Intrebare
Care este tratamentul fiscal al produselor oferite gratuit clientilor – persoane fizice ca urmare a practicilor comerciale privind promovarea produselor/serviciilor?

Raspuns
Veniturile impozabile cuprind veniturile in numerar si/sau in natura. În cazul venitului in natura, valoarea acestuia se stabileste pe baza cantitatii si a pretului de piata pentru bunurile sau serviciile respective.
Veniturile din premii cuprind veniturile din concursuri, altele decat cele prevazute la art. 42 (premiile obtinute de sportivii medaliati la campionatele internationale, premiile sportive acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor si altor specialisti, in vederea realizarii obiectivelor de inalta performanta, si altele asemenea), precum si cele din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale, potrivit legii.”

Prin urmare, veniturile primite sub forma unor produse oferite gratuit clientilor – persoane fizice ca urmare a practicilor comerciale privind promovarea produselor/serviciilor, potrivit legii sunt din punct de vedere fiscal venituri din premii.

Tratamentul fiscal aplicabil veniturilor respective este reglementat de Cap.VIII – „Venituri din premii si din jocuri de noroc” din Codul fiscal.respectiv acestea se impun, prin retinerea la sursa de catre platitor, cu o cota de 16% aplicata asupra venitului net realizat din fiecare premiu. Venitul net este diferenta dintre venitul din premii si suma reprezentand venit neimpozabil. Nu sunt impozabile veniturile obtinute din premii, in bani si/sau in natura, sub valoarea sumei neimpozabile stabilita in suma de 600 lei, realizate de contribuabil pentru fiecare premiu.

Baza legala
Legea nr 571 / 2003 articolul 10, art 75-77 (Cap.VIII al titlului III)

- publicitate -

Sursa: anaf.ro publicata la data 27.07.2011 Referitor la: Codul fiscal Domeniu: 3 Impozitul pe venit Subdomeniu: 08 Venituri din premii si din jocuri de noroc

3 COMENTARII

  1. Daca la cumpararea serviciului x primesti cadou serviciul y , si serviciul y s-a cumparat de la firma y de catre firma x cu un pret sub 600 lei dar in mod normal acest serviciu y se vinde de catre firma y cu peste 600 lei , cum se stabileste valoarea cadoului? sub 600 lei ? sau peste 600 lei?

  2. Titlul este corect, ANAF precizeaza in textul raspunsului:
    Prin urmare, veniturile primite sub forma unor produse oferite gratuit clientilor – persoane fizice ca urmare a practicilor comerciale privind promovarea produselor/serviciilor, potrivit legii sunt din punct de vedere fiscal venituri din premii.

    Rationamentul dvs este corect dpdv comercial, dar dpdv fiscal aceasta gratuitate este venit din premii.

    In majoritatea cazurilor, valoare produsului oferit gratuit nu depaseste 600 lei si astfel impozitul este zero.

    Andrei