Luni, 28 februarie 2011, Ministerul Finantelor Publice (MFP) a publicat online pentru consultare publica proiectul de Ordonanta de urgenta privind reglementarea acordarii esalonarilor la plata.

Potrivit Notei de fundamentare OUG, prin prezentul proiect de ordonanta de urgenta se propune acordarea unor inlesniri, sub forma esalonarii la plata, pentru obligatiile fiscale administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cu exceptia celor care sunt stabilite de alte organe si transmise spre recuperare Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, asigurandu-se, astfel, completarea cadrului normativ existent.
O astfel de masura se doreste a fi un sprijin pentru contribuabili persoane fizice si persoane juridice, in vederea depasirii dificultatilor conjuncturale care au generat incapacitatea temporara de plata, prevenindu-se, pe aceasta baza, producerea unor eventuale efecte economice si sociale negative.
Esalonarea la plata a obligatiilor fiscale restante se acorda pe o perioada de maxim 5 ani pentru toti contribuabilii, de drept public sau privat, indiferent de modul de organizare al acestora, atata timp cat nu au intervenit incidente in ce priveste functionarea normala a acestora.
Ca masuri de asigurare in acordarea esalonarii la plata, administratia fiscala impune contribuabililor constituirea de garantii, precum si achitarea obligatiilor fiscale curente, a ratelor esalonate si a dobanzilor datorate pe perioada esalonarii la plata.
De asemenea, pe perioada esalonarii la plata, se datoreaza dobanda pentru fiecare zi de intarziere in functie de tipul garantiei constituite, calculata astfel:
– 0,03%, in situatia in care contribuabilul constituie intreaga garantie sub forma scrisorii de garantie bancara si/sau consemnare de mijloace banesti la o unitate a Trezoreriei Statului.
– 0,04% conform prevederilor Codului de procedura fiscala, pentru celelate tipuri de garantii.

Totodata, s-au reglementat conditiile in care se poate acorda esalonarea la plata a obligatiilor fiscale, precum si a celor referitoare la mentinerea valabilitatii esalonarii la plata.

Documente anexate:
2011-02-28-OUG-esalonare
2011-02-28-Nota-Fundamentare-OUG-esalonare

- Publicitate -

1 COMENTARIU