
41. La articolul 48 alineatul (7), litera h) se abroga.
42. La articolul 49, alineatele (2) si (3) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„(2) Directiile generale ale finantelor publice teritoriale au urmatoarele obligatii:
– stabilirea nomenclatorului, conform Clasificarii activitatilor din economia nationala – CAEN, aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 656/1997, cu modificarile ulterioare, pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit;
– stabilirea nivelului normelor de venit;
– publicarea acestora, anual, in cursul trimestrului IV al anului anterior celui in care urmeaza a se aplica.
(3) Ministerul Finantelor Publice elaboreaza criterii metodologice care contin reguli pentru stabilirea acestor norme de venit de catre directiile generale ale finantelor publice teritoriale. La stabilirea impozitului se va aplica norma de venit de la locul desfasurarii activitatii.”
43. La articolul 52 alineatul (1), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„d) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil;”.
44. La articolul 52, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
„(4) Contribuabilii care obtin venituri pentru care platile anticipate se calculeaza potrivit alin. (2) lit. a) pot opta pentru impunerea veniturilor potrivit prevederilor art. 78.”
45. Articolul 53 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Plati anticipate ale impozitului pe veniturile din activitati independente
Art. 53. – Un contribuabil care desfasoara o activitate independenta are obligatia sa efectueze plati anticipate in contul impozitului anual datorat la bugetul de stat, potrivit art. 82, cu exceptia veniturilor prevazute la art. 52, pentru care plata anticipata se efectueaza prin retinere la sursa sau pentru care impozitul este final potrivit prevederilor art. 78.”
46. La articolul 55, partea introductiva a alineatului (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:”.
47. La articolul 55 alineatul (2), literele b) si f) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„b) indemnizatii din activitati desfasurate ca urmare a unei functii alese in cadrul persoanelor juridice fara scop patrimonial;
………………………………………………………………….
f) sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor, in consiliul de administratie, membrii directoratului si ai consiliului de supraveghere, precum si in comisia de cenzori;”.
48. La articolul 55 alineatul (2), dupa litera d) se introduc doua noi litere, literele d^1) si d^2), cu urmatorul cuprins:
„d^1) remuneratia obtinuta de directori in baza unui contract de mandat conform prevederilor legii societatilor comerciale;
d^2) remuneratia primita de presedintele asociatiei de proprietari sau de alte persoane, in baza contractului de mandat, potrivit legii privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari;”.
49. La articolul 55 alineatul (2), dupa litera j) se introduc doua noi litere, literele j^1) si j^2), cu urmatorul cuprins:
„j^1) sume reprezentand salarii sau diferente de salarii stabilite in baza unor hotarari judecatoresti ramase definitive si irevocabile, precum si actualizarea acestora cu indicele de inflatie;
j^2) indemnizatiile lunare platite conform legii de angajatori pe perioada de neconcurenta, stabilite conform contractului individual de munca;”.
50. La articolul 55 alineatul (2), litera k) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„k) orice alte sume sau avantaje de natura salariala ori asimilate salariilor in vederea impunerii.”
51. La articolul 55, partea introductiva a alineatului (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(3) Avantajele, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), primite in legatura cu o activitate mentionata la alin. (1) si (2) includ, insa nu sunt limitate la:”.
52. La articolul 55 alineatul (4), dupa litera a^1) se introduce o noua litera, litera a^2), cu urmatorul cuprins:
„a^2) tichetele de vacanta, acordate potrivit legii;”.
53. La articolul 55 alineatul (4), litera j) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„j) sumele reprezentand platile compensatorii, calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale caror contracte individuale de munca au fost desfacute ca urmare a concedierilor colective, conform legii, precum si sumele reprezentand platile compensatorii, calculate pe baza salariului mediu net pe economie, primite de personalul civil din sectorul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala la incetarea raporturilor de munca sau de serviciu, ca urmare a nevoilor de reducere si de restructurare, acordate potrivit legii;”.
54. La articolul 55 alineatul (4), litera p) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„p) avantajele sub forma dreptului la stock options plan, la momentul acordarii si la momentul exercitarii acestora;”.
55. Articolul 61 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Definirea veniturilor impozabile din cedarea folosintei bunurilor
Art. 61. – (1) Veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente.
(2) Persoanele fizice care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de 5 contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator califica aceste venituri in categoria venituri din activitati independente si le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru aceasta categorie. În aplicarea acestei reglementari se va emite ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.”
56. Articolul 63 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Plati anticipate de impozit pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor
Art. 63. – (1) Contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor pe parcursul unui an, cu exceptia veniturilor din arendare, datoreaza plati anticipate in contul impozitului pe venit catre bugetul de stat, potrivit prevederilor art. 82.
(2) Fac exceptie contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor pentru care chiria prevazuta in contractul incheiat intre parti este stabilita in lei, nu au optat pentru determinarea venitului net in sistem real si la sfarsitul anului anterior nu indeplinesc conditiile pentru calificarea veniturilor in categoria veniturilor din activitati independente pentru care platile anticipate de impozit sunt egale cu impozitul anual datorat, si impozitul este final.”
57. La articolul 65, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 65. – (1) Veniturile din investitii cuprind:
a) dividende;
b) venituri impozabile din dobanzi;
c) castiguri din transferul titlurilor de valoare definite potrivit prevederilor art. 7;
d) venituri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni similare;
e) venituri din lichidarea unei persoane juridice.”
58. La articolul 66, alineatul (5) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(5) Castigul net anual se determina ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului respectiv, ca urmare a tranzactionarii titlurilor de valoare, altele decat partile sociale si valorile mobiliare in cazul societatilor inchise. Castigul net anual se calculeaza pe baza declaratiei de impunere, depusa potrivit prevederilor art. 83.”
59. La articolul 66, alineatul (7) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(7) Veniturile obtinute sub forma castigurilor din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si orice alte operatiuni de acest gen reprezinta diferentele de curs favorabile rezultate din aceste operatiuni, in momentul incheierii operatiunii si evidentierii in contul clientului. Castigul net anual se determina ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul anului respectiv din astfel de operatiuni. Castigul net anual se calculeaza pe baza declaratiei de impunere, depusa potrivit prevederilor art. 83. Pentru tranzactiile din anul fiscal, fiecare intermediar sau platitor de venit, dupa caz, are urmatoarele obligatii:
a) calcularea castigului anual/pierderii anuale pentru tranzactiile efectuate in cursul anului pentru fiecare contribuabil;
b) transmiterea informatiilor privind castigul anual/pierderea anuala, precum si impozitul calculat si retinut ca plata anticipata, in forma scrisa catre acesta, pana la data de 28 februarie a anului urmator celui pentru care se face calculul.”
60. La articolul 67, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 67. – (1) Veniturile sub forma de dividende, inclusiv sumele primite ca urmare a detinerii de titluri de participare la fondurile inchise de investitii, se impun cu o cota de 16% din suma acestora. Obligatia calcularii si retinerii impozitului pe veniturile sub forma de dividende revine persoanelor juridice, odata cu plata dividendelor catre actionari sau asociati. Termenul de virare a impozitului este pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se face plata. În cazul dividendelor distribuite, dar care nu au fost platite actionarilor sau asociatilor pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende se plateste pana la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmator.”
Lasă un răspuns Anulează răspunsul
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.