Centrul pentru Economie si Libertate (ECOL) a publicat online integral cartea „Principiile economiei”, scrisa de Carl Menger in 1871. Cartea a fost tradusa in lb. romana de Bogdan Tatavura si a aparut la Editura „Centrul pentru Economie si Libertate – ECOL”, in anul 2010.

„Principiile economiei” (titlul original „Grundsätze der Volkswirtschaftslehre”) este lucrarea de referinta a lui Carl Menger, caracterizata de originalitate si inovatie. Menger nu numai ca a introdus conceptul de utilitatea marginala, aceasta a prezentat o abordare radical noua privind analiza economica, o abordare care si acum este la baza teoriei austriece a valorii si a pretului.

In capitolul privind Teoria generala a bunului, Menger explica:

Pentru ca un lucru sa devina bun, sau cu alte cuvinte, sa aiba calitatea de bun, trebuie sa indeplineasca simultan urmatoarele patru conditii esentiale:
1) Sa existe o nevoie umana;
2) Lucrul sa aiba insusiri ce-i permit ca obiectul sa fie pus in relatie de legatura cauzala cu satisfacerea unei nevoi;
3) Trebuie sa existe cunoasterea acestei conexiuni cauzale;
4) Sa existe suficient control asupra bunului pentru a-l directiona catre satisfacerea nevoii.

In capitolul privind Teoria valorii:

Valoarea bunurilor se naste din relatia lor cu nevoile noastre si nu sint intrinseci produsului. Prin modificari ale acestei relatii, valoarea apare si dispare.

Cuprinsul cartii online
Prefata
1. Teoria generala a bunului
2. Economie si bunuri economice
4. Teoria schimbului
3. Teoria valorii
5. Teoria pretului
6. Valoarea de utilizare
7. Teoria marfii
8. Teoria banilor
Anexa – Despre originea banilor

Cartea a fost publicata online si in limbile GermanăEngleză, Spaniolă.

Prin contributiile din aceasta sunt rezolvate mai multe probleme vitale ale stiintei economice in doar citeva sute de pagini. Toti cei care studieza sau practica stiinte economice sau orice alta stiinta sociala ar trebui sa citeasca Principiile economiei. Lectura placuta!

________________

Carl Menger (1840-1921) a fost profesor de finante si politica economica la Universitatea din Viena si fondator al Scolii austriece de economie.
Prima scoala austriaca are ca exponenti importanti pe Carl Menger, Eugen von Bohm-Bawerk si Friederich von Wieser. Acestia au aplicat marginalismul in teoria formarii preturilor (Menger) si in explicarea dobanzii si a productiei (Bohm-Bawerk). Wieser a aratat ca toate costurile sunt costuri de oportunitate si a perfectionat calculul marginalist (utilitatea nu poate fi masurata cantitativ, ci numai relativ, adica preferintele individuale pot fi ordonate, dar nu pot fi adunate).
Biography of Carl Menger: The Founder of the Austrian School (1840-1921) – mises.org
________________
ECOL – Centrul pentru Economie si Libertate este o initiativa educationala si de cercetare care isi propune sa promoveze in spatiul public romanesc cunoasterea cat mai larga a principiilor pe care se cladesc economia de piata si societatea oamenilor liberi. ECOL oglindeste initiativele unui grup de tineri intelectuali, ale caror preocupari stiintifice si editoriale vizeaza cunoasterea corecta – „scientia” in acceptiunea originala a termenului „stiinta” – despre economie si societate. – ecol.ro

- Publicitate -