CODUL FISCAL SI NORMELE METODOLOGICE DE APLICARE. COD 452 – Actualizat 25 septembrie 2011 – Editie coordonata si prefatata de Bragaru Mihai
Pret: 54.90 lei Nr. pagini: 824 ISBN: 978-973-115-953-9

Lucrarea prezinta avantajul ca pe langa textul Codului fiscal (cu ultimele modificari si completari aduse prin O.G. nr. 30/2011 – M.Of. nr. 627 din 2 septembrie 2011) si al Normelor metodologice de aplicare a acestuia (cu ultimele modificari si completari aduse prin H.G. nr. 150/2011 – M.Of. nr. 150 din 1 martie 2011), inserate direct sub articolele din Cod la care se refera, sunt prezentate si deciziile Comisiei fiscale centrale emise de la data aparitiei Codului si pana in prezent. De subliniat ca aceste decizii sunt importante intrucat potrivit art. 8 alin. (2) din Anexa 2 la Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1765/2011, solutiile unitare adoptate prin decizii ale comisiei si aprobate prin ordin al ministrului finantelor publice sunt aplicabile de la data intrarii in vigoare a actului normativ avut in vedere la solutionarea fiecarei.
De asemenea lucrarea aduce in atentia celor interesati, trimiteri la legislatia secundara (ordine ale ministrului finantelor publice, ordine ale presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala) dar si legislatia conexa precum si recursurile in interesul legii si deciziile Curtii Constitutionale, pentru a se asigura o completa cunoastere si intelegere a dispozitiilor legale.
Pentru a veni in ajutorul celor care doresc sa aprofundeze dreptul fiscal sunt incluse in lucrare trimiteri la doctrina de specialitate si jurisprudenta nationala, publicate in revistele de specialitate

CODUL CIVIL SI CODUL DE PROCEDURA CIVILA (ACTUALIZATA LA DATA DE 10 OCTOMBRIE 2011). COD 454 – Editie coordonata de conf. univ. dr. Baias Flavius-Antoniu
Pret: 24.90 lei Nr pagini: 752 ISBN: 978-973-115-951-5
Coordonata de conf. univ. dr. Flavius-Antoniu Baias, editia a 9-a a lucrarii Codul civil si Codul de procedura civila aduce in atentia celor interesati textul Noului Cod civil, sub articolele caruia au fost inserate dispozitiile tranzitorii si finale corespunzatoare din Legea nr. 71/2011, un tabel al Corespondentelor Noul Cod civil – vechiul Cod civil si alte acte normative, Codul de procedura civila in vigoare cu ultimele modificari aduse prin Legea nr. 71/2011, in vigoare de la 1 octombrie 2011, indexuri pentru cele doua Coduri.

CODUL DE PROCEDURA FISCALA SI NORMELE METODOLOGICE. COD 451 – Actualizat 20 septembrie 2011 – Editie coordonata si prefatata de Bragaru Mihai
Pret: 10.90 lei Nr pagini: 296 ISBN: 978-973-115-954-6

Lucrarea prezinta avantajul ca pe langa textul Codului de procedura fiscala (cu ultimele modificari si completari aduse prin O.G. nr. 29/2011 – M.Of. nr. 626 din 2 septembrie 2011) si al Normelor metodologice de aplicare a acestuia, inserate direct sub articolele din Cod la care se refera, sunt prezentate si deciziile Comisiei fiscale centrale si ale Comisiei de proceduri fiscale emise de la data aparitiei Codului si pana in prezent.
De asemenea lucrarea aduce in atentia celor interesati trimiteri la legislatia secundara (ordine ale ministrului finantelor publice, ordine ale presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala) dar si legislatia conexa precum si recursurile in interesul legii si deciziile Curtii Constitutionale, pentru a se asigura o completa cunoastere si intelegere a dispozitiilor legale.
Pentru a veni in ajutorul celor care doresc sa aprofundeze dreptul procedural fiscal sunt incluse in lucrare trimiteri la doctrina de specialitate si jurisprudenta nationala, publicate in revistele de specialitate.

- publicitate -

GESTIUNEA FINANCIARA A ÎNTREPRINDERIIHoanta Nicolaie
Pret : 44.90 lei ISBN: 978-973-115-930-0 Nr pagini : 296

Cartea abordeaza problematica gestiunii financiare in cadrul intreprinderilor/firmelor intr-un mod concis, clar si lamuritor pentru a fi un instrument util la indemana tuturor celor care au preocupari in aria financiara din interiorul intreprinderilor.
Pentru a intregi aceasta nota, in cuprinsul cartii autorul a inclus in cuprinsul unor capitole si la finele fiecarui capitol aplicatii rezolvate si/sau de rezolvat, precum si un rezumat al ideilor principale ce se regasesc in cadrul capitolului respectiv. Totodata, am considerat util si necesar sa adaugam doua anexe esentiale: o sinteza a problematicii valorii banilor in timp si tabele cu calcularea valorii prezente si valorii viitoare. De asemenea, lucrarea are la final un microdictionar necesar unei utilizari mai bune a conceptelor prezentate in carte si usurarea revenirii ulterioare asupra semnificatiei lor de catre cititor.
Am gasit de cuviinta, ca la finalul cartii, in ultimul capitol, sa ne referim si la dificultatile financiare ale unei intreprinderi ce pot apare in orice moment al ciclului economic, dar mai ales acum in plina criza financiara si economica.

