• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • Skip to footer
CFNET – CodFiscal.NET Finante Taxe

CFNET - CodFiscal.NET Finante Taxe

Revista de actualitate financiară

  • Persoane
  • Micro
  • Companii
  • Public
  • ONG
  • Extern
  • Online
Ești aici: Acasă / Reglementari fiscale / Acte modificare Cod Fiscal / OUG 109/2009 – Modificarea si completarea Codului Fiscal 2010

OUG 109/2009 – Modificarea si completarea Codului Fiscal 2010

14 oct. 2009 Acte modificare Cod Fiscal, OUG & OG

21. La articolul 24, alineatul (5) se abroga.

22. La articolului 24, alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(7) În cazul metodei de amortizare liniara, amortizarea se stabileste prin aplicarea cotei de amortizare liniara la valoarea fiscala de la data intrarii in patrimoniul contribuabilului a mijlocului fix amortizabil.”

23. La articolul 24 alineatul (9), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„a) pentru primul an de utilizare, amortizarea nu poate depasi 50% din valoarea fiscala de la data intrarii in patrimoniul contribuabilului a mijlocului fix;”.

24. La articolul 24, alineatul (10) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(10) Cheltuielile aferente achizitionarii de brevete, drepturi de autor, licente, marci de comert sau fabrica si alte imobilizari necorporale recunoscute din punct de vedere contabil, cu exceptia cheltuielilor de constituire si a fondului comercial, precum si cheltuielile de dezvoltare care din punct de vedere contabil reprezinta imobilizari necorporale se recupereaza prin intermediul deducerilor de amortizare liniara pe perioada contractului sau pe durata de utilizare, dupa caz. Cheltuielile aferente achizitionarii sau producerii programelor informatice se recupereaza prin intermediul deducerilor de amortizare liniara pe o perioada de 3 ani. Pentru brevetele de inventie se poate utiliza si metoda de amortizare degresiva sau accelerata.”

25. La articolul 24, alineatul (15) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(15) Pentru mijloacele fixe amortizabile, deducerile de amortizare se determina fara a lua in calcul amortizarea contabila. Castigurile sau pierderile rezultate din vanzarea ori din scoaterea din functiune a acestor mijloace fixe se calculeaza pe baza valorii fiscale a acestora, diminuata cu amortizarea fiscala. Pentru mijloacele fixe cu valoarea contabila evidentiata in sold la data de 31 decembrie 2003, amortizarea se calculeaza in baza valorii ramase neamortizata, pe durata normala de utilizare ramasa, folosindu-se metodele de amortizare aplicate pana la aceasta data.”

26. La articolul 24, alineatul (17) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(17) În cazul unei imobilizari corporale care la data intrarii in patrimoniu are o valoare fiscala mai mica decat limita stabilita prin hotarare a Guvernului, contribuabilul poate opta pentru deducerea cheltuielilor aferente imobilizarii sau pentru recuperarea acestor cheltuieli prin deduceri de amortizare, potrivit prevederilor prezentului articol.”

27. La articolul 27 alineatul (1), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„a) contributiile nu sunt transferuri impozabile in intelesul prevederilor prezentului titlu;”.

28. La articolul 27^1, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Prevederile prezentului articol se aplica:
a) operatiunilor de fuziune, divizare, divizare partiala, transferurilor de active si schimburilor de actiuni in care sunt implicate societati din doua sau mai multe state membre;
b) transferului sediului social al unei societati europene din Romania in alt stat membru, in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 2.157/2001 al Consiliului din 8 octombrie 2001 privind statutul societatii europene (SE), in conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.435/2003 al Consiliului din 22 iulie 2003 privind statutul societatii cooperative europene (SCE).”

29. La articolul 27^1 alineatul (3), dupa punctul 12 se introduce un nou punct, punctul 13, cu urmatorul cuprins:
„13. transferul sediului social inseamna o operatiune prin care o societate europeana sau o societate cooperativa europeana, fara sa se lichideze ori fara sa creeze o societate noua, isi transfera sediul social din Romania intr-un alt stat membru.”

