Impozitele, taxele locale si amenzile de circulatie se pot achita online prin card bancar prin intermediul Sistemului National Electronic de Plata Online cu Cardul Bancar (SNEP), gestionat de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale. SNEP este dedicat in acest moment persoanelor fizice – PF si persoanelor fizice autorizate – PFA
SNEP este disponibil la adresa ghiseul.ro si are doua module:

#modul 1. Plata cu autentificare – permite consultarea pe baza de user si parola si achitarea online cu ajutorul unui card bancar a datoriilor (impozite, taxe locale, etc.) catre bugetele locale – primarii;

#modul 2. Plata fara autentificare – permite numai plata online cu card bancar, fara consultare, a diverselor tipuri de taxe, impozite si amenzi stabilite/administrare de institutii publice.

Pentru a consulta si/sau achita online prin card bancar impozite, taxe locale si amenzi de circulatie, primaria in raza careia aveti domiciliul trebuie sa fie inrolata in sistemul SNEP – ghiseul.ro.

Lista primariilor inrolate in SNEP – ghiseul.ro.

- publicitate -

Exemple de obligatii de plata catre bugetul local – primarii (impozite, taxe locale si amenzi de circulatie)

• 21.07.02.01.01 Impozit pe cladiri de la persoane fizice – IMPOZIT CLADIRI
• 21.07.02.02.01 Impozit pe terenuri de la persoane fizice – IMPOZIT TEREN, TAXA TEREN CONCESIUNE – INCHIRIAT, TEREN AGRICOL
• 21.07.02.03 Taxe judiciare de timbru si alte taxe de timbru – TAXA JUDICIARA DE TIMBRU, TAXE DE TIMBRU PENTRU ACTIVITATI NOTARIALE
• 21.12.02.07 Taxe hoteliere – TAXA HOTELIERA
• 21.16.02.02.01 Impozit pe mijloacele de transport detinute de persoane fizice – AUTO STRAINI, IMPOZIT AUTO
• 21.18.02.50 Alte impozite si taxe – TAXA URBANISM, TAXA DOM.PUBLIC, TAXA GARAJ, TAXA PARCARE, TAXA RECLAMA,
• 21.33.02.28 Venituri din recuperarea cheltuielilor de judecata, imputatii si despagubiri – VENITURI DIN RECUPERAREA CHELT. DE JUDECATA
• 21.34.02.02 Taxe extrajudiciare de timbru – ALTE TAXE DE TIMBRU, TAXA EXAMEN AUTO, TAXA INMATRICULARE AUTO
• 21.35.02.01 Venituri din amenzi si alte sanctiuni aplicate potrivit dispozitiilor legale – AMENDA PENTRU NEDECLARAREA IN TERMEN, AMENZI – ALTE LOCALITATI, AMENZI CIRCULATIE, AMENZI CONTRAVENTIONALE, AMENZI PMB GP SI RATB
• 21.36.02.50 Alte venituri – CHELTUIELI EXECUTARE, INCASARI DIN ALTE SURSE, RASPUNDERE ADMINISTRATOR (LEGEA 64/1995), VENITURI ALTE BUGETE

1. Plata cu autentificare

Pentru a consulta si achita online prin card bancar impozite si taxe locale, sunt necesare urmatoarele conditii:
– primaria in raza careia ai domiciliul trebuie sa fie inrolata in SNEP si
– primaria in raza careia ai domiciliul a transmis un plic continand numele de utilizator si parola pentru SNEP.
Autentificarea cu parola permite consultarea obligatiilor de plata datorate si achitarea acestora prin acceptarea la plata online a cardurilor bancare Visa, Visa electron, Mastercard, Maestro emise de orice banca.

