In sedinţa de Guvern din 09 Noimebrie 2011, Guvernul a modificat şi completat astazi Hotararea Guvernului nr. 759/2007 privind regulile de eligibilitate a cheltuielilor efectuate in cadrul operaţiunilor finanţate prin programele operaţionale.
Taxa pe valoarea adaugata aferenta proiectelor finanţate din fonduri structurale şi de coeziune va deveni cheltuiala eligibila şi va fi suportata din fonduri comunitare. Reglementarile se vor aplica pentru contractele incheiate incepand cu 1 ianuarie 2012.

“Hotararea are in vedere doua obiective: pe de-o parte, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor comunitare prin faptul ca TVA devine eligibila, deci poate fi suportata din fondurile comunitare. Pe de alta parte, are un efect pozitiv asupra beneficiarilor care astfel vor putea sa-şi deduca aceasta cheltuiala, care va fi suportata din fonduri UE”, a afirmat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Ministrul Afacerilor Europene a precizat ca noile prevederi vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2012. in termen de 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a acestei Hotarari, vor fi emise instrucţiuni de aplicare la nivelul autoritaţilor de management.

Ministrul Leonard Orban a menţionat ca vor fi permise unele exceptari de la aplicarea noii reglementari, bazate pe analizele efectuate de fiecare dintre autoritaţile care gestioneaza fonduri comunitare. Ministrul a explicat ca in momentul in care TVA-ul devine eligibila, vor putea fi finanţate mai puţine proiecte din fonduri comunitare.
“Din acest motiv, fiecare autoritate de management işi va face o analiza proprie şi vom supune aprobarii Guvernului, daca este cazul, exceptari de la aplicarea acestei Hotarari de Guvern: fie ca vorbim de exceptarea in intregime a unor programe operaţionale sau doar a unor parţi din acestea”, a declarat ministrul Afacerilor Europene, care a adaugat ca toate statele membre au luat decizii privind declararea TVA drept cheltuiala eligibila.

Referinte:
comunicat de presa gov.ro Guvernul Romaniei – Biroul de presa Data: 09.11.2011
declaratie de presa L. Orban

- publicitate -