Romania politica – Cum sa nu stabilim o taxa

51

Despre lipsa de calitatea a procedurii legislative si iresponsabilitatea decidentilor politici de dreapta si de stanga in privinta reglementarii sistemului de taxe si impozite din Romania se poate discuta si comenta mult. In acest articol, ne rezumam doar sa mentionam un alt exemplu din realitate:

La art.4 (2) din Proiectul de Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, recent adoptat de deputati, se prevede:

(2) Obligatia de plata a taxei intervine si cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, in Romania, asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, conform Legii nr. 573/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, sau taxa pe poluare pentru autovehicule si care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii.

Potrivit stenogramei sedintei pentru dezbaterea Proiectului de Lege (PL-x 580/2011), domnul deputat Alin Silviu Trasculescu, vicepresedinte al Comisiei pentru industrii si servicii (una din comisiile care a elaborat raportul supus dezbaterii in plen) a declarat:

Multumesc, doamna presedinte.
Cred ca trebuie sa fac o precizare colegului nostru care ne-a certat ca n-am citit acest proiect legislativ si trebuie sa spun ca taxa de poluare nu se plateste la fiecare schimbare a proprietarului, si numai la inmatricularea in Romania. Înmatricularea in Romania si operatiunea de inmatriculare se numeste… este o operatiune administrativa care consta in inscrierea in evidentele autoritatilor competente, potrivit legii, a dobandirii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul de catre primul proprietar in Romania. Se vorbea la un moment dat de proprietarii de Dacie care vor plati taxa auto la fiecare schimbare de proprietari si nu este adevarat. Numai la inmatriculare, care este prima… asta am vrut sa va spun.

 

Pentru informarea corecta a contribuabililor si a domnului deputat, precizam ca proprietarii de Dacii vor plati  taxa, iar valoarea de revanzare a Daciei va fi negativa, intrucat vor avea obligatia sa plateasca taxa cu ocazia primei vanzari, primei schimbari a proprietarului autoturismului.

 

Nu putem uita sa mentionam un alt exemplu, care este primul din lista si anume deciziile Camerei Deputatilor din 19 octombrie 2010 Camera Deputatilor: TVA 5% la alimente si 2000 lei venit din pensii neimpozabil . In acest moment, dupa cererea de reexaminare a presedintelui, proiectele de Lege au fost retrimise Comisiei pentru buget, finante si banci in 14.06.2011 pentru raport suplimentar, termenul depunerii raportului 28.06.2011, fiind de mult timp expirat.
Acest exemplu a contribuit si la brandul de tara, The Economist, editia online, publicand un articol intitulat „Romania’s hopeless politics: How not to run a country

- Publicitate -