Consiliul European: Statele membre trebuie sa isi revizuiasca sistemul de taxe

53

Vineri, 2 martie 2012, Consiliul European de primavara a publicat Concluziile sale prin care invita statelor membre sa depuna un efort mai sustinut in vederea reducerii evaziunii fiscale si imbunatatirii colectarii taxelor.
Consiliul European, format din sefii de stat si de guvern din UE, a convenit asupra necesitatii cautarii unor solutii pentru largirea bazei de impozitare si reducerea taxelor aplicate fortei de munca.
In acest sens, Consiliul European solicita Consiliului UE si Comisiei sa dezvolte rapid masuri concrete care vor fi prezentate in raportul din luna iunie 2012. Concluziile arata insa ca statele membre UE au competenta exclusiva asupra nivelului taxelor.

Paragraful care face referire la politica de taxare (paragraful 9) prevede urmatoarele:
Politica fiscala poate contribui la consolidarea fiscala si la crestere. În conformitate cu concluziile Consiliului din 21 februarie si recunoscand competentele statelor membre in acest domeniu, Consiliul European invita statele membre, acolo unde este oportun, sa-si revizuiasca sistemele fiscale, cu scopul de a le face mai eficiente si mai eficace, eliminand scutirile nejustificate, largind baza impozabila, transferand impozitele dinspre forta de munca catre alte domenii, eficientizand colectarea impozitelor si abordand evaziunea fiscala. Consiliul si Comisia sunt invitate sa dezvolte rapid modalitati concrete pentru a imbunatati lupta impotriva fraudei fiscale si a evaziunii fiscale, inclusiv in legatura cu tarile terte, si sa prezinte un raport pana in iunie 2012.

Consiliul European reuneste sefii de stat sau de guvern din fiecare tara a UE, presedintele Comisiei, presedintele Consiliului European care prezideaza reuniunile si Înaltul Reprezentant pentru politica externa si de securitate comuna. Consiliul European are un rol dublu – stabilirea prioritatilor si directiei politice generale si abordarea problemelor complexe sau sensibile care nu pot fi rezolvate prin cooperare interguvernamentala la un alt nivel. Desi poate influenta stabilirea agendei politice a UE, nu are puterea de a adopta acte legislative.

Consiliul Uniunii Europene, cunoscut si sub denumirea informala de Consiliul UE, reprezinta forul in care se reunesc ministrii din statele membre pentru a adopta acte legislative si pentru a coordona politicile europene. Roluri Consiliului UE: Adopta legislatia europeana, Coordoneaza politicile economice generale ale statelor membre, Semneaza acorduri intre UE si alte tari, Aproba bugetul anual al UE, Elaboreaza politica externa si de aparare a UE, Coordoneaza cooperarea dintre instantele judecatoresti si fortele de politie din tarile membre.

Comisia Europeana propune acte legislative si gestioneaza punerea in aplicare a politicilor europene si modul in care sunt cheltuite fondurile UE. Comisia Europeana are in componenta 27 de comisari, cate unul din fiecare stat membru, care traseaza directiile politice ale Comisiei pe durata mandatului lor de 5 ani.

Referinte anexate:
Concluziile Consiliului European, 2 martie 2012 [RO]

- Publicitate -