Rescrierea Codului fiscal si a celui de procedura fiscala, demers anuntat de Ministerul Finantelor Publice inca de la inceputul acestui an, nu va aduce impozite sau taxe mai mici, nu va cuprinde facilitati asteptate de companii, intr-un cuvant, nu va insemna relaxarea fiscalitatii, asa cum o cere mediul de afaceri, scrie revista Capital. Despre reducerea contributiilor de asigurari sociale nici nu poate fi vorba, spun unii consultanti care participa – momentan doar la nivel consultativ – la rescrierea pachetului legislativ.

Avocatul Gabriel Biris spune ca firmele pot avea motive de optimism, moderat insa, fiindca, la nivel de principii, aceasta reasezare a Codului fiscal ar putea fi un punct de cotitura, „daca ea s-ar asuma si la nivel politic”. „Consultarile au fost luate in serios de minister. Chiar daca modificarile nu vizeaza reducerea fiscalitatii, multe lucruri inutile vor disparea, la fel si unele aberatii, cum sunt la nivelul impozitelor si taxelor locale”, arata Biris.

Potrivit acestuia, atat MFP, cat si Ministerul de Interne au fost de acord ca actualul sistem de impozitare a cladirilor „nu este normal”. Astfel, acesta ar urma sa se faca in functie de destinatie, si nu in functie de cine este proprietar: persoana fizica, respectiv persoana juridica.

„La sfarsitul lui 2011 vrem ca noul cod sa fie gata, sa fie mai suplu, sa fie corelat cu cel de procedura fiscala, sa nu mai existe divergente si nici probleme nereglementate”, a declarat, pentru Capital, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice (MFP) Dan Lazar.

sursa: evz.ro

- Publicitate -