Principalele modificari privind impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti, aplicabile de la 1 ianuarie 2010, aduse Codului Fiscal prin Ordonanta de urgenta nr. 109/2009, publicata in Monitorul Oficial nr. 689/13 octombrie 2009, includ urmatoarele:

Prevederile Codului Fiscal in legatura veniturile obtinute din Romania de nerezidenti sunt completate cu prevederi specifice referitoare la persoanele juridice cu sediul social in Romania, infiintate potrivit legislatiei europene.

Ordonanta de urgenta aduce unele modificari in ceea ce priveste aplicarea scutirii de impozit care se aplica dividendelor platite de o persoana juridica romana sau o persoana juridica cu sediul social in Romania, infiintata potrivit legislatiei europene unei persoane juridice rezidente intr-un alt stat membru al UE, atata timp cat unele conditii sunt indeplinite.
Prevederile legate de termenul de plata a impozitului pe dividendele platite unui nerezident se modifica corespunzator cu prevederile de la punctul I (C) de mai sus.

Incepand cu anul 2010 dobanzile si/sau dividendele platite catre fonduri de pensii, astfel cum sunt ele definite in legislatia statului membru al UE, sunt scutite de impozit.

In plus, incepand cu anul 2010, in scopul aplicarii prevederilor mai favorabile ale legislatiei europene, nerezidentii trebuie sa prezinte platitorului de venit un certificat de rezidenta fiscala precum si o declaratie pe propria raspundere care sa ateste indeplinirea anumitor conditii.

- publicitate -

Termenul de depunere a declaratiei privind impozitele retinute in regim de stopaj la sursa de catre platitorii respectivelor venituri va fi data de 30 iunie a anului fiscal actual pentru anul anterior (comparativ cu 28/29 februarie conform prevederilor actuale).

sursa: Ernst & Young Romania

1 COMENTARIU