UPDATE: LEGEA 9/2012 – Taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule

Miercuri, 31 august 2011, Ministerul Mediului si Padurilor anunta prin comunicat de presa ca Proiectul de Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost aprobat de Guvern. Prin proiectul de Lege se propune abrogarea OUG 50/2008. In Comunicatul MMP se precizeaza urmatoarele:

Proiectul de Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, initiat de Ministerul Mediului si Padurilor, a fost aprobat de Guvern, in sedinta de miercuri, 31 august 2011.

Acest proiect prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei
legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.

Potrivit proiectului de lege, care are la baza principiul “poluatorul plateste“, taxa de poluare va fi platita, o singura data, atat pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa.

- publicitate -

Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, in cazul instrainarii acestora, dupa ce intra in vigoare aceasta lege.

Modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situatiile in care aceasta se achita. Aceasta se calculeaza pe baza unor criterii obiective (tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare), luand in considerare si deprecierea autoturismului.

Acest proiect de lege solutioneaza si discriminarea indirecta mentionata in hotararile Curtii Europene de Justitie, in cele doua cauze care au avut ca obiect interpretarea Art. 110 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene. În aceste hotarari, este precizat ca regimul de impozitare prevazut prin OUG nr. 50/2008 nu instituie o discriminare directa, dar poate genera o discriminare indirecta din cauza efectelor sale, descurajand importurile de autovehicule.

Taxa de poluare constituie venit la bugetul Fondului pentru Mediu din care sunt finantate mai multe programe de mediu: Programul Rabla; Programul Casa Verde; Programul de impadurire a terenurilor degradate, reconstructia ecologica si gospodarirea durabila a padurilor; Programul national de imbunatatire a calitatii mediului prin realizarea de spatii verzi in localitati; Programul de reducere a impactului asupra atmosferei, apei si solului, inclusiv monitorizarea calitatii aerului; Programul pentru cresterea productiei de energie din surse regenerabile; Programul vizand protectia resurselor de apa, sisteme integrate de alimentare cu apa, statii de tratare, canalizare si statii de epurare; Programul de realizare a pistelor pentru biciclisti

Declaratii de presa sustinute de ministrul Mediului, Laszlo Borbely cu privire la taxa auto:

