Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale – INSPECTIA MUNCII – COMUNICARE SI RELATII CU PUBLICUL
Comunicat de presa – Precizari referitoare la Registrul general de evidenta a salariatilor

Hotararea de Guvern nr. 500 din 18 mai 2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor a intrat in vigoare la data de 1 august 2011. Cu aceasta data si-a incetat aplicabilitatea HG nr. 161/2003.
Hotararea stabileste incepand cu data de 1 august 2011 metodologia de intocmire si completare a registrului general de evidenta a salariatilor, inregistrarile care se efectueaza, precum si orice alte elemente in legatura cu acesta.

Fiecare angajator are obligatia de a infiinta si transmite la inspectoratul teritorial de munca un registru general de evidenta a salariatilor si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.
Angajatorii care au infiintat sucursale, agentii, reprezentante sau alte asemenea unitati fara personalitate juridica, carora le-au delegat competenta incadrarii personalului prin incheierea de contracte individuale de munca, pot delega acestora si competenta infiintarii registrului.
Au obligatia de a infiinta si transmite registrul la inspectoratul teritorial de munca si misiunile diplomatice si oficiile consulare ale altor state in Romania, respectiv, dupa caz, institutele culturale si reprezentantele comerciale si economice ale altor state in Romania, pentru personalul angajat local care are cetatenia romana sau resedinta permanenta in Romania.
Completarea, respectiv inregistrarea in registru a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) din HG nr. 500/2011 se face in termenele prevazute la art. 4 din acelasi act normativ cu precizarea ca salariul, sporurile si cuantumul acestora se completeaza si pentru contractele individuale de munca deja inregistrate, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari. Ordinul ministrului muncii nr. 1.918 din 25 iulie 2011 aproba procedura si actele pe care angajatorii sunt obligati sa le prezinte la inspectoratul teritorial de munca pentru obtinerea parolei, precum si procedura privind transmiterea registrului general de evidenta a salariatilor in format electronic.

Pe portalul Inspectiei Muncii www.inspectiamuncii.ro, gasiti informatii utile cu privire la registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic, inclusiv versiunea Revisal 5.0.6 (pentru Windows XP/Vista/7) si de asemenea Ghid de instalare si utilizare. Începand cu 1 octombrie 2011, pe site-ul www.inspectiamuncii.ro, veti avea la dispozitie raspunsurile oferite de specialistii Inspectiei Muncii la cele mai frecvente intrebari ridicate de catre cei care completeaza registrul.

Pentru a evita o eventuala aglomeratie la inspectoratele teritoriale de munca la sfarsitul lunii octombrie a.c., sfatuim angajatorii, cat si prestatorii, definiti conform H.G. nr. 500/2011, sa depuna din timp registrul general de evidenta a salariatilor in versiunea noua 5.0.6.

INSPECTOR GENERAL DE STAT, DANTES NICOLAE BRATU
23 septembrie 2011

sursa: inspectmun.ro

- Publicitate -