COMUNICAT DE PRESA – Bucuresti, 13 septembrie 2011: AmCham Romania si CIS pledeaza pentru modernizarea, rescrierea si actualizarea legislatiei fiscale
Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) si Consiliul Investitorilor Straini (CIS) s-au reunit intr-un efort conjugat si au elaborat un set de propuneri de modificare a Codului fiscal, Codului de procedura fiscala, precum si de imbunatatire a aplicarii anumitor reglementari si proceduri vamale.
Demersul celor doua organizatii aflat la a treia editie a fost corelat cu anuntul intentiei Ministerului Finantelor Publice de a modifica legislatia fiscala in scopul modernizarii acesteia, si a beneficiat de sprijinul mai multor asociatii reprezentand comunitatea de afaceri. 

Pentru elaborarea celor peste 220 de propuneri inaintate Ministerului Finantelor Publice s-au reunit peste 100 experti si practicieni (consultanti, avocati, contabili, economisti, experti tehnici) care au identificat masurile necesare pentru un mediu fiscal modern, stabil si competitiv pentru Romania in viziunea mediului de afaceri.

Disponibilitatea autoritatilor in contextul intalnirilor de prezentare a propunerilor AmCham – CIS a fost incurajatore, insa procesul de consultare pe marginea modificarilor recent adoptate a fost departe de asteptarile noastre. Pledam pentru continuarea dialogului astfel incat forma finala rescrisa si actualizata a legislatiei fiscale ce va intra in vigoare la 1 ianuarie 2012 sa reflecte si modificarile propuse de noi. Colegiul Fiscal poate fi organismul care sa faciliteze astfel de initiative, insa doar in masura in care organizarea si functionarea acestuia vor fi regandite pentru a reprezenta un forum consultativ eficient si reprezentantiv” a declarat Ionut Simion, Vice-Presedinte AmCham Romania.

Modernizarea legislatiei fiscale este un important pas inainte de care Romania are nevoie. Avem convingerea ca o legislatie fiscala “adusa la zi”, stabila, predictibila si o aplicare transparenta asigura agentilor economici prezenti in Romania, dar si celor in cautarea locatiei optime pentru investitii, cadrul legislativ coerent si stabilitatea atat de necesare pentru desfasurarea in conditii normale a afacerilor” a declarat Serban Toader, Vice-presedinte CIS.

Propunerile AmCham –CIS inaintate Ministerului Fiantelor (MF) la inceputul lunii iulieau fost discutate cu reprezentantii MF intr-o serie de intalniri in cursul lunilor iulie si august. O mica parte din recomandari au fost reflectate in modificarile Codului fiscal si Codului de procedura fiscale adoptate prin Ordonantele de Guvern 29/2011 si 30/2011.
AmCham Romania si CIS vor continua sa pledeze pentru rescrierea Codului Fiscal, proces care in opinia celor doua organizatii trebuie demarat in toamna lui 2011. AmCham si CIS subliniaza ca modernizarea legislatiei fiscale poate imbunatati competitivitatea Romaniei la nivel regional, beneficiile urmand sa se reflecte atat in cresterea PIB-ului, dar si in cresterea veniturilor la bugetul de stat.

- publicitate -

###

Despre AmCham Romania
Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este una dintre cele mai importante organizatii profesionale de afaceri cu o contributie semnifcativa in procesul de consultare asupra legilor si reglementarilor cu efecte asupra mediului de afaceri din Romania. De-a lungul celor 18 ani de activitate, AmCham Romania a ramas ferm angajata in facilitarea unui dialog deschis intre autoritati si comunitatea de afaceri pe care o reprezinta. Expertiza membrilor este oferita autoritatilor prin intermediul grupurilor de lucru dedicate unor domenii precum fiscalitate, sanatate, energie, mediu, concurenta, tehnologia informatiei si comunicatiilor, piata muncii, resurse umane si educatie, achizitii publice, turism, infrastructura si guvernanta corporatista.
AmCham Romania reprezinta 300 de membri – companii americane, internationale si locale, cu investitii totale de peste 10 miliarde USD si aproximativ 200.000 de locuri de munca create. AmCham Romania este afiliata la Camera de Comert a SUA si membra a Consiliului European al Camerelor de Comert Americane.
Contact: amcham.ro

Despre CIS
Consiliul Investitorilor Straini (FIC) este asociația celor mai importanți investitori straini din Romania. FIC a fost inființat in 1997 cand si-a inceput activitatea in mod oficial cu 26 de companii membre.
FIC are in prezent 128 companii membre ale caror investiții cumulate in Romania de aprox. 30 miliarde EUR reprezinta aproape doua treimi din totalul investițiilor straine directe realizate din 1990 pana in prezent.
Componența FIC include companii multinaționale care furnizeaza economiei romanesti o varietate de bunuri si servicii si angajeaza peste 190.000 de salariați.
Contribuția la Produsul Intern Brut al companiilor cu capital strain care activeaza in Romania este estimata de statisticile oficiale la aproximativ 30%.
Companiile membre FIC considera ca dialogul dintre factorii de decizie politica si investitori sta la baza imbunatațirii climatului investițional, stimuland in acelasi timp dezvoltarea economiei romanesti.
FIC este in masura sa aduca o contribuție constructiva factorilor de decizie politica data fiind componența sa, atat datorita experienței lor internaționale, cat si investițiilor substanțiale ale acestora in Romania.
Contact: fic.ro

Sursa: amcham.ro 13-09-2011

1 COMENTARIU