30. La articolul 27^1, dupa alineatul (10) se introduc doua noi alineate, alineatele (10^1) si (10^2), cu urmatorul cuprins:
„(10^1) În cazul in care activele si pasivele societatii cedente din Romania transferate intr-o operatiune de fuziune, divizare, divizare partiala sau transfer de active includ si activele si pasivele unui sediu permanent situat intr-un alt stat membru, inclusiv in statul membru in care este rezidenta societatea beneficiara, dreptul de impozitare a sediului permanent respectiv revine statului membru in care este situata societatea beneficiara.
(10^2) Reguli aplicabile in cazul transferului sediului social al unei societati europene sau al unei societati cooperative europene:
a) atunci cand o societate europeana sau o societate cooperativa europeana transfera sediul social din Romania intr-un alt stat membru, acest transfer al sediului social nu reprezinta transfer impozabil pentru plusvaloarea calculata ca diferenta intre pretul de piata al elementelor din activ si pasiv transferate si valoarea lor fiscala, pentru acele active si pasive ale societatii europene ori societatii cooperative europene, care raman efectiv integrate unui sediu permanent al societatii europene sau al societatii cooperative europene in Romania si care contribuie la generarea profitului ori pierderii luate in calcul din punct de vedere fiscal;
b) transferul este neimpozabil numai daca societatile europene sau societatile cooperative europene calculeaza amortizarea si orice castiguri sau pierderi aferente activelor si pasivelor care raman efectiv integrate unui sediu permanent ca si cum transferul sediului social nu ar fi avut loc;
c) provizioanele sau rezervele care anterior transferului sediului social au fost deduse din baza impozabila de catre societatile europene ori societatile cooperative europene si care nu provin de la sediile permanente din strainatate pot fi preluate, in aceleasi conditii de deducere, de catre sediul permanent din Romania al societatii europene sau al societatii cooperative europene;
d) referitor la operatiunile mentionate la alin. (2) lit. b), in situatia in care o societate europeana sau o societate cooperativa europeana inregistreaza pierdere fiscala, determinata potrivit prezentului titlu, aceasta nu se recupereaza de catre sediul permanent al societatii europene sau al societatii cooperative europene situat in Romania;
e) transferul sediului social al societatilor europene sau al societatilor cooperative europene nu trebuie sa dea nastere impozitarii venitului, profitului sau plusvalorii actionarilor.”

31. Dupa articolului 28 se introduce un nou articol, articolul 28^1, cu urmatorul cuprins:
„Reguli generale aplicabile persoanelor juridice cu sediul in Romania, infiintate potrivit legislatiei europene
Art. 28^1. – Prevederile referitoare la persoana juridica romana ale art. 13 lit. d) si e), art. 14 lit. d) si e), art. 20 lit. a), art. 20^1 alin. (1)-(3), art. 23 alin. (7), art. 27 alin. (2)-(5), art. 28 alin. (3) si (4), art. 30 alin. (1), (1^1), (3) si (4), art. 31 alin. (1) si (3), precum si ale art. 36 se aplica, in aceleasi conditii si situatii, si persoanelor juridice cu sediul in Romania, infiintate potrivit legislatiei europene.”

32. La articolul 30, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(4) Prin exceptie de la prevederile alin. (3), in cazul veniturilor prevazute la alin. (1) obtinute de persoanele juridice straine, obligatia de a calcula, retine, declara si vira impozitul pe profit revine cumparatorului atunci cand cumparatorul este o persoana juridica romana sau o persoana juridica straina care are un sediu permanent inregistrat fiscal in Romania la momentul tranzactiei.”

33. La articolul 34, alineatele (4) si (5) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(4) Organizatiile nonprofit au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.
(5) Contribuabilii care obtin venituri majoritar din cultura cerealelor si a plantelor tehnice, pomicultura si viticultura au obligatia de a declara si plati impozitul pe profit anual, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator celui pentru care se calculeaza impozitul.”

34. La articolul 34, alineatul (11) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(11) Contribuabilii prevazuti la alin. (1) lit. b), care definitiveaza pana la data de 25 februarie inchiderea exercitiului financiar anterior, depun declaratia anuala de impozit pe profit si platesc impozitul pe profit aferent anului fiscal incheiat, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator.”

