
Referitor la dialogul dintre AmCham-CIS si Ministerul Finantelor Publice, in contextul propunerilor mediului de afaceri de modernizare a sistemului fiscal, presa nationala a publicat reactii cu urmatoarele titluri:
– Hotnews.ro: Ministerul Finantelor aduce la exasperare AMCHAM si FIC. Se face ca le asculta propunerile, dupa care se asterne linistea. Studii de caz – 13-09-2011
– Hotnews.ro: Investitorii straini: Procesul de consultare cu reprezentantii Finantelor este mult sub asteptari. Doar o mica parte din ceea ce am propus e luat in calcul – 13-09-2011
– DailyBusiness.ro: Ministerul Finantelor a acceptat doar cateva dintre propunerile AmCham si CIS referitoare la Codul Fiscal – 14-09-2011
– EVZ.ro – Dorintele firmelor pe care statul nu vrea sa le auda – 14-09-2011
Dl. Ionut Simion – vicepresedintele AmCham:
‘Din cele peste 220 de propuneri, au fost preluate aproape 25 cu totul, dintre care 11-12 sunt pe Codul de procedura fiscala si cam tot atatea pe Codul fiscal. Deci, in total, 20-25 de propuneri. Disponibilitatea autoritatilor in contextul intalnirilor tehnice de prezentare a propunerilor a fost incurajatoare, insa procesul de consultare pe marginea modificarilor recent adoptate de catre Guvern a fost departe de asteptarile noastre’.
‘Nu ne-a deranjat ca nu-si insusesc propunerile, ci faptul ca in intalnirile directe dau din cap afirmativ si spun ‘da, da, da’, dar cand vine vorba despre adoptare este ‘nu, nu, nu’. Sunt doua categorii mari de propuneri facute: unele cu caracter tehnic, iar altele cu caracter de politica fiscala. În privinta celor cu caracter strict tehnic, aceasta atitudine chiar ne bulverseaza pentru ca noi am venit din partea celor care aplica legea si spunem ce nu functioneaza. Se pare insa ca (celor de la MFP – nr) le este greu sa creada ca ai lor colegi de la ANAF inteleg legea in maniera pe care noi le-o semnalam.’
De ce MFP nu si-a insusit propunerile mediului de afaceri si ale investitorilor straini?
Dl. Ionut Simion – vicepresedintele AmCham, a afirmat ca ceea ce s-a intamplat este ‘un proces greu de inteles‘.
‘Pledam pentru continuarea dialogului astfel incat forma finala rescrisa si actualizata a legislatiei fiscale care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2012 sa reflecte si modificarile propuse de noi.’
Care sunt prioritatile AmCham si CIS?
Dl. Ionut Simion – vicepresedintele AmCham:
‘Consider ca legea holdingului este una importanta pentru Romania, daca vrem cu adevarat sa impiedicam migrarea pe plan regional a investitorului autohton. Un al doilea lucru ar fi imbunatatirea capacitatii de administrare si colectare a veniturilor la bugetul statului. Nu putem vorbi despre impozite suplimentare daca gradul de colectare al impozitelor existente este sub nivelul din alte tari europene, ca de exemplu Bulgaria.’
Dl. Dan Dascalu (Partener, David&Baias).
„Am propus de pilda Finantelor ca in cazul in care procesele lor verbale de control- prin care au aplicat amenzi- sunt anulate, sa plateasca dobanzi pe sumele colectate. S-a respins aceasta propunere, desi e logic si normal ca daca ei incaseaza niste bani si se folosesc de ei, daca se anuleaza procesul verbal sa plateasca o dobanda pe acea suma. Asemenea prevederi opereaza in foarte multe state europene si inseamna o mai mare responsabilizare si o civilizare a actului de control”
Cum decurg negocierile cu MFP?
Surse citate de HotNews.ro care au participat la intalnirile cu reprezentantii MFP:
„… se aseaza la masa, isi noteaza ideile noastre, ne asculta si dau senzatia ca sunt de acord si ca intele ce spunem, dupa care pauza. Revenim cu unj telefon dupa o luna sa intrebam ce sa mai aude si ni se spune ca „se lucreaza”. Dupa inca o luna sunam si aflam ca unii nu au inteles anumite detalii din propunerea de la punctul X. In a treia luna, dupa ce propunerea li s-a detaliat si li s-au dat exemple, aflam ca ea nu a fost adoptata. Ce putem deduce? Ori ca nu inteleg, ori ca e un blocaj politic, din moment ce expertii lor inteleg si sustin ideile, dar undeva sus totul se blocheaza. Pacat de munca si de timpul pierdut.”
Care au fost argumentele in baza carora o mica parte a propunerilor au fost acceptate? Cum decurge procesul de consultare?
Dl. Gabriel Biris, managing partner Biris Goran SPA
“Le e teama sa isi assume vreo responsabilitate.”
Dl. Ionut Simion, vicepresedintele AMCHAM
“Suntem si noi extreme de mirati si de bulversati de faptul ca dupa ce, la masa discutiilor, lucrurile par a se contura, in scurta vreme propunerile noastre dispar din actele normative.”
“Procesul de consultare dintre noi, ca reprezentanti ai mediului privat si autoritatile fiscale a fost mult sub asteptari. Noi am inaintat peste 220 de propuneri, insa o mica parte dintre acestea au fost luate in calcul.”
Propunerile AMCHAM – CIS inaintate Ministerului Finantelor la inceputul lunii iulie au fost discutate cu reprezentantii MF intr-o serie de intalniri in cursul lunilor iulie si august. In OUG 29/2011 si OG 30/2011 se regasesc doar o foarte mica parte dintre propunei, spun reprezentantii investitorilor straini.
CIS a lansat anul trecut un program numit „Restarting Economic Growth„, in care se propuneau o serie de masuri fiscale.
Este relevant de enumerat, evenimentele in ordine cronologica:
– 10 februarie 2011, MFP anunta infiintarea Colegiului Fiscal – un organism cu rol consultativ constituit prin Ordin al ministrului finantelor publice nr. 86/2011, format din reprezentanti MFP si specialisti si experti din sectorul privat. Cu exceptia comunicatului privind infiintarea, MFP nu a publicat nicio informatie si niciun document privind dezbaterile si lucrarile acestui organism consultativ. (a se vedea sectiunea dedicata Colegiului Fiscal de pe mfinante.ro). De ce nu se aplica metoda CE de consultare publica online?
– 9 septembrie 2011, prim-ministrul, dl Emil Boc, ministrul Finantelor Publice, dl Gh.Ialomitianu si secretarul de stat dl. Dan Lazar s-au intalnit la sediul MFP, cu reprezentantii confederatiilor patronale din Romania. Tema principala a discutiilor a fost noile modificari aduse Codului fiscal si Codului de procedura fiscala. MFP nu a facut publica nicio concluzie sau informatie privind aceasta intalnire.
– 13 septembrie 2011, AmCham & CIS anunta prin comunicat de presa ca procesul de consultare pe marginea modificarilor recent adoptate a fost departe de asteptarile lor. O mica parte din recomandari au fost reflectate in modificarile recent adoptate (OG 29 si 30).
– 15 septembrie 2011, ANAF – Directia generala de Metodologii Fiscale, Indrumare si Asistenta a Contribuabililor, anunta contribuabilii despre organizarea in data de 22 septembrie 2011, ora 12:30, a unei intalniri pentru informarea contribuabililor cu privire modificarile Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.