Planurile fiscale ale principalilor candidati la alegerile 2009 pentru functia de presedinte al Romaniei dezvaluite in cadrul unor evenimente, discursuri sau in programul electoral publicat pe site-ul de campanie. Concluzia generala este ca toti cei patru ar majora si/sau modifica, dupa caz, principalele impozite sau taxe (cota unica sau TVA).

Candidatul PSD+PC, socialistul, presedinte al Senatului, Mircea Geoana:

” … voi sustine adoptarea Legii responsabilitatii fiscale care va cuprinde introducerea planificarii bugetare multianuale si stabilirea unei limite pentru numarul de rectificari bugetare pe care un guvern le poate face intr-un an. De asemenea, aceasta lege va prevede infiintarea Consiliului Fiscal, un organism independent format din specialiati insarcinati cu realizarea unor analize obiective privind planificarea si executia bugetara. ……. Este cat se poate de clar ca trebuie sa gasim solutii pentru cresterea veniturilor la bugetul statului. De aceea, sustin introducerea unei cote de impozit de 20% pentru veniturile care depasesc 3.000 de lei pe luna si suprataxarea profiturilor exceptionale pana la depasirea crizei. …

In cadrul planului anticriza pe care l-am promovat alaturi de colegii mei de partid am propus acordarea de stimulente si bonificatii, precum si scutirea de la plata contributiilor sociale pentru intreprinzatorii care creaza cat mai multe slujbe sau le pastreaza pe cele deja existente. De asemenea, am sustinut esalonarea obligatiilor bugetare restante ale IMM-urilor si amanarea penalitatilor aferente pe o perioada de pana la cinci ani. …

Toate aceste masuri sunt necesare pentru a oferi un sprijin imediat intreprinzatorilor din mediul privat intr-o perioada foarte grea.

1.2 Un nou model economic
… Trebuie sa finalizam reformele structurale privind administratia publica centrala si locala, salarizarea in sectorul public si rationalizarea cheltuielilor bugetare. Astfel se creeaza spatiul pentru repornirea economiei reale, avand ca motoare nu consumul si investitiile speculative, ci stimularea economisirii si a investitiilor creatoare de locuri de munca. Pentru a ajunge aici, politica fiscala trebuie transformata intr-o parghie menita sa incurajeze munca, investirea, inovarea si cresterea productivitatii. Fara a descuraja, ci dimpotriva, pentru a stimula munca, impozitarea progresiva globala este de natura sa genereze cresterea economisirii si sa reduca polarizarea sociala. Aplicarea cotei unice a anulat intregul ansamblu de instrumente si mecanisme fiscale care vizau imbunatatirea raportului economisire-investire. Esecul cotei unice se vede limpede astazi in timpul crizei: taxe mai multe, supraimpozitarea muncii, credite mai scumpe, preturi mai mari, locuri de munca mai putine.

Printre masurile pe care orice guvern de-acum inainte trebuie sa le aiba in vedere pentru stimularea economisirii si a investirii sunt: neimpozitarea profitului reinvestit si dupa 2010, reducerea contributiilor fiscale si acordarea de deduceri fiscale pentru dobanda aferenta creditului pentru construirea primei locuinte, TVA diferentiat pentru bunurile si serviciile esentiale. In completarea economisirii interne, se impune atragerea accelerata a investitiilor straine prin mentinerea unui regim fiscal atractiv, reducerea accentuata a birocratiei si absorbtia sporita a fondurilor europene.” (mirceageoana.ro/proiecte/o-singura-romanie-2)

„13 Plata TVA la incasarea facturii
Plata TVA la incasarea facturii (elaborarea unui studiu de impact asupra incasarilor bugetare).
Masura are efecte de stimulare a mediului de afaceri si a economiei reale. Chiar daca este posibil sa se inregistreze unele sincope in ceea ce priveste incasarile bugetare, argumentul principal pentru aplicarea acestei masuri este acela ca este anormal ca firmele sa plateasca TVA atat timp cat nu au incasat banii de la contractori (stat sau firme private). De asemenea, initiativa poate reduce semnificativ o parte a economiei subterane, prin disparitia „facturilor la negru”.

14 Impozitul minim pe cifra de afaceri
Eliminarea impozitului minim pe cifra de afaceri, incepand cu 1 septembrie 2009.
Prin introducerea acestei masuri s-a dorit cresterea incasarilor la buget cu 0,25%. Impozitul minim nu are insa efectul scontat; incasarile ipotetice la bugetul de stat sunt pentru acest an, potrivit datelor Ministerului de Finante de 150 milioane RON (aproximativ 35,5 milioane de euro). Costurile mentinerii acestui impozit sunt insa mult mai mari avand in vedere disparitia a zeci de mii de firme care antreneaza pierderea de locuri de munca in paralel cu cresterea cheltuielilor de la bugetul asigurarilor sociale. Respectarea tintei de deficit poate fi realizata prin masuri complementare.

