UPDATE 19-06-2012: Proiectul a fost respins definitiv de catre deputati.

Pe 20 februarie 2011, a fost introdusa pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor PL-x nr. 753/2011 – Proiect de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 202 din 1998 privind organizarea Monitorului Oficial al României, republicată. Deocamdata, stenograma sedintei nu a fost publicata. Vom urmari procesul legislativ.

Proiectul a fost initiat de 13 deputati si senatori si a fost adoptat in 28 noimebrie 2011 de Senat, ca urmare a depasirii termenului de adoptare, potrivit art. 75 (2) teza a III-a din Constitutia României republicata.

Proiectul de lege nu este sustinut de Guvern si a primit raport de respingere de la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputatilor, singura comisie care a fost consultata si care a emis raport de respingere pe 21 ianuarie 2012.

Potrivit raportului Comisiei, la dezbaterea iniţiativei legislative a participat, în calitate de invitat, domnul Mircea Marinescu, director general al Regiei Autonome “Monitorul Oficial”.

Argumentele Comisiei pentru respingerea legii, prezentate in Raport, sunt preluate (a se citi copiate) din punctul de vedere al Guvernului.

Guvern nu sustine proiectul de lege pe baza urmatoarelor argumente:
– proiectul de lege nu face distincţie între interesul public al dreptului de acces la informaţii şi cel comercial şi nu are în vedere faptul că Regia Autonomă “Monitorul Oficial” realizează fapte şi acte de comerţ şi este comerciant potrivit legilor în vigoare, astfel încât producţia sa este valorificată şi este dedicată obţinerii surselor proprii de finanţare, fără nici un sprijin financiar din partea statului,
– iniţiatorii propunerii legislative nu au precizat cine va suporta costurile aferente serviciilor oferite în mod gratuit populaţiei
– reducerea drastica a abonamentelor pe hartie
– desfiintarea abonamentelor pe suport electronic
– imposibilitatea realizarii veniturilor bugetate
– afectarea grava a surselor de finantare proprii
– se invoca Directiva UE 2003/98/CE care ar preciza ca obligativitatea furnizarii informatiilor revine institutiilor publice emitente, in niciun caz intreprinderilor.

Argumentele Guvernului sunt efectiv SUPERFICIALE, si am convingerea ca au fost efectiv dictate de catre un grup de interese.

Guvernul trebuia sa raspunda la o singura intrebare si anume: ARE ROMANIA CAPACITATEA FINANCIARA SI INSTITUTIONALA SA OFERE GRATUIT CETATENILOR SAI ACCESUL LIBER LA LEGISLATIE?

23 de state din UE au aceasta capacitate, a se vedea N-LEX si bazele de date nationale de legislatie.

In 2010, cheltuielile RAMO au fost aprox. 10 milioane euro, iar veniturile RAMO de aprox. 16 mil. euro. In 2011, romanii au achitat la stat (veniturile fiscale ale statului) 23 miliarde euro. Raspunsul este simplu. Romania are capacitatea, dar ambitia unor grupuri de interese este mai puternica.

Zeci de milioane de euro, chiar sute, sunt investite in e-guvernare si ghiseul.ro, si imi este imposibil sa gasesc argumente rationale de ce nu are Romania un SERVICIU PUBLIC pentru informarea legislativa. Cele 10 zile, produsul oferit de RAMO, este efectiv „praf in ochi”. Vrem si investim sa declaram si sa platim online impozite, dar RAMO si Avocatul Poporului (solutia la autosesizare) ne indeamna sa mergem la biblioteca de la sediu regiei sa consultam gratuit actele. Este INCREDIBIL. Vom merge la biblioteca, poate cu miile, si poate RAMO va solicita si bilet de intrare.

Stimati DEPUTATI va invitam sa consultati argumentele juridice, exemplele din alte tari si de la nivelul UE, sa analizati obiectiv situatia financiara a RAMO si sa decideti in INTERESUL PUBLIC.

 

- Publicitate -

2 COMENTARII