Marti, 6 decembrie 2011, Comisia Europeana (CE) anunta prin comunicat de presa aprobarea unei comunicari privind reformarea sistemului de TVA. Redam mai jos comunicatul CE:
Bruxelles, 6 decembrie 2011 – „Taxa pe valoarea adaugata (TVA) este platita de catre cetațeni, este colectata de catre intreprinderi, si reprezinta peste 20% din veniturile naționale. TVA are, prin urmare, un impact semnificativ asupra fiecarui cetațean al UE. Au trecut insa 40 de ani de cand a fost instituit sistemul TVA din UE, acesta nemaifiind in pas cu economia noastra, bazata pe servicii si pe tehnologie. A venit momentul pentru o reforma ambițioasa in materie de TVA”, a declarat Algirdas Šemeta, comisarul pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda.

Pe aceasta baza, Comisia a adoptat astazi o comunicare privind viitorul TVA. Acesta stabileste caracteristicile fundamentale care trebuie sa stea la baza noului sistem TVA, precum si acțiunile prioritare necesare pentru a crea un sistem TVA mai simplu, mai eficient si mai robust in UE.

Proiectul noului sistem TVA este conturat de trei obiective generale:

În primul rand, TVA trebuie sa devina mai operaționala pentru intreprinderi. Un sistem TVA mai simplu, mai transparent ar scuti intreprinderile de sarcini administrative considerabile si ar incuraja mai mult comerțul transfrontalier, care, la randul sau, ar fi benefic pentru crestere economica. Printre masurile avute in vedere pentru un TVA mai favorabil intreprinderilor se pot enumera: extinderea abordarii de tip „ghiseu unic” pentru tranzacțiile transfrontaliere, standardizarea declarațiilor TVA; accesul clar si simplu la detaliile privind toate regimurile TVA naționale prin intermediul unui portal internet central.

În al doilea rand, TVA trebuie sa devina mai eficient in sprijinirea eforturilor de consolidare fiscala ale statelor membre si a cresterii economice durabile. Largirea bazelor de impozitare si limitarea folosirii cotelor reduse ar putea genera noi venituri pentru statele membre fara a mai fi nevoie de majorari ale cotelor standard de TVA. Cota standard de TVA ar putea fi chiar redusa in unele state membre, fara niciun impact asupra veniturilor, daca ar fi eliminate scutirile si reducerile. Comunicarea prezinta principiile care ar trebui sa orienteze revizuirea scutirilor si cotele reduse. De asemenea, la revizuirea politicilor fiscale ale statelor membre in contextul semestrului european, Comisia va analiza utilizarea de catre acestea a cotelor reduse, precum si a scutirilor (a se vedea MEMO/11/11).

- publicitate -

În al treilea rand, trebuie stopate imensele pierderi de venituri care au loc in prezent ca urmare a TVA nepercepute si a fraudei in domeniul TVA. Se estimeaza ca nu sunt colectate aproximativ 12% din totalul de TVA care ar trebui colectat (diferența dintre incasarile teoretice de TVA si incasarile efective de TVA). În 2012, Comisia va propune un sistem de reacție rapida, pentru ca statele membre sa poata reacționa mai bine atunci cand suspecteaza existența unor mecanisme de frauda. În plus, Comisia va stabili daca e necesar sa fie consolidate mecanismele de lupta antifrauda actuale, cum ar fi Eurofisc, si va analiza posibilitatea constituirii unei echipe de audit transfrontaliere pentru a facilita controalele multilaterale.

În cele din urma, Comisia a ajuns la concluzia ca vechea problema a trecerii la un sistem TVA bazat pe impozitarea in locul de origine nu este relevanta. Prin urmare, TVA va continua sa fie colectat in țara de destinație (adica locul unde se afla clientul), iar Comisia va depune eforturi pentru crearea in Uniunea Europeana a unui sistem TVA modern bazat pe acest principiu.

Context
La 1 decembrie 2010, Comisia a adoptat o „Carte verde privind viitorul TVA. Spre un sistem de TVA mai simplu, mai solid si mai eficient”, care a fost urmata de o consultare publica de sase luni in care Comisia a primit 1 700 de contribuții de la intreprinderi, de la cadre universitare, de la cetațeni si de la autoritațile fiscale.

Parlamentul European, Comitetul Economic si Social European si Grupul pentru politica fiscala format din reprezentanții personali ai ministrilor de finanțe au salutat Cartea verde si au confirmat necesitatea de a reforma sistemul TVA din UE.

În paralel, Comisia a realizat o evaluare economica a sistemului TVA.

Referinte/Documente anexate:
– Textul integral al comunicarii (english): COM (2011)851_en
– CARTE VERDE privind viitorul taxei pe valoarea adăugată – Spre un sistem de TVA mai simplu, mai solid și mai eficient (PDF, romana, 280Kb)
– Site-ul web al comisarului pentru impozitare si uniune vamala, audit si antifrauda, Algirdas Šemeta (english): http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/semeta/index_en.htm
– Intrebari si raspunsuri TVA (english): MEMO/11/874
– sursa: comunicat CE – IP/11/1508

1 COMENTARIU