Guvernul va modifica modul de calcul al impozitelor pe proprietate, care vor varia de anul viitor in functie de destinatia imobilului, comparativ cu sistemul actual care stabileste cote diferentiate pentru persoane fizice si firme.

Scrisoarea de intentie trimisa de Guvern la Fondul Monetar International mentioneaza: „Vom revizui baza de impozitare pentru impozitele pe proprietate, care va varia in functie de destinatia proprietatii si nu in functie de contribuabil (persoana fizica sau persoana juridica)”.

In aceste conditii, impozitul platit de o persoana fizica sau o firma ar putea fi similar daca imobilele detinute au aceeasi destinatie.

In prezent, impozitele locale pe imobile au regimuri diferentiate in functie de proprietar, fiind de mult mai mici pentru persoane fizice decat in cazul firmelor.

La persoanele fizice se aplica o cota de 0,1% la valoarea impoziabila, calculata in functie de calitatea materialelor de constructie, utilitati si zona in care este amplasat imobilul.
In cazul companiilor, cota de impozit se stabileste prin hotarare a consiliului local si poate fi cuprinsa intre 0,25% si 1,5% inclusiv din valoarea de piata. Valoarea de inventar este valoarea de intrare a cladirii in patrimoniu, inregistrata in contabilitatea proprietarului cladirii, conform prevederilor legale in vigoare. In cazul unei cladiri care nu a fost reevaluata, cota impozitului pe cladiri se stabileste de Consiliul Local/Consiliul General al Municipiului Bucuresti intre 10% si 20% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii trei ani anteriori anului fiscal de referinta si intre 30% si 40% pentru cladirile care nu au fost reevaluate in ultimii cinci ani anteriori anului fiscal de referinta.

- publicitate -

„Valoarea de piata nu este buna pentru impozitare, din mai multe motive, si inclusiv pentru autoritatile locale. Exemplul bulei imobiliare este elocvent. Cum sa-ti faci programare bugetara multianuala pe veniturile unei primarii cand ai variatii asa de mari de preturi?”, a explicat avocatul partener la Biris Goran.

Gabirel Biris sustine ca „Noi ce facem acum, impozitam investitiile? Calitatea costa. Prin sistemul actual de impozitare se descurajeaza investitorii care urmaresc o calitate superioara, o arhitectura deosebita, iar astfel de cladiri presupun investitii mai mari si in final o valoare de piata mai mare”.