UPDATE 25 mai 2010: Introducerea taxei fast-food a fost amanata cu un an. Ministrul Cseke Attilla a precizat ca nu s-a renuntat la idee, dar in conditiile actuale nu este fezabila. Ministerul a scos de pe site proiectul de act normativ.

Pe 5 ianuarie 2010, Ministerul Sanatatii a publicat pe ms.ro pentru dezbatere publica propunerea legislativa (.doc) pentru completarea LEGII nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Proiectul de lege are drept scop instituirea, incepand cu 1 martie 2010, a unor contributii fiscale (taxe) pentru descurajarea consumului de produse alimentare nerecomandate cu continut crescut de sare, grasimi, zahar, precum si cu aditivi alimentari. Sumele incasate se vor constitui ca venituri proprii ale Ministerului Sanatatii si se vor utiliza pentru finantarea cheltuielilor de sanatate.

Lista produselor alimentare nerecomandate datorita continutului crescut de sare, grasimi, zahar, precum si cu aditivi alimentari se va stabili prin hotarare a Guvernului. Categoriile vizate: produse de tip fast-food, produse de patiserie-cofetarie, snacksuri si chipsuri, bauturi racoritoare cu exceptia apei plate imbuteliate sau apei minerale imbuteliate si a sucurilor naturale proaspete din fructe si legume.

Cuantumul contributiilor va fi stabilit in urma negocierilor dintre Ministerul Sanatatii si persoanele juridice care produc, importa sau prepara alimente nerecomandate cu continut crescut de sare, grasimi, zahar, cu aditivi alimentari.

- publicitate -

Pe 7 ianuarie 2010, ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat ca nu a avut niciun fel de discutii cu ministrul sanatatii pe tema taxei pe produsele fast-food si ca nu s-au facut niciun fel de calcule in privinta acestei taxe: „Deocamdata nu exista o taxa, exista o intentie, nu am discutat-o cu ministrul sanatatii, ramane de vazut, nu exista niciun fel de decizie, niciun fel de calcul, doar o idee„, a afirmat Sebastian Vladescu, citat de NewsIn.

1 COMENTARIU