Dreptul european al societatilor comerciale reprezinta una dintre pietrele de temelie ale pietei interne. Dreptul european al societatilor comerciale a evoluat semnificativ in ultimii 40 de ani. Armonizarea la nivelul UE acopera: protectia intereselor actionarilor si ale altor parti implicate, constituirea si mentinerea capitalului societatilor comerciale pe actiuni, ofertele publice de cumparare, obligatiile de publicare de informatii ale sucursalelor, fuziunile si scindarile, normele minime pentru societatile comerciale cu raspundere limitata cu asociat unic, drepturile actionarilor si domeniile conexe, cum ar fi raportarea financiara si contabilitatea. De asemenea, s-a depus un volum de munca considerabil in ceea ce priveste diferitele forme juridice, cum ar fi societatea europeana (SE), grupul european de interes economic (GEIE) si societatea cooperativa europeana (SCE).

Cu toate acestea, in ultima vreme, adoptarea de initiative legislative privind dreptul european al societatilor comerciale a devenit mai dificila. Aceste dificultati sunt, de exemplu, ilustrate prin lipsa unor progrese in ceea ce priveste initiativele de simplificare si in ceea ce priveste propunerea de statut al societatii private europene (SPE). Cu toate acestea, in acelasi timp, dimensiunea transfrontaliera a activitatii comerciale a crescut puternic atat din perspectiva societatilor, cat si din perspectiva consumatorului.

În acest context, DG Piata Interna si Servicii a lansat un exercitiu de reflectie la sfarsitul anului 2010, odata cu crearea unui grup de reflectie ad hoc format din personalitati eminente din mediul academic. Acest grup a prezentat Comisiei un raport care continea o serie de recomandari privind actiunile care trebuie intreprinse. Raportul a fost discutat cu ocazia unei conferinte publice care a avut loc la Bruxelles n perioada 16-17 mai 2011. În prezent, Comisia doreste sa lanseze o consultare publica pentru a reuni punctele de vedere ale tuturor partilor interesate privind dreptul european al societatilor comerciale, incepand cu 2012. Comisarul Barnier va anunta la jumatatea anului 2012 lansarea unor posibile initiative in domeniul guvernantei corporative si al dreptului societatilor comerciale pentru a doua jumatate a mandatului sau.

Pagina dedicata consultarii: http://ec.europa.eu/…company_law_en.htm

- Publicitate -