Declaratii la emisiunea „Prim plan” TVR de luni, 30 ianuarie 2011:

Dan Cristian Turturica: Dar sunt si angajati din sectorul privat care sunt nemultumiti ca angajatorii platesc prea mult CAS, carora li se iau poate prea multe taxe si care ii dezavantajeaza pe angajatorii lor, deci automat sunt obligati sa nu…
Emil Boc: Punctul meu de vedere aici este urmatorul: cea mai importanta masura pe care o putem lua pentru mediul de afaceri pe componenta fiscalitatii pe locul de munca este o reducere a contributiilor de asigurari sociale.
Dan Cristian Turturica: USL promite minus 5%. Dumneavoastra?
Emil Boc: Astazi nu ne permite acest lucru, dar prima masura, daca economia isi pastreaza cursul ascendent, va fi aceea de a reduce contributiile de asigurari sociale, cu atat cu cat ne va permite economia. Dar este o masura corecta si sanatoasa, si asta este una dintre principalele masuri pe care Romania trebuie sa le ia atunci cand datele economice ii vor permite, pentru ca vreau sa stiti ca acum noi suntem intr-o stabilitate relativa, castigata, repet, cu pretul vointei romanilor, si nu suntem dependenti astazi, asa cum sunt dependente alte tari, de finantari externe. Romania are posibilitatea sa-si finanteze deficitul astazi, fara probleme. Orice masura care ar dezechilibra relativa stabilitate pe care o avem, ca e una populista pentru salarii, pensii sau alte beneficii, sa ai una care nu are acoperire in bugetul de stat, ne poate duce inapoi si sa pierdem aceasta bruma de stabilitate. Deci prima masura eu asa as vedea-o si sper ca Guvernul Romaniei sa aiba aceasta posibilitate sa ia aceasta decizie. Repet, nu spun exact data, ora si procentul, pentru ca depinde, in continuare, de evolutia economica. Dar pe langa asta mai sunt alte lucruri care se pot face pentru economie si le facem. E vorba de fondurile europene: 6 miliarde de euro vor fi adusi anul acesta in Romania, pe fonduri europene, care ce inseamna? Ca vor ajuta cresterea economica pe care ne-am propus-o. Avem 38,2 miliarde de RON in bugetul de stat pentru investitii, care inseamna mentinerea locurilor de munca si crearea de alte noi locuri de munca. Trei, inseamna utilizarea in continuare a garantiilor guvernamentale si ajutoarelor de minimis pentru IMM-uri, care genereaza locuri de munca. Vorbeam si astazi in guvern si ceream urgentarea analizei solicitarilor companiilor care creeaza locuri de munca. Întamplator vorbeam de Bosch de la Cluj, dar stiu ca situatia cu garantia a fost si la Renault, la Pitesti, si la Ford, la Craiova, sau Pirelli la Slatina sau Delphi la Iasi sau Toro la Ploiesti s.a.m.d.

Referinte anexate:
declaratii de presa gov.ro
articol mediafax.ro

- Publicitate -