NOUL COD CIVIL. NOTE. CORELATII. EXPLICATII
Pret: 159.00 lei Nr. pagini: 1056 ISBN: 978-973-115-945-4
Autorii acestei carti sunt magistrati, avocati din cadrul unor prestigioase case de avocatura (Piperea si Asociatii, NNDKP, David si Baias etc.) si cadre universitare.
Lucrarea Noul Cod civil. Note. Corelatii. Explicatii reprezinta o prima abordare integrala a Noului Cod civil, care, departe de a fi exhaustiva, trateaza atat noile institutii din dreptul privat roman, cat si pe cele vechi, deja consacrate. Fiecare articol este analizat, incercandu-se o prima explicitare a noilor reglementari.
Esentiala pentru aceasta lucrare este realizarea corelatiilor intre vechea reglementare si cea noua, fiind subliniate asemanarile si deosebirile dintre acestea. Corelatiile au menirea de a face trimitere la institutiile care si-au pastrat aceeasi reglementare sau una asemanatoare, fiind facilitata valorificarea doctrinei si jurisprudentei bazate pe vechiul Cod civil. Sunt facute trimiteri la vechile reglementari din Codul comercial, Codul familiei, Decretul nr. 31/1954, Decretul nr. 167/1958 etc.
Printre elementele de noutate pe care le aduce Noul Cod civil, tratate in prezenta lucrare, amintim, pe scurt: transformarea comerciantului in profesionist, separatia de patrimonii (fiducia), administrarea bunurilor altuia, conventiile matrimoniale, modificarea regimului juridic al prescriptiei si al termenelor de decadere, inalienabilitatea si insesizabilitatea conventionala a bunurilor, modificarile aduse in materia garantiilor (ipoteca legala, ipoteca mobiliara, dreptul de retentie), modificarile aduse in materia dobandirii bunurilor imobile, modificarile in materia raspunderii civile delictuale, in materia masurilor de ocrotire a persoanei fizice, reglementarea in extenso a modalitatii de incheiere a contractelor la distanta, aparitia unei noi sanctiuni de drept civil ce avea o existenta timida pana la adoptarea Noului Cod civil (considerarea unei clauze ca nescrisa).
Astfel, pe de o parte, cartea reprezinta un instrument de lucru pentru toti specialistii dreptului privat, si nu numai, oferind informatii de baza care pot servi drept suport in activitatea judiciara si extrajudiciara. Pe de alta parte, lucrarea are natura unui ghid, a unei introduceri, pentru specialistii in alte ramuri de drept, in vreme ce, pentru studenti si justitiabil, indeplineste un rol de familiarizare a acestora cu domeniul, deopotriva de vast si, pe alocuri, sinuos, al dreptului privat.
Autorii nu isi propun un comentariu amplu, dar reusesc, cu simt juridic responsabil si bine dozat, sa ofere solutii provocarilor generate de Noul Cod civil, prin notele, corelatiile si explicatiile care insotesc textul de lege.

Colectivul de autori:
1. Atanasiu Ana-Gabriela – drd., avocat Piperea & Asociatii
2. Dimitriu Alexandru – drd., avocat Piperea & Asociatii
3. Dobre Adriana-Florentina – avocat RTPR Allen & Overy
4. Dumitru Dragos-Nicolae – dr., cadru didactic Universitatea „Nicolae Titulescu”, director adjunct INM
5. Georgescu-Banc Adrian – avocat Serban & Asociatii
6. Ionescu Radu-Alexandru – avocat NNDKP
7. Paraschiv Mihaela – judecator Curtea de Apel Bucuresti
8. Padurariu Ioana – dr., cadru didactic Universitatea „Nicolae Titulescu”
9. Piperea Mirela – avocat Piperea & Asociatii
10. Piperea Petre – avocat Piperea & Asociatii
11. Ratoi Alexandru-Serban – avocat Piperea & Asociatii
12. Slujitoru Alex-Ionel – avocat David si Baias
13. Sorescu Irina – avocat Piperea & Asociatii
14. Serban Mihaela – avocat CI Mihaela Serban
15. Uluitu Gabriel-Aurelian – dr., avocat CI, cadru didactic Universitatea „Nicolae Titulescu”
16. Vaduva Cosmin-Marian – dr., consilier juridic MKB Romexterra Bank SA