Operatorii economici autorizati/certificati din UE si SUA se vor bucura de costuri mai mici, de simplificarea procedurilor si de o mai mare predictibilitate in activitatile lor trans-atlantice, ca urmare a unei decizii de recunoastere reciproca semnat pe 4 mai 2012.

Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii in mod oficial au fost de acord sa isi recunoasca reciproc comerciantii, permitand astfel acestor companii sa beneficieze de controale mai rapide si de proceduri de administrare reduse pentru vamuire. un alt efect important este faptul ca recunoasterea reciproca va imbunatati, de asemenea, securitatea importurilor si exporturilor deoarece va permite autoritatilor vamale sa-si concentreze atentia asupra zonelor de risc reale.

In UE, exista in prezent aproximativ cinci mii de societati autorizate in calitate de operatori economici autorizati (AEO), un numar care creste de la an la an. UE si SUA sunt parteneri strategici de comert, cu importurile si exporturile de aproape € 500 miliarde de euro in 2011.
Decizia comuna va incepe sa fie puse in aplicare de la 1 iulie 2012.

Comisarul Šemeta a declarat: „Acordul de astazi este un pas important inainte in relatiile comerciale UE-SUA. In acest moment in care companiile au nevoie de tot sprijinul care se poate obtine, acest lucru va face viata mai usoara si mai ieftina pentru multi comercianti trans-atlanticie. De asemenea, va ajuta la asigurarea ca controalele de securitate asupra marfurilor comercializate sunt mai precise si mai eficiente si la imbunatatirea in continuare a protectiei vamale pentru fiecare cetatean in parte. ”

Potrivit acestui acord, UE si SUA vor recunoaste reciproc de operatorii certificati privind securitatea. Operatorii economici autorizati in UE vor beneficia de prestatii la exportul pe piata din SUA, si UE va acorda reciprocitate pentru membrii certificati in cadrul US Customs-Trade parteneriat impotriva terorismului [the US Customs-Trade Partnership against terrorism (C-TPAT)].

- publicitate -

Recunoasterea reciproca a programelor de parteneriat comercial impiedica proliferarea unor standarde incompatibile, si promoveaza armonizarea practicilor si procedurilor vamale din intreaga lume.

Referinte anexate:
– comunicat de presa CE IP/12/449 din 04/05/2012 – Customs: EU and USA agree to recognise each other’s „trusted traders”