Guvern: Aprobarea OUG pentru modificarea si completarea Legii Contabilitatii nr. 82/1991

63

Miercuri, 13 aprilie 2011, Guvernul a aprobat prin ordonanta de urgenta modificarea si completarea Legii Contabilitatii nr. 82/1991. Proiectul de OUG a fost publicat pe siteul SGG. Potrivit declaratiilor de presa,  principalele modificari constau in:
– aprobarea unui sistem simplificat pentru companiile care au o cifra de afaceri de 35.000 de euro si active pana la 35.000 euro (la 31 decembrie anul precedent)
– aceste societati vor intocmi in loc de cinci situatii financiare, numai doua – un bilant si un cont de rezultate simplificate. Nu vor depune situatia fluxurilor de numerar, situatia modificarii capitalului si notele explicative.
– aceste societati vor aplica un plan de conturi simplificat cu numai 50 de conturi contabile
– aceste societati nu vor depune bilantul contabil la 6 luni, vor depune numai situatii financiare anuale
– contabilitatea se va tine, dupa optiunea entitatii, de catre director financiar sau expert contabil sau persoana fizica cu studii economice superioare
– persoanele fizice autorizate vor intocmi registrul de incasari si plati si registrul de inventar, iar contabilitate poate fi tinuta de catre persoana fizica autorizata, expert contabil sau o persoana cu studii economice superioare
– semnarea situatiilor financiare la societatile care aplica sistemul contabil simplificat se poate efectua de catre persoane fizice cu studii economice superioare
– cei care termina o facultate economica vor putea tine contabilitatea pentru firmele cu cifra de afaceri de pana in 35.000 de euro si active pana la 35.000 de euro, pe baza unei conventiei civile

Briefing de presa sustinut de ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, la finalul sedintei de guvern

Gheorghe Ialomitianu: Astazi am modificat Legea contabilitatii, legea 82/1991. Aceasta modificare se inscrie in politica Guvernului Romaniei de a reduce birocratia din administratie si de a reduce costurile administrative ale agentilor economici. Concret, introducem un sistem simplificat pentru entitatile patrimoniale care au o cifra de afaceri de 35.000 de euro si active pana la 35.000 euro date la 31 decembrie anul precedent. Aceste entitati vor intocmi in loc de cinci situatii financiare, ci doua, vor intocmi un bilant si un cont de rezultate simplificate, nu vor mai intocmi situatia fluxurilor de numerar, situatia modificarii capitalului si notele explicative. Totodata, aceste entitati vor aplica un plan de conturi simplificat. În momentul de fata, planul de conturi cuprinde vreo 400 de conturi, planul de conturi simplificat va cuprinde 50 de conturi.
Mai mult decat atat, eu am dat un ordin, tot pentru aceste entitati, sa nu mai depuna bilant contabil la 6 luni, deci vor depune numai situatii financiare anuale.
Am clarificari legate de tinerea contabilitatii. La aceste entitati, contabilitatea se va tine, dupa optiunea entitatii, de catre director financiar sau expert contabil sau persoana fizica cu studii economice superioare. Deci am dat posibilitatea si la persoanele fizice care au absolvit o facultate economica sa tina contabilitatea, lucru pe care l-am discutat si cu Corpul expertilor contabili si le-am dat o sansa acestor tineri sa lucreze in contabilitate. Mai mult, cei mai multi dau examen si pentru acces la profesie si, de fapt, sunt persoane care efectueaza stagiul de pregatire sub coordonarea expertilor contabili.
Am mai lamurit o problema, tot legat de tinerea contabilitatii, la persoanele fizice autorizate. În Legea contabilitatii era prevazut ca aceste persoane tin contabilitate in partida simpla fara sa se spuna ca este, de fapt, o contabilitate simplificata, iar printr-un ordin al ministrului s-au aprobat foarte multe fise de cont, iar in Codul Fiscal se spunea foarte clar ca aceste persoane fizice autorizate trebuie sa intocmeasca doua registre: registrul de incasari si plati si registrul de inventar. Am prevazut in Legea contabilitatii ca persoanele fizice autorizate vor intocmi aceste 2 registre, deci o simplificare. Totodata, am stabilit ca aceasta contabilitate poate fi tinuta de catre persoana fizica autorizata, expert contabil sau o persoana cu studii economice superioare. Am prevazut si responsabilitatea pentru organizarea si tinerea contabilitatii – este a administratorilor si a persoanelor care tin contabilitatea. Semnarea situatiilor financiare la entitatile care aplica sistem simplificat se va face tot de catre persoane fizice cu studii economice superioare. Deci, un lucru clarificat si cred ca am venit cu multe simplificari, pentru ca lucrurile acestea ni le-a cerut si mediul de afaceri si vreau sa va spun ca ne inscriem si in noua preocupare a Comisiei Europene de a reduce povara administrativa. Chiar se lucreaza acum la o directiva privind reducerea birocratiei pentru firmele mici, este un proiect de directiva care sa combine situatiile financiare cu situatiile fiscale. Deci Romania a facut un prim pas privind simplificarea in domeniul contabilitatii.
Reporter: Sa intelegem ca cei care termina o facultate economica vor putea tine contabilitatea pentru firmele au cifra de afaceri de pana in 35.000 de euro.
Gheorghe Ialomitianu: O cifra de afaceri de 35.000 de euro si active pana la 35.000 de euro, pe baza conventiei civile.

