COMUNICAT DE PRESA – Precizarile Ministerului Mediului si Padurilor cu privire la Hotararea Curtii Europene de Justitie privind OUG 50/2008

Hotararea Curtii Europene de Justitie din 7 aprilie 2011 care se refera la cauza Tatu are ca obiect prevederile OUG 50 din 2008, in forma sa initiala.

Prin aceasta Hotarare, Curtea Europeana de Justitie nu se pronunta asupra legalitatii actului normativ, ci da o interpretare prevederilor referitoare la art. 110 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene, in sensul ca un stat membru nu trebuie sa instituie o taxa pe poluare aplicata autovehiculelor cu ocazia primei lor inmatriculari daca acea taxa descurajeaza punerea in circulatie in statul membru respectiv a unor autovehicule de ocazie cumparate in alte state membre.

Forma actuala a OUG din decembrie 2010 a fost finalizata cu sprijinul si in urma unor consultari permanente cu expertii Comisiei Europene. De altfel, acordul asupra actualului continut al OUG rezulta si din prevederile art. 31 al hotararii Curtii Europene de Justitie. În prezent, aceasta taxa se percepe pentru toate autovehiculele, la prima inmatriculare in Romania, indiferent de provenienta lor si de cetatenia si nationalitatea proprietarilor.

În acelasi timp, conform art 51 al Hotaririi Curtii Europene de Justitie, dupa intrarea in vigoare a modificarilor OUG 50 din 2008, acestea nu pot fi aplicate retroactiv si astfel nu pot avea efect discriminatoriu intre situatiile constituite anterior si cele care sunt posterioare intrarii
in vigoare a acestui act normativ.

- publicitate -

Sursa: mmediu.ro