul leasingului operational locatarul deduce chiria (rata de leasing).

- Publicitate -

7 COMENTARII

 1. Articol de specialitate: Monografii – leasingul financiar in contabilitatea locatarului de contzilla.ro din 10 Decembrie 2008
  Exemplu: O firma preia in leasing financiar un autoturism cu valoare de 50.000 ron . Se achita un avans de 10% din pretul masinii. Durata de viata a acesteia este de 5 ani. Detaliile contractului de leasing sunt : durata contractului este de 3 ani , dobanda anuala este de 10%. Ratele se factureaza semestrial. La finalul contractului unitatea poate achizitiona autoturismul la valoarea reziduala.

  http://www.contzilla.ro/2008/12/monografii-leasingul-financiar-in-contabilitatea-locatarului/

 2. Articol de specialitate – Fiscalitatea: Aspecte fiscale privind leasingul imobiliar |de Angela Rosca 30 Aprilie 2008
  Leasingul imobiliar a devenit o modalitate de finantare adoptata de multe companii pentru achizitia si mai ales constructia de bunuri imobile.
  Incepand cu 1 ianuarie 2007, legat si de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, regimul fiscal aplicabil activitatii de leasing imobiliar pe piata locala a suferit o serie de modificari semnificative, atat in privinta impozitarii directe, cat si in legatura cu impozitele indirecte.

  http://www.financialdirector.ro/surse-alternative-de-finantare-pentru-companii/fiscalitate-aspecte-fiscale-privind-leasingul-imob.html

 3. Decizie a Curtii Europene de Justitie in cazul C-425/06 cu privire la Ministerio dell’Economia e delle Finanze vs. Part Service Srl. html

  Se refera la aplicabilitatea conceptului de abuz de drept cu privire la prestarea de servicii de leasing financiar de catre doua companii apartinand aceluiasi grup. In situatia prezentata, IFIM a incheiat un contract de leasing cu beneficiarii si a aplicat TVA la serviciul de leasing, in timp ce asigurarea, garantarea si finantarea

  erau prestate de catre o companie diferita apartinand aceluiasi grup, Part Service Srl si facturate beneficiarului fara TVA.