Dan Tapalaga scrie pe Hotnews.ro despre scurte istorisiri, auzite, traite sau vazute in aceste zile de catre acesta. Desi autorul crede ca aceste povestiri vor incuraja cititorii sa se gandeasca la solutii, eu sunt efectiv siderat de incompetenta din sistem. Exemple sunt multiple, si amintesc numai pe cele recente: termenul de plata impozit pe profit 2011, impozitarea veniturilor conform art. 52. Redam mai jos scurta istorisire (evidentierile ne apartin) preluata din articolul intitulat foarte sugestiv „Ne cerem scuze, sistemul functioneaza defectuos„:

Cand trei functionari incaseaza un amarat de impozit.
Un amic, bun platitor de taxe si impozite catre stat, s-a prezentat de curand la fiscul orasului Voluntari sa-si plateasca darile. Sediul fiscului din Voluntari e in Bucuresti, dar nu acest detaliu l-a pus pe ganduri. S-a inarmat din start cu rabdare. Nu-si facea iluzii ca scapa repede.

Spre suprinderea lui, la sediul fiscului nu era coada. A rasuflat usurat cand i-a vazut pe cei doi-trei oameni asteptand cuminti la usa inpsectorului fiscal. A asteptat o vreme linistit dupa care a inceput sa se agite. „Sistemul informatic pica, merge incet„, i s-a explicat.
Cand, in cele din urma, a intrat la inspectorul fiscal, care tot dadea refresh pe un explorer depasit ca sa-i introduca datele in sistem, a ramas cu banii in mana si cu buzele umflate. „Nu aici platiti. Jos, la Trezorerie„, i-a comunicat inspectorul, in timp ce-i elibera o chitanta cu un cod de bare.

Noroc ca Treozeria nu era in capatul celalalt al Bucurestiului, cum s-ar fi putut intampla, ci in cladirea de alaturi. La Trezorerie, lume putina. Bucurie. Deasupra ghiseului tronau doua anunturi: „La aceasta unitate nu se primesc atentii” si „Ne cerem scuze, sistemul informatic functioneaza defectuos„.
In ziua aceea, sistemul de la Trezorerie parea sa mearga ok, deoarece functionara i-a citit repede chitanta cu al sau cod de bare utilizand un scanner. Cand sa dea banii, amicul meu a primit o veste oarecum surprizatoare: plata o faceti la ghiseul 1.

Ceva mai incolo, la ghiseul 1 era pustiu. Nici clienti, nici functionari. Dupa cateva minute si-a facut aparitia, in fine, un al treilea amploaiat. Abia acum i-au incasat amicului meu darile, la capatul acestor eforturi stranii de a scapa de bani.

Amicul asta, un ardelean de obicei calm, m-a intrebat usor scos din sarite: daca pentru a incasa un amarat de impozit e nevoie de trei functionari, cati or fi lucrat la calcule si instiintarea de plata? Destul de multi, cred, semn ca mai e loc de concedieri in sistemul bugetar. Am incercat sa-i usurez viata, cautand o varianta online de plata. ANAF a lansat de curand ghiseul.ro. Spre ghinionul amicului meu, serviciul online nu acopera si zona unde locuieste: satul care tine de orasul Voluntari. Toti cetatenii buni platnici din Romania stiu ca reformarea administratiei publice inca n-a inceput cu adevarat si ca despre ea vom putea discuta cu adevarat doar atunci cand statul va incasa darile obligand contribuabilii la maxim doua click-uri, cand le va oferi un sistem informatic functional (nu livrat prin spagi), cand nu vom mai plati din banii nostri trei functionari pentru operatiunea ridicola de a pune niste bani intr-un cont.

PS: Desi poate va supara o parte din comunitatea profesionala si va avea efecte negative pentru incasarile din publicitate, am adaugat pe site o noua categorie intitulata „Exemple de incompetenta„, care va fi promovata excesiv, intrucat avem speranta ca doar „tipand” vom fi ascultati.

De asemenea, publicam si pozele de mai jos, culese de pe net, mai vechi cei drept (si din alt organ „fiscal” casele de asigurari), dar foarte relevante in acest context.
Urna pentru depunerea declaratiilor online

- Publicitate -