Etape de parcurs:
1-1. la prima autentificare in SNEP – ghiseul.ro, pasii de parcurs sunt urmatorii:
Pasul 1 – utilizatorul introduce userul si parola primite de la institutia in raza careia are domiciliul, iar apoi acționeaza butonul „Continua” sau tasta „Enter”, se va deschide o noua fereastra de schimbare parola.
Pasul 2 – utilizatorul este obligat sa introduca o parola noua stiuta doar de el, numita din acest moment parola personala, completand atat campul „Parola noua”, cat si cel „Confirmare parola” cu aceasi parola, precum si o adresa de email valida, la care utilizatorul va primi parola in caz de regenerare sau dovezile pentru platile efectuate.
Optional utilizatorul poate modifica numele de utilizator, completand campurile „Utilizator nou” si „Confirma utilizator nou”, cu o valoare formata din minim 6 caractere (doar litere si cifre).
Prin actionarea butonului „Schimba” se va salva noua parola, adresa de email si noul nume de utilizator in cazul in care acesta a fost modificat.
Pasul 3 – utilizatorul va completa userul si parola personala alese la Pasul 2 si va acționa butonul sau tasta „Enter”, aplicatia va verifica corectitudinea informatiilor introduse, iar daca acestea sunt valide, utilizatorul se va autentifica si va fi redirectionat in meniul „Obligatii de plata”

1-2. la urmatoarele autentificari in SNEP, utilizatorul va completa userul si parola personala, pe care si-a ales-o la prima autentificare, si va acționa butonul „Continua” sau tasta „Enter”. Daca datele introduse sunt valide, se va face autentificarea si va fi redirectionat in meniul „Obligatii de plata”.

2. În sectiunea „Obligatii de plata”, apar toate institutiile inscrise in SNEP pentru care contribuabilul are de efectuat plati.
Pentru fiecare institutie apar urmatoarele sectiuni:
#Sectiunea „Sume datorate”. sunt afisate:
-tipul taxei si suma datorata,
-informatii despre institutiile pentru care utilizatorul are de efectuat plati, si anume CUI si numarul de telefon pentru suport,
-informatii referitoare la comision: procentul si limita maxima a acestuia, dar si cine suporta acest comision (platitorul sau institutia). Daca procentul din suma pe care dorim sa o platim depaseste valoarea maxima admisa, atunci comisionul de plata va fi valoarea maxima admisa.
La click pe „Detalii” apar si bunurile pe care utilizatorul le detine si pentru care are de platit.

3. Pentru plata taxelor, utilizatorul poate sa aleaga sa plateasca integral sau partial o anumita taxa. În casuta unde sunt trecute sumele, se poate modifica suma astfel incat sa corespunda dorintei contribuabilului. Exista situatia in care obligatiile de plata au o anumita prioritate impusa de institutie, caz in care se va putea modifica doar un subtotal pe aceste taxe, valoarea din casuta „Subtotal”.

4. Dupa actionarea butonului „Plateste” va apare o pagina de confirmare a platii, unde apar informatii referitoare la tipurile de venit pentru care se efectueza plata, suma de plata, valoarea comisionului calculat pentru aceasta suma in cazul in care comisionul este suportat de platitor sau 0 in cazul in care institutia suporta acest comision, totalul de plata.
Dupa verificarea informatiilor, utilizatorul trebuie sa citeasca termenii si conditiile de utilizare si sa bifeze campul „Aprob plata si sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare”, iar apoi se va face click pe butonul „Plateste”,

5. Dupa actionarea butonului „Plateste” se deschide portalul de plata on-line al procesatorului cu care colaboreaza institutia. In aceasta pagina, se introduc datele cardului cu care se efectueaza plata, iar la final se face click pe butonul daca utilizatorul este de acord cu retragerea sumei respective din contul cardului sau.
Datele de card pe care utilizatorul le completeaza si le trimite prin internet sunt criptate prin protocolul SSL. Transferul datelor de card este strict intre utilizator si procesator, nici furnizorul sistemului de plata si nici institutia nu solicita si nu stocheaza aceste informatii.

6. Dupa executarea acestora, aplicația de procesare de plata afiseaza utilizatorului un raport final cu privire la efectuarea sau neefectuarea plații.
– În cazul efectuarii platii utilizatorul primeste un email cu dovada de plata, pe adresa de email trecuta la prima autentificare, sau modificata de la „Profil
utilizator” si poate vedea suma pe care a platit-o, data si ora la care a fost efectuata plata.
– În cazul nefinalizarii platii va aparea un mesaj de eroare cu detalii.

Demo video – Plata cu autentificare – consultarea impozitelor datorate si plata online cu card bancar

2. Plata fara autentificare

Pentru a achita online prin card bancar impozite si taxe locale, sunt necesare urmatoarele conditii:
– primaria in raza careia ai domiciliul trebuie sa fie inrolata in SNEP.
– trebuie sa cunosti valoarea totala a impozitelor si taxelor datorate. In aceasta situatie vei putea efectua plata totala fara insa sa vizualizezi detaliile si nu poti beneficia de alte facilitati.
Autentificarea fara parola permite achitarea atat a obligatiilor de plata cat si a altor taxe catre bugetul institutiilor inrolate prin acceptarea la plata online a cardurilor bancare Visa, Visa electron, Mastercard, Maestro emise de orice banca.

