Intrebare: Care este regimul fiscal aplicabil tichetelor cadou oferite de angajatori salariatilor?
Raspuns ANAF 11 iulie 2009:
Potrivit prevederilor alin. 1 si 3 al art. 55 „Definirea veniturilor din salarii” din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si pct. 70 din Normele metodologice de aplicare aprobate prin HG 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, „sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda. ”
La stabilirea venitului impozabil din salarii se au in vedere si avantajele primite de persoana fizica, cum ar fi cadourile primite cu diverse ocazii, cu exceptia celor mentionate la art. 55 alin. 4 lit. a din Codul fiscal.
La acest articol, ca si la pct. 81 din Normele metodologice de aplicare, se precizeaza ca nu sunt incluse si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit, (…)  veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, (…) acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Cadourile oferite de angajatori in beneficiul copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, in masura in care valoarea cadoului oferit fiecarei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depaseste 150 lei.
Plafonul stabilit pentru cadourile oferite de angajatori copiilor minori ai angajatilor cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie se aplica atat darurilor constand in bunuri, cat si celor in bani, in cazul tuturor angajatorilor de forta de munca.
Asadar, se intelege ca nu este impozabila valoarea tichetelor cadou oferite copiilor minori ai angajatilor, cu ocazia Pastelui, zilei de 1 iunie, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase, precum si cele oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie, pana la limita maxima de 150 de lei pentru fiecare persoana.  Suma care depaseste aceasta limita, precum si valoarea tichetelor cadou acordate salariatilor cu alte ocazii decat cele mentionate mai sus reprezinta avantaje si se impoziteaza potrivit prevederilor art. 57 din Codul fiscal.

sursa: ANAF

- Publicitate -

2 COMENTARII

  1. Norme CF art 55 a1 3
    70. La stabilirea venitului impozabil se au în vedere şi avantajele primite de persoana fizică, cum ar fi:
    i) tichetele cadou acordate potrivit legii, indiferent dacă acestea sunt acordate potrivit destinației și cuantumului prevăzute la art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.

    Din ce e mai sus se intelege cumva ca raspunsul ANAF nu mai e valabil pentru 2011 si impozitez tichetele cadou indiferent de destinatie? Cam asa pare…