Principalele modificari privind accize, aplicabile de la 1 aprilie 2010, aduse Codului Fiscal prin Ordonanta de urgenta nr. 109/2009, publicata in Monitorul Oficial nr. 689/13 octombrie 2009, ca urmare a obligatiei de a transpune in legislatia nationala a Directivei 2008/118/CE privind regimul general al accizelor care abroga Directiva 92/12/CEE, se refera la urmatoarele:

A. Definitii si notiuni
– Sectiunii de definitii ii sunt adaugati termeni noi:’stat membru’, ‚teritoriul unui stat membru’, ‚Comunitate’, ‚teritoriul Comunitatii’, ‚teritorii terte’.
– Definitia eliberarii pentru consum (care duce la exigibilitatea accizei) este modificata in sensul detalierii momentelor in care poate interveni exigibilitatea.
– Destinatarul inregistrat va fi operatorul economic care va putea primi in Romania produse accizabile care se deplaseaza in regim suspensiv de accize dintr-un alt stat membru.
– Expeditorul inregistrat va fi operatorul economic care importa produse accizabile in UE si care le poate expedia in regim suspensiv de accize ulterior punerii in libera circulatie.
– Se introduce reglementarea distincta a notiunii de platitor de accize pentru accize armonizate in functie de momentele in care poate interveni exigibilitatea accizei: iesirea din regim suspensiv, deplasarea, detinerea, producerea, importul de produse accizabile.
– Se introduce notiunea de document administrativ electronic pentru deplasarea intracomunitara a produselor accizabile in regim suspensiv de accize.
– Se introduc reglementari detaliate in legatura cu modalitatea de utilizare a EMCS, sistemul electronic european de urmarire a miscarilor intracomunitare de produse accizabile in regim suspensiv si a diverselor proceduri permise de acesta.

B. Eliminarea din sfera accizelor nearmonizate a anumitor produse
Se vor elimina din sfera accizelor nearmonizate toate produsele accizabile pentru care acciza era prevazuta in cota procentuala.
Singurele produse care raman subiect al accizelor nearmonizate vor fi cafeaua verde, prajita si solubila, eliminandu-se printre altele accizele pentru confectii din blanuri naturale, bijuterii din aur/platina, parfumuri si iahturi.

sursa: Ernst & Young Romania

- publicitate -

1 COMENTARIU