Marti, 10 ianuarie 2012, a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 17 LEGEA nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Legea stabileste cadrul legal privind instituirea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule. Legea va intra in vigoare in 3 zile de la publicare in Monitorul Oficial si va abroga OUG nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule.

Obligatia de plata a taxei intervine:
– cu ocazia inscrierii in evidentele autoritatii competente a dobandirii dreptului de proprietate asupra unui autovehicul de catre primul proprietar din Romania;
– la repunerea in circulatie a unui autovehicul dupa incetarea unei exceptari sau scutiri prevazute de lege;
– la reintroducerea in parcul auto national a unui autovehicul, in cazul in care, la momentul scoaterii sale din parcul auto national, i s-a restituit proprietarului platitor valoarea reziduala a taxei.
– cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, in Romania, asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, conform Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, sau taxa pe poluare pentru autovehicule.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea noii legi, proprietarii de masini sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.

In termen de 15 de zile de la data publicarii noii legi in Monitorul Oficial, Ministerul Mediului si Padurilor impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Transporturilor si Infrastructurii vor elabora norme metodologice de aplicare a acesteia.

- publicitate -