CARTE: Despre fiscalitate si bun simt. Despre fiscalitate si competitivitate – Gabriel Biris

198

Despre fiscalitate si bun simt. Despre fiscalitate si competitivitate

Autor: Gabriel Biris

Editura Universul Juridic
Categoria: Colectia Business

Aparitie: Ianuarie 2012

ISBN: 978-973-127-631-1; 978-973-127-632-8
Pagini: 180 + 248
Format: A5 Nr. Volume: 2 Limba: ro

Pretul = 59 RON

Cartea se poate achizitiona online:
libris.ro
librarie.net
ujmag.ro

Recenzie „Despre fiscalitate si bun simt. Despre fiscalitate si competitivitate”

Noua aparitie editoriala in colectia Business a editurii Universul Juridic este o originala publicatie „2 in 1”:
– Despre Fiscalitate si Competitivitate – Principii, Probleme, Solutii;
– Despre Fiscalitate si Bun simt – Opinii ale autorului in media romaneasca.

Lucrarea este prefatata de dl. Mugur Isărescu, Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei si de dl. Florin Pogonaru, Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

Prefata cartii semnata de domnul Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei:
“Un avocat in arena fiscalitatii
Dublul titlu al cartii lui Gabriel Biris – „Despre fiscalitate si competitivitate” si „Despre fiscalitate si bun simt” – este fara indoiala incitant. Dincolo de titlu, cartea merita atentie avand in vedere faptul ca autorul este un tanar avocat specializat in fiscalitate, care in dezbaterile publice se remarca prin competenta si bun simt.
De ce semnez eu prefata acestei carti? Fiscalitatea nu se numara intre prerogativele Bancii Nationale. Am totusi trei motive sa o fac. Primul motiv: fiscalitatea poate contribui la intarirea stabilitatii financiare, domeniu in care Banca Nationala are mari raspunderi. Al doilea motiv: sanatatea economiei depinde in mod fundamental de un mix de politici (politica monetara, politica fiscala, politica salariala, politica de restructurare) care sunt complementare. Al treilea motiv: autorul insusi, pe care il apreciez pentru judecatile lui in materie de fiscalitate.

În mai 2010, la Forumul Financiar organizat la Bucuresti, am fost invitat sa vorbesc in deschidere. Îmi amintesc ca, in acel context, m-am referit si la nevoia de imbunatatire rapida a disciplinei fiscale. Am salutat atunci prezenta in sala a unui specialist in fiscalitate care vorbea deja, despre aceleasi subiecte, de cativa ani buni.
Si iata ca specialistul s-a decis sa isi adune ideile pe care le-a sustinut de-a lungul timpului intr-o lucrare in care fiscalitatea este pusa in relatie cu competitivitatea. O carte a carei aparitie trebuie salutata in primul rand pentru curajul autorului de a prezenta simplu, concis si sincer multe din problemele fiscalitatii romanesti, dar si pentru modul in care a inteles sa o faca: propunand solutii legislative pentru fiecare dintre problemele identificate si descrise de el in cele mai importante trei legi fiscale: Codul fiscal, Codul de procedura fiscala si Legea privind combaterea evaziunii.

Modul in care este scrisa lucrarea, ca de altfel si articolele selectate de Gabriel Biris in „Despre fiscalitate si bun simt”, arata o preocupare oarecum ciudata pentru un avocat, stiut fiind ca avocatii pot castiga din specularea neclaritatilor sau exceptiilor din legislatia fiscala. Logica autorului pare a fi insa alta. El isi doreste o legislatie fiscala competitiva, realizand ca o astfel de legislatie poate crea bunastare prin crestere economica solida in sectoare cu valoare adaugata mare. Îsi doreste ca legislatia fiscala sa fie clara, usor de inteles si de aplicat atat de catre contribuabil, cat si de catre autoritati. Si isi doreste cat mai putine exceptii pentru a se asigura largirea bazei impozabile iar prin aceasta stabilitatea veniturilor bugetare si inclusiv a legislatiei fiscale, dar si instrumente prin care sa atraga investitii straine sau sa scoata la lumina economia subterana, nefiscalizata.

Foarte multa lume vorbeste despre aceste deziderate, Gabriel Biris a facut insa un pas in plus: ofera solutii practice, usor de implementat. Autorul o face intr-un mod in care responsabilitatea si moralitatea se imbina interesant. Si chiar daca, firesc, nu suntem toti de acord cu solutiile propuse, faptul ca ele sunt supuse dezbaterii publice ii confera cu atat mai mult valoare acestei carti.

Aceasta lucrare merita deci o lectura atenta. Inclusiv a contribuabililor, pentru ca explica, intr-un limbaj relaxat, multe din cauzele problemelor de care ei s-au lovit in ultimii ani.
Mugur Isarescu
Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei”

Evenimentul de lansare din 18 ianuarie 2012 – Sala Fortuna a Hotelului Intercontinental.

- Publicitate -