Etape de parcurs:
1. din prima pagina ghiseul.ro se actioneaza butorul „Continua”, utilizatorului neautentificat i se deschide un formular unde acesta poate efectua plati pentru diferite taxe.
In acest formular se va completa/selecta:
– „Judetul”, in care se gaseste institutia pentru care doreste sa efectueze plata.
– din „Lista Instituții” se va alege institutia pentru care doreste sa efectueze plata.
Dupa selectarea acesteia, sub titlul formularului, „Plati fara autentificare”, apar informațiile legate de comisionul perceput de aceasta institutie.
– din lista „Tipul taxei”, prin actionarea butonului situat langa campul „Cautare taxe”, se va deschide o fereastra cu toate tipurile de venit. Din nomenclatorul unic, prefixate de cont si de semnul ”+”, iar prin acționarea butonului ”+”, se va deschide lista tipurilor de venit corespunzatoare numelui din nomenclatorul unic. La selectarea taxei se vor completa automat campurile „Suma” si „Explicație”, acestea putand fi modificate ulterior de catre utilizator.
– CNP al persoanei care face plata (sau CUI in cazul unei Persoane Fizice Autorizate) – se completeaza cu CNP/CUI-ul persoanei care face plata; trebuie sa fie un CNP/CUI valid;
– CNP al persoanei pentru care se face plata (sau CUI in cazul unei Persoane Fizice Autorizate) – se completeaza cu CNP/CUI-ul persoanei pentru care se face plata; trebuie sa fie un CNP/CUI valid;
– Nume si prenume/ Denumire PFA – date valide a beneficiarului pentru care se efectueaza plata;
– Adresa – adresa valida a beneficiarului pentru care se efectueaza plata;
– Email – cu o adresa de email valida, la aceasta adresa se va primi o copie a dovezii de plata;
– se introduce codul: Introduceti codul in casuta de mai jos. În cazul in care codul introdus corespunde cu cel din imagine apare butonul „Plateste”
– se bifeaza: Aprob plata* si sunt de acord cu termenii si conditiile de utilizare.
– se actioneaza butonul „Plateste”. La actionarea acestui buton trebuie sa apara pagina „Previzualizare plata”, daca toate datele au fost introduse corect.

2. În pagina „Previzualizare plata”, apare institutia pentru care se face plata, informatii referitoare la tipul de venit pentru care se efectueza plata, suma de plata, valoarea comisionului calculat pentru aceasta suma in cazul in care comisionul este suportat de platitor sau 0 in cazul in care institutia suporta acest
comision, totalul de plata.
În cazul in care taxa selectata este o amenda apar campuri specifice pentru aceasta si anume: ”Serie proces verbal”, ”Numar proces verbal” si ”Data” (zz.ll.aaaa).

3. Dupa actionarea butonului „Plateste” se deschide portalul de plata on-line al procesatorului cu care colaboreaza institutia. In aceasta pagina, se introduc datele cardului cu care se efectueaza plata, iar la final se face click pe butonul daca utilizatorul este de acord cu retragerea sumei respective din contul cardului sau.
Datele de card pe care utilizatorul le completeaza si le trimite prin internet sunt criptate prin protocolul SSL. Transferul datelor de card este strict intre utilizator si procesator, nici furnizorul sistemului de plata si nici institutia nu solicita si nu stocheaza aceste informatii.

4. Dupa executarea acestora, aplicația de procesare de plata afiseaza utilizatorului un raport final cu privire la efectuarea sau neefectuarea plații.
– În cazul efectuarii platii utilizatorul primeste un email cu dovada de plata, pe adresa de email completata in formular si poate vedea suma pe care a platit-o, data si ora la care a fost efectuata plata.
– În cazul nefinalizarii platii va aparea un mesaj de eroare cu detalii.

Demo video – Plata fara autentificare – plata online cu card bancar a unei amenzi de circulatie

Referinte anexate:
– Manual de utilizare pentru contribuabili – Sistemul National Electronic de Plata Online cu Cardul Bancar – PDF

4 COMENTARII