Prin Comunicat de presa din 26 ianuarie 2012, Comisia Europeana a anuntat ca a luat masuri pentru a asigura punerea in aplicare in sase tari a normelor simplificate ale UE privind fuziunile si divizarile. Redam mai jos comunicatul CE:

Comisia Europeana a luat masuri pentru a garanta ca cinci state membre (Cipru, Italia, Romania, Slovenia si Spania) isi respecta obligatia de a pune in aplicare norme simplificate privind fuziunile si divizarile. Comisia este ingrijorata in legatura cu faptul ca cele cinci state membre nu au reusit sa isi indeplineasca angajamentele impuse de directiva referitoare la cerintele simplificate de raportare si intocmire a documentatiei necesare in cazul fuziunilor si al divizarilor (2009/109/UE). Termenul de punere in aplicare a normelor in cauza a expirat la 30 iunie 2011.

De asemenea, Comisia a solicitat Regatului Unit sa puna in aplicare acele parti din directiva ramase neimplementate.

Scopul directivei este de a simplifica cerintele privind raportarea si publicarea proiectelor de fuziune sau de divizare. Daca directiva nu este pusa in aplicare integral in toate statele membre, intreprinderile nu se pot bucura de beneficiile reducerii sarcinii administrative, aduse de directiva. Pentru atingerea acestui obiectiv este necesara punerea in aplicare corecta si la timp a directivei.

Solicitarea adresata de Comisie statelor membre in cauza ia forma unui aviz motivat. În absenta unui raspuns satisfacator din partea autoritatilor nationale in termen de doua luni, Comisia poate deferi cazul Curtii Europene de Justitie.

- publicitate -

Care este scopul reglementarii acestui domeniu la nivelul UE?
Directiva urmareste sa reduca sarcina administrativa suportata de intreprinderile publice cu raspundere limitata din Europa in domeniul fuziunilor si divizarilor, prin:
– reducerea cerintelor de raportare impuse intreprinderilor, in special in cazurile in care actionarii decid ca anumite rapoarte nu sunt necesare si in contextul fuziunilor si divizarilor asa-zis simplificate intre societati-mama si filialele acestora;
– reducerea dublei raportari in cazurile in care cerintele de raportare rezulta si din alte norme UE; precum si
– introducerea posibilitatii ca intreprinderile sa utilizeze Internetul si posta electronica pentru a publica proiectele de fuziune sau de divizare si pentru a oferi actionarilor documentatia necesara.

În ce mod incalca statele membre aceasta norma?
Desi majoritatea statelor membre au pus in aplicare integral prevederile directivei, in cinci state membre – Cipru, Italia, Romania, Slovenia, Spania – niciuna dintre prevederile directivei nu a fost inca implementata.
În cazul Regatului Unit, directiva nu a fost pusa in aplicare in Gibraltar.

sursa: comunicat CE – IP/12/74