349.000 de firme vor tine un sistem simplificat de contabilitate – Declaratii de presa ale ministrului Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu

Legea contabilitatii nr. 82/1991 a fost modificata si completata prin Ordonanta de Urgenta in sedinta de astazi a Executivului, in sensul simplificarii acesteia, pentru sprijinirea mediului de afaceri si favorizarea dezvoltarii economice, a anuntat primul-ministru Emil Boc la finalul reuniunii saptamanale a Executivului.
„349 de mii de firme vor tine un sistem simplificat de contabilitate (…). Este vorba de acele firme care au o cifra de afaceri pana in 35 de mii de euro”, a precizat premierul.
La randul sau, ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu a aratat care sunt principalele modificari ale actului normativ.
Astfel, entitatile patrimoniale care au o cifra de afaceri de 35.000 de euro si active in valoare de pana la 35.000 euro inregistrate pana la 31 decembrie anul precedent „vor intocmi in loc de cinci situatii financiare doua, vor intocmi un bilant si un cont de rezultate simplificate, nu vor mai intocmi situatia fluxurilor de numerar, situatia modificarii capitalului si notele explicative”, a explicat ministrul Finantelor.
Totodata, aceste entitati vor aplica un plan de conturi simplificat care va cuprinde doar 50 de conturi, in loc de aproximativ 400 de conturi cate sunt in prezent.
Ministrul Ialomitianu a mai adaugat ca a emis un ordin de ministru prin care entitatile economice mentionate vor putea depune anual bilantul contabil.
În plus, contabilitatea in cadrul acestor entitati va putea fi tinuta de un director financiar sau un expert contabil, dar si de catre absolventii de studii economice superioare, ceea ce reprezinta un element de noutate in legislatia romaneasca.
„Am dat posibilitatea si persoanelor fizice care au absolvit o facultate economica sa tina contabilitatea, dandu-le o sansa tinerilor sa lucreze in contabilitate, lucru pe care l-am discutat si cu corpul expertilor contabili” a subliniat Gheorghe Ialomitianu.
Ministrul a mai adaugat ca modificarile aprobate astazi de Executiv au fost solicitate de mediul de afaceri si se inscriu in politica Guvernului Romaniei de reducere a birocratiei din administratie si a costurilor administrative ale agentilor economici, venind totodata in intampinarea unui proiect de directiva europeana pe aceeasi linie. „Ne inscriem si in noua preocupare a Comisiei Europene de a reduce povara administrativa. Chiar se lucreaza la o directiva privind reducerea birocratiei pentru firmele mici, este un proiect de directiva care combina situatiile financiare cu situatiile fiscale. Romania a facut deja un prim pas privind simplificarea in domeniul contabilitatii”, a incheiat ministrul de finante.

sursa: gov.ro

- Publicitate -

1 COMENTARIU