Agentia de presa MEDIAFAX a obtinut un document intern al Guvernului care prezinta concluziile expertiilor juridici din Ministerul Justitiei care au analizat problema taxei auto la solicitarea premierului Emil Boc.

Concluzia analizei este ca Romania risca declansarea unei posibile proceduri de infringement si sanctiuni financiare din partea Uniunii Europene, si numeroase alte procese cu proprietarii de masini, inclusiv cu cei care au pierdut initial in instanta, daca nu modifica urgent taxa auto si nu restituie din sumele platite.

Juristii explica faptul ca litigiile privind concordanta dintre OUG 50/2008 privind taxa auto si dreptul comunitar au survenit pe fondul unei accentuate instabilitati legislative, in conditiile in care aceasta ordonanta a fost modificata succesiv de sapte ori in doar doi ani, si ca judecatorii Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene (CJUE) au calificat taxa auto, in versiunea sa initiala, ca reprezentand o discriminare indirecta intre vehiculele de ocazie importate si cele deja inmatriculate in tara inainte de intrarea in vigoare a taxei, respectiv la 1 iulie 2008.

În acelasi timp insa, juristii arata ca discriminarea a fost mentinuta si in variantele ulterioare ale OU 50/2008, astfel ca declararea si a acestor acte normative drept neconforme este doar „o chestiune de timp”.

Citat din document:

„Daca aplicand taxa asupra unui autoturism similar celui din cauza Tatu se constata, din calcule, ca se mentine un nivel de taxare ridicat pentru astfel de autovehicule de import in timp ce autovehicule similare de pe piata autohtona nu sunt taxate sau sunt taxate mai redus, apreciem ca efectul discriminatoriu a fost conservat si perpetuat in cadrul variantelor ulterioare ale OU 50/2008, iar constatarea neconformitatii si a acestora este doar o chestiune de timp. De altfel, pe rolul CJUE se afla o alta cerere de pronuntare a unei hotarari preliminare introdusa de Tribunalul Gorj-cauza Nisipeanu, prin care instanta solicita Curtii sa se pronunte cu privire la compatibilitatea OU 50/2008, asa cum a fost modificata prin alte ordonante”.

Cerere Tribunalul Gorj [Cauza Nisipeanu C-263/10]

Constituie situatiile expuse o taxare discriminatorie, interzisa de dispozitiile art. 110 din Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene, in conditia in care criteriul „primei inmatriculari in Romania” prevazut de articolul 4 litera a din Ordonanta de Urgenta a Guvernului numarul 50/2008 nu este unul obiectiv raportat la scopul declarat al instituirii taxei pe poluare prin aplicarea principiului „poluatorul plateste” insa taxa fiind legata de acest criteriu, protejeaza productia nationala a autoturismelor noi precum si piata interna a autoturismelor second hands?

Ministerul Justitiei a atentionat Guvernul inca din februarie 2009 ca ar trebui avuta in vedere restituirea diferentei dintre taxa achitata conform OU 208/2008 (prima modificare a ordonantei 50) si taxa calculata potrivit proiectului de act normativ de la acel moment.

Citat din document:

„Orice decizie de mentinere a OU 50/2008 in varianta actuala, in conditiile in care a fost declarata neconforma cu dreptul UE, presupune asumarea riscului de declansare a actiunii in constatarea neindeplinirii obligatiilor. Aplicarea unor sanctiuni pecuniare statului roman (sub forma unei sume forfetare si/sau al unor penalitati) poate interveni in conditiile in care acesta nu va respecta hotararea pronuntata de CJUE in cadrul unei eventuale proceduri de infringement”.

Articol integral: mediafax.ro

Pe 4 aprilie 2011, Ministerul Mediului si Padurilor informa priin Cominucat de presa ca Hotararea Curtii Europene de Justitie din 7 aprilie 2011 care se refera la cauza Tatu are ca obiect prevederile OUG 50 din 2008, in forma sa initiala, iar forma actuala a OUG din decembrie 2010 a fost finalizata cu sprijinul si in urma unor consultari permanente cu expertii Comisiei Europene. De altfel, acordul asupra actualului continut al OUG rezulta si din prevederile art. 31 al hotararii Curtii Europene de Justitie. În prezent, aceasta taxa se percepe pentru toate autovehiculele, la prima inmatriculare in Romania, indiferent de provenienta lor si de cetatenia si nationalitatea proprietarilor. [comunicat MMP]

- Publicitate -