Comunicat de presa Comisia Europeana (CE): Taxa pe tranzactiile financiare: o contributie echitabila din partea sectorului financiar

Bruxelles, 28 septembrie 2011 – Astazi, Comisia a prezentat o propunere de taxa pe tranzactiile financiare, aplicabila in cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. Taxa ar urma sa se aplice tuturor tranzactiilor cu instrumente financiare care au loc intre institutii financiare, atunci cand cel putin una dintre partile tranzactiei este situata in UE. Ar urma sa se aplice o taxa de 0,1 % in cazul actiunilor si al obligatiunilor si o taxa de 0,01 % in cazul contractelor de instrumente financiare derivate. Prin aceasta masura, s-ar putea colecta anual aproximativ 57 miliarde EUR. Comisia a propus ca taxa sa intre in vigoare incepand de la 1 ianuarie 2014.

2 motive au stat la baza propunerii Comisiei de instituire a unei noi taxe pe tranzactiile financiare.

  • În primul rand, pentru ca sectorul financiar sa aiba o contributie echitabila intr-un moment in care statele membre sunt obligate la masuri de consolidare fiscala. Sectorul financiar a avut un rol in aparitia crizei economice. Guvernele si cetatenii europeni in ansamblu au suportat costul vastelor planuri de salvare vizand sectorul financiar, finantate din taxele platite de contribuabili. În plus, sectorul financiar este subimpozitat in comparatie cu alte sectoare. Prin aceasta propunere s-ar genera importante venituri fiscale suplimentare, cu care sectorul financiar sa contribuie la finantele publice.
  • În al doilea rand, un cadru coordonat la nivelul UE ar contribui la consolidarea pietei unice a UE. Astazi, in 10 state membre se aplica o forma de taxa pe tranzactiile financiare. Prin aceasta propunere, s-ar introduce noi cote minime ale taxei si s-ar armoniza diversele taxe pe tranzactiile financiare existente in UE. Aceste masuri vor contribui la reducerea denaturarilor concurentei de pe piata unica, vor descuraja tranzactiile riscante si vor completa masurile de reglementare vizand evitarea unor viitoare crize. Taxa pe tranzactiile financiare la nivelul UE ar consolida pozitia UE de sustinere a unor reguli comune pentru introducerea unei astfel de taxe la nivel global, in special prin G20.

Veniturile generate de taxa ar fi impartite intre UE si statele membre. O parte din acestea ar fi utilizate ca o resursa proprie a UE, ceea ce ar permite reducerea contributiilor nationale. Statele membre pot decide sa-si creasca veniturile din taxa impozitand tranzactiile financiare cu o cota mai mare.

Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare, uniune vamala, audit si antifrauda a declarat: „Cu aceasta propunere, Uniunea Europeana devine un deschizator de drumuri in ceea ce priveste implementarea globala a unei taxe pe tranzactiile financiare. Proiectul nostru este solid si viabil. Nu am nicio indoiala ca aceasta taxa va raspunde asteptarilor cetatenilor UE: va fi o contributie echitabila din partea sectorului financiar. Sunt convins ca partenerii nostri din G20 vor intelege beneficiile urmarii acestei cai.”

- publicitate -

Context

Ca urmare a crizei, datoria publica la nivelul celor 27 de state membre UE, care reprezenta mai putin de 60 % din PIB in 2007, a crescut la 80 % in anii urmatori. Sectorul financiar a primit un sprijin financiar substantial din partea guvernelor. Statele membre au alocat 4 600 miliarde EUR pentru planurile de salvare a sectorului financiar in timpul crizei. În plus, sectorul financiar a beneficiat de taxe scazute in ultimii ani. Sectorul financiar se bucura de un avantaj fiscal de aproximativ 18 miliarde EUR pe an ca urmare a scutirii de la TVA a serviciilor financiare. Prin introducerea unei noi taxe pe sectorul financiar, institutiile financiare ar participa la acoperirea costului redresarii economice si s-ar descuraja tranzactiile riscante si neproductive.

Taxa pe tranzactiile financiare vizeaza 85 % din tranzactiile financiare care au loc intre institutii financiare. Taxa nu s-ar aplica cetatenilor si societatilor comerciale. Ipotecile imobiliare, imprumuturile bancare, contractele de asigurari si alte activitati financiare obisnuite desfasurate de persoane fizice sau intreprinderi mici nu intra in sfera de aplicare a propunerii.

Comisia studiaza deja de cateva luni ideea impozitarii sectorului financiar la nivelul UE. Pe 29 iunie 2011, in contextul cadrului financiar multianual, Comisia a anuntat ca va propune instituirea unei taxe pe tranzactiile financiare, ca resursa proprie pentru bugetul UE (IP/11/799MEMO/11/468).

Decizia vine in urma unei analize a diverselor instrumente fiscale prin care s-ar putea asigura participarea sectorului financiar la redresarea economiei UE.

În paralel, incepand din 2009 Comisia a analizat modalitatile de introducere a unei taxe pe tranzactiile financiare la nivel global, impreuna cu partenerii sai internationali, in cadrul G20 (Pittsburgh, Toronto).

Etapele urmatoare

Propunerea va fi discutata de toate statele membre in Consiliul de Ministri al UE, iar Comisia o va prezenta in cadrul summitului G20 din noiembrie.

A se vedea, de asemenea, MEMO/11/640

Pentru textul integral al propunerii si studiul in care se analizeaza diversele instrumente fiscale, a se vedea:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/taxation/other_taxes/

Site-ul web al comisarului pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, Algirdas Šemeta:
http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/semeta/index_en.htm