CE: Propunerea UE privind taxele pe tranzactii financiare (Rezumat)

53

Pe 28 septembrie 2011, Comisia Europeana a prezentat o propunere de taxa pe tranzactiile financiare (The Financial Transaction Tax – FTT), aplicabila in toate statele membre ale Uniunii Europene.

Prin rezumatul referitor la propunerea UE de taxare a tranzactiilor financiare, Comisia informeaza cetatenii cu privire la noua taxa pe tranzactiile financiare derulate in UE, care ar avea ca efect marirea contributiei bancilor la bugetul public si descurajarea investitiilor riscante. Este o taxa asemanatoare „taxei Tobin”.

- Publicitate -

REZUMAT:

CE SE PROPUNE?
O directiva UE privind instituirea unui sistem comun de taxare a tranzactiile financiare la care participa institutii financiare cu sediul in UE. Propunerea stabileste doar nivelul minim al taxelor – guvernele nationale avand libertatea de a fixa niveluri mai ridicate.

DESPRE CE ESTE VORBA?
• Echitate – banii contribuabililor au fost folositi pentru redresarea sectorului financiar pe parcursul crizei financiare din 2008. Acum a venit momentul ca si sectorul financiar sa suporte o parte din costurile generate de aceasta.
• Stabilitate economica si eficienta – taxa ar trebui sa descurajeze derularea, in sectorul financiar, a unor activitati care nu prezinta garantii si pot afecta economia reala, in special:
o utilizarea anumitor instrumente financiare derivate cu un grad ridicat de indatorare (care implica investitii mici si pot avea efecte economice negative de proportii)
o tranzactionarile automate de inalta frecventa.
• O procedura coerenta la nivelul UE – unele tari au introdus deja taxe nationale, insa diferentele existente de la un stat membru la altul ar putea conduce uneori fie la dubla taxare a bancilor si a altor institutii financiare, fie la evitarea platii.

CINE AR BENEFICIA SI ÎN CE MOD?
• Noi toti – Contributia bancilor ar ajuta la compensarea unei parti din costurile crizei, iar un sistem financiar mai stabil ar fi benefic pentru cresterea stabilitatii economice generale.
• Organizatiile si persoanele care efectueaza tranzactii financiare de acest tip – vor beneficia de un regim fiscal mai coerent la nivelul UE. În aceste conditii, este posibil ca unele taxe nationale aplicabile tranzactiilor financiare sa fie eliminate sau adaptate.
• Guvernele – noile venituri ar consolida finantele publice (potrivit estimarilor, cu aproximativ 50 de miliarde de euro anual, la nivelul UE) sau ar putea inlocui o parte din contributia guvernelor la bugetul european.

CE AR URMA SA SE SCHIMBE?
• Toate statele membre ale UE vor trebui sa se conformeze normelor UE si nivelurilor minime de taxare stabilite pentru 2 grupuri de tranzactii.
• Nivelurile propuse sunt foarte mici (0,01% pentru operatiunile cu instrumente financiare derivate si 0,1% pentru alte tranzactii financiare taxabile).
• Taxa se percepe fiecarei parti implicate in tranzactie, ori de cate ori la aceasta participa si o institutie financiara cu sediul in UE. Pentru persoanele fizice care cumpara si vand actiuni la bursa costurile vor fi reduse.
Ce se reglementeaza?
În general, directiva ar acoperi:
• toate institutiile financiare cu sediul in UE, cum ar fi bancile, firmele de investitii si societatile de asigurare, fondurile speculative, dar si filialele financiare ale societatilor multinationale
• majoritatea instrumentelor financiare (actiuni, obligatiuni, etc.) si tranzactiile bazate pe acestea (instrumentele derivate, cum ar fi optiunile sau swap-urile).
Ce nu reglementeaza propunerea?
• Cea mai mare parte a activitatilor financiare cotidiene relevante pentru persoane si intreprinderi, cum ar fi contractele de asigurari, creditele ipotecare, imprumuturile destinate intreprinderilor si consumatorilor si serviciile de plata
• primele emisiuni (spre deosebire de revanzarea ulterioara) de actiuni si obligatiuni de catre intreprinderi si organisme publice.

DE CE ESTE NECESARA INTERVENTIA UE?
• Armonizarea la nivelul UE este esentiala – politicile nationale necoordonate ar putea denatura concurenta fiscala in interiorul Uniunii si ar duce la dubla taxare sau la absenta taxarii.
• Pietele si institutiile financiare sunt organizate la nivel global – pentru a fi pe deplin eficienta, orice taxa aplicabila tranzactiilor financiare trebuie sa fie introdusa de tari care actioneaza impreuna.
Într-adevar, o taxa europeana pe tranzactiile financiare este doar un prim pas – pentru a fi mai eficienta, taxa ar trebui sa fie introdusa la nivel mondial. Aceasta posibilitate este in prezent discutata (cu sprijinul ferm al UE) in cadrul G20 si ONU.

CAND VA INTRA IN VIGOARE PROPUNEREA?
La 1 ianuarie 2014.

Sursa: ec.europa.eu
Referinte anexate:
Comunicat CE: Taxa pe tranzactiile financiare – o contributie echitabila din partea sectorului financiar
Norme comune pentru impunerea unei taxe pe tranzacțiile financiare – întrebări frecvente
– COM(2011)594 – Propunere de DIRECTIVA A CONSILIULUI privind sistemul comun al taxei pe tranzactiile financiare si de modificare a Directivei 2008/7/CE

- Publicitate -

1 COMENTARIU