Principalele modificari privind impozitul pe profit, aplicabile de la 1 ianuarie 2010, aduse Codului Fiscal prin Ordonanta de urgenta nr. 109/2009, publicata in Monitorul Oficial nr. 689/13 octombrie 2009, includ urmatoarele:

A. Societatea europeana
In materie de impozit pe profit se introduce in legislatia fiscala romaneasca notiunea de persoane juridice cu sediul social in Romania, infiintate potrivit legislatiei europene (i.e. societate europeana sau societate cooperativa europeana).
Aceste persoane juridice sunt considerate persoane obligate la plata impozitului pe profit, impozit aplicat asupra profitului impozabil obtinut din orice sursa, atat din Romania, cat si din strainatate.
Prevederile Codului Fiscal in legatura cu operatiunile de reorganizare in care sunt implicate societatile din diferite state membre sunt completate cu prevederi specifice referitoare la aceste persoane juridice.
De asemenea, in modificari se precizeaza ca diferitele prevederi aplicabile persoanelor juridice romane (precum taxarea veniturilor din dividende, asocierile fara personalitate juridica) sunt aplicabile si persoanelor juridice infiintate potrivit legislatiei europene.

B. Declaratiile anuale de impozit pe profit
Contribuabilii vor fi obligati sa depuna o declaratie anuala de impozit pe profit pana la data de 25 aprilie inclusiv a anului urmator (fata de 15 aprilie conform prevederilor actuale).
De asemenea, contribuabilii vor depune declaratia anuala de impozit pe profit si vor plati impozitul aferent anului fiscal incheiat, pana la data de 25 februarie inclusiv a anului urmator (fata de 15 februarie conform prevederilor actuale) in cazul in care definitiveaza pana la aceasta data inchiderea exercitiului financiar anterior.

C. Impozitul pe dividende
In cazul in care dividendele distribuite nu au fost platite pana la sfarsitul anului in care s-au aprobat situatiile financiare anuale, impozitul pe dividende aferent se va plati pana la data de 25 ianuarie a anului urmator (fata de 31 decembrie a anului respectiv conform prevederilor actuale).

sursa: Ernst & Young Romania

- publicitate -

1 COMENTARIU