Guvern: Reorganizarea ANAF, ANV si a Garzii Financiare

120

Briefing de presa sustinut de ministrul de finante, Gheorghe Ialomiteanu şi presedintele ANAF, Sorin Blejnar, la finalul sedintei de guvern din 1 iunie 2011:

Gheorghe Ialomitianu: Buna seara. Astazi, in sedinta de guvern s-au adoptat 3 Hotarari de Guvern privind reorganizarea Agentie Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) si a structurilor din subordine, ma refer la Garda Financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor. Este vorba, in primul rand, de reducerea numarului de posturi in ANAF – 4927 de posturi. ANAF avea 34.027 de posturi si a ramas cu 29.100 de posturi. Din aceasta reducere, 2000 de posturi sunt finantate, din care 1.200 ocupate. Daca ne referim pe structura, avem la Autoritatea Nationala a Vamilor o reducere de 1.427 de posturi, din care 600 posturi ocupate; la Garda Financiara – 713 posturi, din care 300 posturi ocupate; la structurile teritoriale – directiile finantelor generale de la nivel de judet – 2.787 de posturi, din care 300 de posturi ocupate. Mai avem o reducere de 550 de posturi de conducere, inclusiv s-a desfiintat postul de comisar general adjunct ca prim adjunct al comisarului general si inca un post de comisar general adjunct. Deci, la Garda Financiara erau 4 posturi de adjunct: un prim adjunct si 3 adjuncti. S-a desfiintat postul de prim adjunct si un post de comisar general adjunct. S-a mai desfiintat postul de comisar sef adjunct la nivel teritorial in cadrul garzilor judetene, postul de sef de divizie.
Mai sunt si alte modificari. S-a infiintat Directia de verificari fiscale care va avea ca obiect de activitate verificarea persoanelor cu averi foarte mari si nedeclarate, sau cu venituri foarte mari.
S-a mai aprobat realocarea de personal pentru Directia generala de mari contribuabili – 300 de posturi, pentru ca aici avem un transfer de contribuabili din judete la nivelul directiei care functioneaza la nivelul Bucurestiului, si aici avem 300 de posturi.
O alta modificare – consolidarea administratiilor fiscale. Se vor desfiinta 150 de unitati fiscale la nivelul comunelor si oraselor, care se vor comasa cu celelalte administratii care functioneaza in municipii, de regula in municipii resedinta de judet si in unele orase in care avem foarte multi agenti economici. Eu spun ca s-a facut un lucru foarte bun, administratia fiscala va fi mai eficienta si avem si posibilitatea sa facem o selectie a personalului, iar cei care nu mai indeplinesc conditiile, persoanele respective sa fie indepartate din ANAF. Alte informatii o sa vi le dea si domnul presedinte al ANAF, Sorin Blejnar.
Reporter: (…)
Gheorghe Ialomitianu:  Sunt asa:  ANAF – 34.027 de posturi si au ramas 29.100. S-au desfiintat 4927 de posturi, din care 2000 erau finantate, din aceste posturi finantate 1200 sunt ocupate. Deci 1200 de persoane vor pleca din ANAF.
Reporter: Înca o intrebare: raportand la luna iulie, spuneati ca s-ar putea reduce CAS-urile – existau discutii – pana la 3 puncte procentuale. S-a luat vreo decizie in acest sens?
Gheorghe Ialomitianu: Nu. Aceasta decizie o vom lua impreuna cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International. Vom face o analiza la sfarsitul semestrului si in functie de rezultatele financiare vom lua decizia.
Reporter: De cand s-ar putea aplica, atunci? De anul viitor?
Gheorghe Ialomitianu:  Sa nu ne grabim. În primul rand, trebuie sa analizam rezultatele financiare si decizia o luam impreuna cu CE si FMI.
Reporter: Rectificare bugetara o aveti planificata pentru luna iulie?
Gheorghe Ialomitianu: Dupa ce vom prezenta raportul semestrial privind situatia economico-financiara vom proceda si la rectificare. Avem pe legea abilitarii guvernului sa emita ordonante si acest lucru.
Reporter: Numele dumneavoastra a fost vehiculat pe listele de remaniere guvernamentala. Credeti ca veti fi remaniat?
Gheorghe Ialomitianu: V-am mai raspuns la aceasta intrebare. Pe mine ma preocupa proiectele din ANAF, restructurarea, reducerea birocratiei. V-am spus ca, daca se ia aceasta decizie, raman cu o imagine placuta ca am lucrat intr-o echipa foarte buna si am facut lucruri foarte bune, in primul rand am finalizat acordul cu FMI si s-au atins toate tintele.

Sorin Blejnar: Buna ziua. Eu am sa incerc, eventual, niste detalii si niste clarificari de natura tehnica, daca nu au fost intelese suficient. Deci, 34.027 posturi in ANAF, 4927 de posturi se desfiinteaza, raman 29.100 de posturi.
Reporter: Ce economii se fac ?
Sorin Blejnar: Haideti sa o luam invers. Daca in anul 2009 am desfiintat 993 de functii de conducere si numai din indemnizatiile de conducere am economisit 750 de mii de lei pe luna, haideti sa facem un calcul la cel putin 1200 de persoane. Este vorba despre salariile acestor oameni, este vorba despre indemnizatiile de conducere, pentru ca se desfiinteaza si 550 de functii de conducere atat de la Garda Financiara, de la Autoritatea Nationala a Vamilor, cat si de la Directiile generale ale finantelor publice.
V-as mai spune ceva despre consolidarea administratiei fiscale romanesti. Consolidarea administratiei fiscale romanesti incepe prin aceasta desfiintare, comasare a structurilor comunale, orasenesti, municipale, dupa caz. De ce? Pentru ca avem aproximativ 150 de structuri de administratii financiare in care lucreaza aproximativ 10% din personalul nostru – 2108 oameni. Acestia colecteaza 2,5% din totalul incasarilor noastre. Desfiintand aceste structuri care pana la urma reprezinta 35% din totalul administratiilor fiscale, acest lucru ne va permite sa redirectionam personalul spre acele domenii deficitare, cum ar fi inspectia fiscala sau marii contribuabili sau spre acele administratii financiare care vor prelua si contribuabilii din aceea zona. Acest lucru l-am putut face datorita faptului ca, stiti cu totii ca am implementat cu succes atat declaratia unica cat si acea depunere la distanta, utilizand certificatul digital emis de firmele autorizate.
Reporter: Premierul Emil Boc vorbea de un top cinci al judetelor cu cele mai proaste colectari, daca aveti pana acum ceva estimari….
Sorin Blejnar: Exista judete unde nu sunt atinsi toti indicatorii de performanta pe care noi i-am stabilit. Analiza pe care o intentionam sa o facem, o facem in 25 iulie pentru luna iunie. Desigur ca pe portalul ANAF-ului exista un top al judetelor si se poate vedea judetele care au colectat mai putin. Dar noi nu vorbim aici de colectare in cifre absolute. Noi vorbim de procentul care a fost alocat acelui judet.
Va multumesc!

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa
Data: 01.06.2011

- Publicitate -