35. La articolul 35, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 35. – (1) Contribuabilii au obligatia sa depuna o declaratie anuala de impozit pe profit pana la data de 25 aprilie inclusiv a anului urmator, cu exceptia contribuabililor prevazuti la art. 34 alin. (4), (5), (11), care depun declaratia anuala de impozit pe profit pana la termenele prevazute in cadrul acestor alineate.”

36. La articolul 36, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(3) Impozitul pe dividende care trebuie retinut se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se plateste dividendul. În cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se plateste pana la data de 25 ianuarie a anului urmator.”

37. La articolul 48, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 48. – (1) Venitul net din activitati independente se determina ca diferenta intre venitul brut si cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri, deductibile, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla, cu exceptia prevederilor art. 49 si 50.”

38. La articolul 48 alineatul (2), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„c) castigurile din transferul activelor din patrimoniul afacerii, utilizate intr-o activitate independenta, inclusiv contravaloarea bunurilor ramase dupa incetarea definitiva a activitatii, cu exceptia reorganizarilor, cand se pastreaza destinatia bunurilor;”.

39. La articolul 48 alineatul (5), dupa litera f) se introduce o noua litera, litera f^1), cu urmatorul cuprins:
„f^1) cheltuielile reprezentand tichetele de vacanta acordate de angajatori, potrivit legii;”.

40. La articolul 48 alineatul (5), litera k) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„k) dobanzi aferente imprumuturilor de la persoane fizice si juridice, altele decat institutiile care desfasoara activitatea de creditare cu titlu profesional, utilizate in desfasurarea activitatii, pe baza contractului incheiat intre parti, in limita nivelului dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei;”.

Pagini: Pagina1 Pagina2 Pagina3 Pagina4 Pagina5 Pagina6 Pagina7 Pagina8 Pagina9 Pagina10 Pagina11 Pagina12 Pagina13 Pagina14 Pagina15 Pagina16 Pagina17 Pagina18

codul fiscal 2010, modificare cod fiscal, modificari 2010, modificari codul fiscal, taxarea inversa

Știrile zilei

Au fost acordate primele 6 burse „Marie Skłodowska-Curie”

3 feb. 2023

Recalificarea efectelor fiscale ale contractelor de prestări servicii sau de colaborare

3 feb. 2023

International tax reform: OECD releases technical guidance for implementation of the global minimum tax

2 feb. 2023

CJUE. Ajutoare de stat: Curtea anulează în parte decizia Comisiei privind „sistemul fiscal spaniol în materie de leasing”

2 feb. 2023

Reff & Asociații | Deloitte Legal a obținut la ÎCCJ o soluție de referință care confirmă că dobânzile aferente unui ajutor de stat returnat către bugetul național intră în sfera de aplicare a amnistiei fiscale

2 feb. 2023

Reader Interactions

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.

Bara principală

  • Facebook
  • RSS
  • Twitter

FISCALNET – căutare informații financiar-fiscale, informații juridice

Articole recente

Au fost acordate primele 6 burse „Marie Skłodowska-Curie”

Recalificarea efectelor fiscale ale contractelor de prestări servicii sau de colaborare

International tax reform: OECD releases technical guidance for implementation of the global minimum tax

CJUE. Ajutoare de stat: Curtea anulează în parte decizia Comisiei privind „sistemul fiscal spaniol în materie de leasing”

Reff & Asociații | Deloitte Legal a obținut la ÎCCJ o soluție de referință care confirmă că dobânzile aferente unui ajutor de stat returnat către bugetul național intră în sfera de aplicare a amnistiei fiscale

Alerte pe email

* indicates required

Asistență & Ghiduri

Precizări ANAF

ANAF a publicat informații despre Declarația unică 2023

Contribuabilii pot consulta broșura „Cum și unde ne putem plăti obligațiile fiscale”

Lista seminariilor web pentru ianuarie, publicată pe portalul ANAF

Comunicat de presă

Footer

  • Facebook
  • Twitter
  • Contact
  • Publicitate

Arhive

februarie 2023
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  
« ian.    

Copyright © 2023 · Autentificare

  • Contact
  • Publicitate