Taxa pe tranzactiile financiare sau „Taxa Tobin”, asa cum mai este ea denumita dupa economistul care a propus-o pentru prima data, este o initiativa a Comisiei Europene (CE), ce are ca tinta companiile din sectorul financiar, intre care bancile, firmele de investitii, companiile de asigurari, fondurile de pensii si brokerii. O astfel de taxa ar urma sa genereze 57 de miliarde de euro anual, conform estimarilor initiale ale CE.

Anul 2012 este decisiv pentru taxa pe tranzactiile financiare propusa in septembrie 2011 de CE si discutata indelung de liderii statelor membre, dar si de alte tari din afara blocului comunitar. Propunerea Comisiei, care vizeaza 85% din tranzactiile financiare dintre institutiile din domeniu, nu s-ar aplica cetatenilor si institutiilor comerciale.

- Publicitate -

Dupa dispute intense la nivelul UE privind detaliile si modul in care ar putea fi implementata, lucrurile par sa se clarifice treptat, odata cu pozitiile clare exprimate de Franta si Germania care sustin taxa. Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a trecut in fruntea listei sale de prioritati introducerea taxei pe tranzactiile financiare in Franta, in conditiile in care fortele politice din Hexagon se pregatesc pentru alegeri prezidentiale in vara acestui an.

La randul sau, Germania sustine ideea unei astfel de taxe uniforme la nivelul Uniunii si se opune adoptarii unor cuantumuri diferite ale taxei in fiecare stat membru. Cancelarul Angela Merkel a subliniat insa in mod repetat ca este esential ca, mai intai, toate statele membre sa aiba o pozitie clara pe acest subiect.

Bineinteles, printre sustinatorii demersului legislativ se numara si initiatorul proiectului, Comisia Europeana. “CE este institutia sau in orice caz se afla printre institutiile si actorii care lupta cel mai mult la nivel european pentru ca aceasta taxa sa devina o realitate”, a afirmat la inceputul lunii ianuarie Pia Ahrenkilde-Hansen, purtator de cuvant al CE.

Sunt insa si voci la nivelul Europei, care se opun initiativei CE, cea mai vehementa dintre acestea fiind Marea Britanie, care se teme ca introducerea unei astfel de taxe ar putea afecta economia britanica, in conditiile in care multe din tranzactiile financiare europene se desfasoara la Londra.

Care este pozitia Romaniei?
Pentru a putea fi implementata la nivelul UE, taxa pe tranzactiile financiare trebuie sa aiba sustinerea tuturor statelor membre, deci implicit si a Romaniei. Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a declarat recent ca Bucurestiul nu se va opune demersului daca, la nivelul Uniunii Europene, toate statele membre vor ajunge la un acord. “Exista totusi si anumite rezerve ale unor institutii din Romania cu privire la introducerea acestei taxe, pentru ca se considera ca aplicarea ei doar la nivel european ar putea conduce la riscul delocalizarii unor institutii financiare din statele membre “, a mai declarat Leonard Orban.

Sursa: Buletin de Europa (publicatie lunara editata de Reprezentata din Romania a Comisiei Europene), autor Mircea Oprea, ec.europa.eu/romania/

Referinte anexate:
CE: Taxa pe tranzactiile financiare – o contributie echitabila din partea sectorului financiar
CE: Propunerea UE privind taxele pe tranzactii financiare (Rezumat)

- Publicitate -