Laszlo Borbely: Buna ziua, dupa lupte seculare care au durat 2 luni de zile, iata ca putem anunta, in sfarsit, ca avem proiectul de lege adoptat in guvern. Și este bine, eu zic, ca am discutat, pentru ca au fost implicati toti factorii care puteau sa dea un raspuns atat in ceea ce priveste cele doua decizii ale Curtii Europene de Justitie, cat si calea de urmat – in primul rand, daca e posibil – pentru a elimina procesele multe care au fost in aceasta perioada sau a reduce numarul proceselor si a da un mesaj clar celor care, in continuare, vor trebui sa plateasca aceasta taxa. Ce decizie am luat astazis – si nu este un secret, totusi este bine sa fii consecvent, pentru ca eu de la inceput v-am spus cam care va fi conceptia ministerului si modalitatea de urmat. În primul rand, fata de legislatia actuala, am redus cu pana la 25% taxa auto. Depinde, si o sa aveti si tabelul si o sa puteti verifica in ce mod, dar pana la 25% se reduce taxa. Ce inseamna acest lucrus Cei care dupa 1 iulie 2008, de cand a intrat prima lege in vigoare, au platit mai mult vor primi inapoi banii platiti suplimentar, prin directiile judetene ale finantelor publice. Doi, pentru a putea sa dam un raspuns clar Curtii Europene de Justitie, care a spus ca a fost o discriminare indirecta – deci, o perioada, s-au platit taxe numai pentru o categorie de masini, nu toate masinile – am introdus aceasta obligatie, ca, de la data intrarii in vigoare a acestei legi, masinile care au fost inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, la prima vanzare cumparatorul sa plateasca taxa de prima inmatriculare. Deci, acestea sunt prevederile, sa zicem, principale ale proiectului de lege care va fi discutat in Parlament in procedura de urgenta. Întrebari daca sunt.
Reporter: Estimati care sunt factori financiari ai (…) ?
Laszlo Borbely: Da. Am facut o estimare, evident, pentru ca nu putem spune acum cu exactitate. Dar am facut o estimare, am luat datele de la Directia de regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor. În anul 2010 si-au schimbat proprietarul un numar de cca. 110 mii de autoturisme, care au fost inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007 si care nu au achitat taxa de poluare. Norma de poluare care se tranzactioneaza in general este euro 3 si 4, deci acestea sunt grosul tranzactiilor. Si am calculat o taxa medie si venituri suplimentare: ar fi de cca. 331 de milioane de lei pe an. În anul 2011 estimam inmatricularea a cca. 147 de mii de masini, din care 17 mii s-au inmatriculat in luna ianuarie, beneficiind atunci de o taxa mai mica, conform legii – a intrat in februarie noua taxa. La cheltuieli, pentru ca vom da inapoi o parte din suma platita de cei care au achitat pana acum taxe, noi estimam cam 56 de mii de autovehicule pentru care va trebui sa restituim o valoare medie, pe care iarasi am stimat-o: este vorba de o cheltuiala de cca. 240 de milioane de lei. Vreau sa stiti ca, din aceasta suma care ne intra anual si care anul trecut mi se pare ca a fost de cca. 700 de milioane de lei la bugetul Fondului de Mediu – vorbesc de banii care intra din taxa – noi dam la programul Rabla, programul Taxa Verde, acele programe ale Fondului de Mediu care sunt exclusivitate pentru reducerea poluarii.
Reporter: Domnule ministru, spuneati acum cateva saptamanii ca vreti sa treceti si la o taxa unica. S-a discutat si lucrul acestas Aveti deja un proiect?
Laszlo Borbely: Nu, eu am spus ca a aparut in discutie si o asemenea posibiltate. În momentul de fata nu avem in vizor o taxa unica pentru toate masinile, deocamdata mergem pe aceasta taxa de prima inmatriculare. Si trebuie sa intelegeti un lucru, sau as dori sa intelegeti un lucru care tine de politica statului roman. Evident, trebuie sa decidem, in primul rand este o categorie de persoane care isi permite sa-si cumpere o masina. Este interesul ministrului mediului si al ministerului sa reducem poluarea si am scos din circulatie, anul trecut, 190.000 de masini. Anul acesta vom merge pana la, se pare, intre 110.000 si 120.000 de masini. Deci, aproape peste 300.000 de masini care nu mai polueaza, mai vechi de 10 ani. Eu nu pot sa-mi permit – vorbesc de statul roman – pe de-o parte, sa dau bani pentru a scoate aceste masini care polueaza, pe de alta parte sa fie aduse si inmatriculate masini second-hand fara a exista o taxa. Deci, poate sa aduca toata lumea aceste masini, dar trebuie sa plateasca o taxa suplimentara. Aceasta este logica, pe care eu cred ca nu o vom schimba pe termen scurt.
Reporter: SI doar o explicatie: fondurile care vor fi restituite provin de la Fondul de Mediu.
Laszlo Borbely: Da.
Reporter: Care este suma care ar trebui restituita? Ati facut o estimare?
Laszlo Borbely: V-am spus.
Reporter: Aceea este.
Laszlo Borbely: Da, in jur de 240 de milioane.
Reporter Pentru 2011 sau ..
Laszlo Borbely: Pe an. Se va reduce suma aceasta, deci este clar ca este vorba de masini inmatriculate inainte, nus Vorbesc acum de cheltuieli. Deci, este vorba de ceea ce dam inapoi. Acum putem estima, dar depinde. În primul rand, cetateanul trebuie sa vina sa depuna o cerere pentru a i se da inapoi banii. Este o prima estimare. Peste cateva luni de zile, sau cand intra in vigoare legea, vom putea, dupa primele luni de zile, sa facem o estimare.
Reporter: Deci, nu aveti o estimare.
Laszlo Borbely: Da, avem, v-am spus: aceasta de 239 de milioane de lei.
Reporter: La nivelul anului 2011?
Laszlo Borbely: Da.
Reporter: As mai avea o intrebare legata de Rosia Montana. Presedintele Basescu spunea ca se va ocupa de desecretizarea contractului pentru Rosia Montana. Ati avut vreo discutie in guvern in acest sens, privind desecretizarea, privind modificarea contractului ?
Laszlo Borbely: Nu.
Reporter: Nici un fel de discutie?
Laszlo Borbely: Nu. Va multumesc.

Referinte anexate:
Comunicat de presa – mmediu.ro
Declaratii – gov.ro
Proiect Lege, Expunere de motive (sursa sgg.ro 20-06-2011) – 2011-06-17-proiect-lege-taxa poluare

1 COMENTARIU