15 Bun-platnicii
Acordarea unei bonificatii de 5% din valoarea obligatiilor fiscale catre bugetul de stat pentru firmele care timp de 3 ani consecutiv si-au platit la zi datoriile. Acordarea unei bonificatii de 5% pentru persoanele fizice care isi achita integral obligatiile fiscale pana la 31 martie a fiecarui an.
Stimularea firmelor si a persoanelor fizice de a plati impozitele la timp, inseamna venituri certe la buget si surse de finantare a functionarii economiei, investitii in educatie, sanatate etc. Masura urmeaza sa se aplice in 2009 si 2010.

16 Rambursarea TVA la termen
Penalizarea Ministerului Finantelor pentru depasirea termenului legal de rambursare TVA si pentru orice intarziere a platilor realizate de institutiile statului catre agentii economici.
Pentru asigurarea unei relatii simetrice intre stat si contribuabili, vor fi prevazut in Codul Fiscal situatiile concrete in care Ministerul Finantelor va fi obligat sa plateasca penalitati catre agentii economici pentru intarzierea termenelor.

17 Recuperarea investitiilor
Introducerea amortizarii regresive a activelor achizitionate in 2009 si 2010, pentru a incuraja investitiile si a asigura recuperarea rapida a acestora. Introducerea amortizarii regresive a activelor achizitionate in 2009 si 2010, pentru a incuraja investitiile si a asigura recuperarea rapida a acestora.

19 Noi locuri de munca
Toti angajatorii care infiinteaza minimum 10 noi locuri de munca pentru someri sau absolventi de scoala vor primi o bonificatie de 50% la plata contributiilor sociale datorate statului in primul an si de 25% pentru cel de-al doilea an.
Masura urmeaza sa se aplice pentru salariile care nu depasesc salariul mediu brut pe economie. Costul estimat pentru infiintarea a 100.000 de noi locuri de munca este de aproximativ 144 de milioane de euro. In realitate, o mare parte din aceste costuri se vor recupera din impozitul pe venit si contribatiile sociale platite de catre angajati, precum si prin scaderea presiunii asupra bugetului prin reducerea numarului de asistati social. In luna martie 2009 au fost lansate schemele de ajutor de stat pentru ocuparea fortei de munca si formare profesionala. Schema, denumita „Bani pentru formare profesionala”, are o suma alocata de 56 de milioane de euro. Cuantumul subventiilor acordate pentru formarea profesionala a angajatilor va fi diferentiat.

20 Contributiile sociale
Infiintarea de locuri de munca in microintreprinderi cu un singur angajat, prin scutirea, incepand cu 1 septembrie, pana la sfarsitul anului 2010, de la plata contributiilor sociale, in limita salariului de 1.000 de lei.
Aceasta masura a fost aplicata cu succes in Franta.
21 Reducere TVA
Reducerea TVA pentru paine, carne de pui neprelucrata si lapte.
Masura are ca scop asigurarea protectiei sociale a celor mai saraci romani si va fi dublata de un mecanism de control prin care micsorarea TVA sa se regaseasca in reducerea preturilor si nu in cresterea profiturilor comerciantilor. Nivelul cotei reduse TVA va fi stabilit dupa calcularea de catre Ministerul de Finante a impactului bugetar pe care il va avea aceasta masura.” (mirceageoana.ro/proiecte/plan-anti-criza)


Candidatul independent, socialistul, primar general al capitalei, Sorin Oprescu:

 “Cota unica de impozitare trebuie desfiintata si trebuie sa revenim la impozitarea progresiva”. ( sursa: money.ro/fiscalitate/… )

Candidatul PDL, democrat-liberalul, presedinte in executie, Traian Basescu:

„Prefer majorarea TVA majorarii cotei unice de impozitare”. „Indiferent de presiunile Fondului Monetar International, cota unica ramane de neatins” (sursa: zf.ro/eveniment/… )

Candidatul PNL, liberalul, deputat, Crin Antonescu:

- publicitate -

„b. Impozite mici, impozite pentru prosperitatea romanilor
Mediul de afaceri din Romania are nevoie de libertate economica si fiscalitate prietenoasa pentru intreprinzatori si forta de munca, pentru angajator si angajati. Filosofia finantelor publice este, in prezent, in flagranta contradictie cu principiile dezvoltarii economice sanatoase. Romania are nevoie de schimbarea fundamentala a filosofiei fiscale. În loc sa acoperim gaurile bugetare prin impozite tot mai mari, trebuie stimulata activitatea celor care sunt performanti si asteapta de la stat un semnal pozitiv.
Voi sustine, ca Presedinte, reducerea poverii fiscale asupra mediului de afaceri si a fortei de munca si voi actiona pentru o Romanie competitiva pe piata mondiala, in plan fiscal. Adoptarea unei cote unice de 10%, simultan cu reducerea universala a TVA la 15% vor spori atractivitatea pentru investitori, lucru esential in contextul actualei crize. De asemenea, reducerea impozitarii muncii, a contributiilor sociale cu 50% vor aduce Romaniei masive avantaje investitionale, cu imense consecinte benefice in planul ocuparii fortei de munca si al veniturilor.” (crinantonescu.ro/Upload/planul.pdf)